Pia Valkonen

Ketunkivellä ja Kwok

ma 27.1.2014

Tesktarilukupiiri on vähän takkuillut, sillä Tikkisen Hannele ei niin kovasti vaikuttunut Alice Munrosta. Lukee välipalaksi Jean Kwokin Käännöksiä, vaikka jossain vaiheessa varmasti tuli hänellekin yliannostus mamujuttuja. Kuulema Ruotsin-iranilaisen Marjaneh Bakhtiarin Toista maata oli yliveto, jota sen jälkeen lukemamme eivät ylitä.

Hannele on kuitenkin Kwokissa sivulla 55. Siinä kohtaa kirjassa on käänne. Parempaan päin ankean alun jälkeen. Kirjan päähenkilö saa ystävän.

Käännöksiä kertoo hongkongilaisesta tytöstä, jonka äiti tuo Amerikkaan. Tyttö on lahjakas ja äiti arvelee, että tällä olisi parempi tulevaisuus jossain muualla kuin Hongkongissa, josta on tulossa osa Kiinaa. Yhdysvaltoihin äiti ja tytär tulevat suurin odotuksin. Äidin sisko tarjoaa työtä kiinalaisen aviomiehensä hikipajassa.

Äiti ja tytär joutuvat käytännössä orjatyövoimaksi. Asuvat tyhjillään olevassa kerrostalossa. Lämmittävät asunnon uunilla. Toisin sanoen siirtävät kaikki elintoimintonsa uunin ääreen. Uuni ei jaksa lämmittää seiniä tai lattioita. Koskettava kohta on, kun äiti ja tytär löytävät jonkin hikipajan roskista pakan limenvihreää pehmolelukangasta.

Sillä vuorataan asunto, sitä käytetään peitteenä, siitä äiti ompelee tyttärelleen ja itselleen lämpimät kotiasut. Muuten he jäätyisivät talvella kuoliaaksi talossa, jossa ei enää ole keskuslämmitystä.

Helvi Hämäläisen Ketukivellä-elämäkerran muistan totaalisesti väärin 90-luvulta. Muistan vain, että Helvi Hämäläinen vonkui koko kirjan ajan Olavi Paavolaisen perään. Olen sivulla 226 eikä Olavi Paavolainen ole muuten vaikuttanut elämäkerran menoon kuin käynyt pari kertaa sivuilla kääntymässä.

Olisikohan nyt ollut niin, että olisin lukenut elämäkerran alun jotenkin hajamielisesti odottaen kulttuuripariskunnan kohusuhdetta. Minulle jäi mieleen 90-luvun lukukerrasta, että Helvi Hämäläinen on happamuuuttaan nariseva vanhan nainen, joka suhtautuu kylmästi kaikkeen.

Sehän ei pidä lainkaan paikkansa. On vain niin pirun terävä mummo ollut elämäkertaa kootessaan.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi