Pia Valkonen

Tuntemattoman miehen elämä

pe 31.1.2014

Luin Long Playn vanhusjutun. Toimittaja Anu Silfverberg kirjoitti karjalais-siirtolaismummostaan, joka sairastui alzheimeriin. Luin tukka pystyssä, että korkea verenpaine altistaa alzheimerille.

Nimittäin eilen aivoni tekivät källin taas. Mainostin Heikkisen Aarolle Andrei Makinen Yksinäisen miehen tarinaa kirjan sisältämän Leningradin-piirityskuvauksen vuoksi. En ole vielä tekstarilla korjannut, että Yksinäisen miehen tarinaa on kirjaston hyllystä Makinen kohdalta turha etsiä.

Kyseessä on Tuntemattoman miehen elämä.

Kesikiviikkoiltana televiosiosta oli tullut dokumentti Leningradin piirityksestä. Aarokin oli sen katsonut ja kiinnittänyt huomiota samaan kuin minä. Helppo on sanoa, mitä Stalinin olisi pitänyt tehdä. Minnepä olisit evakuoinut kolme miljoonaa leningradilaista tuosta noin vain?

Lisäksi dokumentissakin tuli esiin, että Leningradin sotateollisuus varmisti päärintaman, Moskovan, varustuksen. Jos Leningrad olisi puolustanut itseään, olisivat saksalaiset marssineet Moskovaan.

Lasteni sukulaisia ei Leningradissa ilmeisesti piirityksen aikaan ollut. Ljuhanovit ja Nikitinit olivat käsittääkseni siinä vaiheessa jo tulleet rakentamaan Kirovskia suurta turvevoimalan ympärille rakentunuttat kaupunkia. Tämä asia pitää vielä varmistaa Vera-tädiltä seuraavassa kirjeessä.

Andrei Makinen kirjassa oli tunteisiin vetoava kuvaus Leningradin piirityksestä. Vähän liiankin tunteisiin vetoava. Aivan, kuten Makinen Idän sielunmessussa väkivallan kuvaus oli puuduttavaa. Loikin sivukaupalla. Mieitn. miksi Makinen sentimentaalivyörytys etupäässä turvottaa, kun ajan Kuopioon.

Lähden heti, kun auton moottori on lämmin. Käydään Tikkisen Hannelen kanssa hänen syntymäpäiviensä etukäteislounaalla. Palautan Haanpäät Siilinjärven kirjastoon ja alan haaveilla omista Innon uuskustantamista Haanpäistä. SKP:n toveri Vanhempi Huoneenrakentaja oli lukenut Iisakki vähäpuheisen vuonna 1956 - kaksi vuotta Haanpään kuoleman jälkeen. Kertoi eilen Yhteiskunta & kirjallisuus -laskunjakopalaverissa.

Ostin palaverissa Iisalmen työväentalolta tuolin. Tai pikemminkin tuolioikeuden. Iisalmen sos.dem. työväenyhdistykseltä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi