Pia Valkonen

Tänään Sotkamo

Ukraina, Venäjä ja Hitler

ke 5.3.2014

Tänään mobiililastentarhan kanssa Sotkamoon päivyiseltään. Heräsin jo jälkeen kuuden, sillä hiihtolomavieras kuorsasi tukkoista nenäänsä niin kovaa retkivuoteella ukkinsa vieressä, etten kyennyt nukkumaan.

Venäjä-tutkija Arto Luukkainen, joka on jossain määrin samaa kaliiberia kuin Venäjä Mies Mies Bätmän, on liittynyt persuihin. Ymmärrän sen tietenkin, että persuihin kuuluva yliopistomies antaa suloisen vulgaarisäväyksen tietyissä piireissä - ja tykkäähän heistä kansa.

Opportunismia tuo minun mielestäni on. Jos Luukkainen todella ja oikeasti olisi halunnut olla inhottujen rintamassa, olisi hän kääntynyt vasemmalle. Toisaalta mies on viestittänyt vasemmistoallergiaansa sivu- ja päälauseissakin jo maailman sivu.

Hitto, Luukkaisen kissoja olen sentään nuorena tyttönä hoitanut. Arto Luukkainen oli silloin Porvoon pastori ja vaimonsa Tarja ystäväni Tuijan isosisko. Taitaa Tuija edelleen olla Tarjan pikkusisko ja nykyään Pirkanmaan elokuvaläänintaiteilija.

Ruotsinsuomalainen porvariystävä kiteytti jälleen kristallisti Ukrainasta ja Venäjästä:

"Paralellejä voi vetää vaikka historiassa vaikka minkä suuntaisia - etenkin 30-luvun lopun  kyyniseen poliittiseen peliin Sudeetti-alueesta missä länsivallat Münchenissä kunniattomasti lepytteli Hitleriä, tai Stalinin ja Molotovin vedätykset kumpi tarjoaa paremman diilin, Länsivallat vaiko Saksa. Länsi ja Saksa ovat siitä edenneet henkisesti, Venäjä ei -  ihan samaa paskaretoriikkaa mitä aina. Toivottavasti ne ampuu itseään jalkaan ja lujaa. Viime kädessä kyse taitaa olla Putinin aiheellinen pelko, että energiaviennistään riippuvainen Venäjän talous sakkaa kohta, kun kysyntä hiljalleen hiipuu ja oma kansa alkaa napista kun elintaso laskee. Käännetään huomio ulkopolitiikkaan ja maan kunniaan - ikivanha temppu, joka tosin on kuin housuihinsa kuseminen: lämmittää ensin, sitten tulee entistä enemmän holotna."

Ystäväni kuitenkin unohti, että EU, troikka ja länsi tekevät nyt oikeastaan Ukrainassa samaa kuin Venäjä, mutta porvarillisen elegantisti. Kun Venäjä oli solmimassa talousliittoa Ukrainan kanssa, ymmärtääkseni IMF sanoi lainansa Ukrainassa irti. IMF:n rahat olivat sitä paitsi valuneet oligarkkien taskuun ja kansa kärsi.

Jotenkin tuntuu siltä, että Ukrainassa ei oikeastaan olekaan mitään tekemistä enää kansallisen itsenäisyyskuvion kanssa. Lännen ja idän etupiiritaistosta on kyse. Sekä energiasta. Kun Venäjä panee kaasuhanat kiinni, Ukrainassa tulee holotna. Tahdon myös muistuttaa siitä, että myös Suomi on lähes 90-prosenttisesti riippuvainen Venäjältä tulevasta energiasta.

Oikeustaistelija Jukka Kemppinen oli blogissaan viemässä meitä Natoon. Hienoa. Sehän se tässä auttaisi. Nato ei olisi housuun pissaamista, vaan suorastaan omaan (lämmitys)kamiinaan kusemista.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi