Pia Valkonen

Vapaa Ukraina

Kenestä vapaa? Venäläisistäkö?

pe 28.2.2014

Natalian sanoista Miska Rantanen kirjoitti Hesariin 12.12.2004. Runon on kirjoittanut Hämeenlinnan naisvankilassa sodan aikana istunut poliittinen vanki Elvi Sinervo, kommunisti. Natalia kertoo Natalia Tusula-Vereschjaginista, vakoojasta, venäläisen isän ja Hilda Tusulan tyttärestä.

Natalia Tusula-Vereschjagin asui Ukrainassa nelisen vuotta parikymppisenä tyttönä.

Miska Rantasen jutun sävy on vähättelevä. Sen voi lukea täältä: http://keskustelu.suomi24.fi/node/3945322

Natalia

Maa vieras on ja kylmä kevät sen
Natalia, sua paleltaa
Niin kaukana on ikäväsi maa
Jo tuoksuu yössä aistit huumaten akasia

Taas kerro mulle maasta nuoruutes
Natalia, sua kuuntelen
Ja tunnen veres virran lämpöisen
Kun hehkuun jähmettyneen sydämes saa Ukraina!

Maa vieras on ja vieras kansa sen
Natalia, sua tunne en
Jaan osas vain, ja sellin kivisen
Ja unes kerran tuoksuu sullekin akasia

Vaan silmäis sinen viha tummentaa
Natalia, kun muistat taas
On vieras hävittänyt armaan maas
Vain koirat raunioita samoaa, oi Ukraina!

Niin vitkaan siirtyy varjo ristikon
Natalia, oi kuuletko?
Soi yössä rakentajain laulut jo
He palaavat ja silloin vapaa on taas Ukraina!

Jos lukee sanat tarkkaan, voi havaita, että Elvi Sinervo ei väitä Natalian olevan ukrainalainen. Natalia kaipaa runossaan ikävänsä maahan.

Siellä akasia tuoksuu yössä, kun meillä Hämeenlinnan naisvankilassa on kylmää - ja maa on vieras. Suomalaiset lahtarit olivat ampuneet Natalian venäläisen isän 1918 ihan vain sen vuoksi, että tämä oli venäläinen. Miska Rantanen arvelee, että punakaartilainen tämä tuskin oli, kun oli jo vanha pappa sisällissodan lahtauksen aikaan.

Runon kirjoittamisen aikaan Ukrainassa tallasivat raunioita natsit. Natsit saapuivat Kiovaan 19.9.1941. Vallittajat veivät ensi töikseen kaupungin juutalaiset Babi Jahr -rotkon reunalle ja teloittivat paikalla 33 771 henkeä. Massamurhan toteutti Einsatzgruppe C avustajanaan SS-joukkoja ja joitain ukrainalaisia.

Todella outoa. Ensimmäisenä saksalaiset puhdistivat Kiovan juutalaisista. Luulisi, että Kiovan maanalaisista kommunisteista olisi ollut natseille enemmän haittaa.

Sain tänä aamuna runoilija-klovnilta pohdiskelevan viestin: "Valtaavat lentokenttiä Krimillä jot Venäjä voi pölähtää sinne milloin vaan... tiijä vaik ois viisaint jakaa maa ... tai Krim Venäjäl nii ei tartte maksaa vuokraa sotilastukikohasta... ehkä vähemmän ruumiitaki... Vennään luvattava pittää kaasuhana aaki Ukrainaan vastineeks vaik ilimaseks ettei mummot palellu..."

Kirjoitin vastaukseksi, että niinpä ja tuppasi nyt ukrainalaisilta natsionalisteilta unohtua sellainen seikka, jotta energia tulee idästä sekä maassa valmiiksi oleva venäläinen väestö.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi