Pia Valkonen

Huiskin keskiluokkaa portailtani

ke 18.12.2013

Ihan mahtava päivä tänään. Aurinko paistoi eikä tuullut. Yhtään koipea ei lenkillä vääntynyt, yhtään kyynärpäätä ei taittunut ja kaikki hampaanikin ovat tallellaan.

Haukkuvalle on tullut uusi tie. Se pitää vielä tutkia.

Kohta menen keittiöön ja tartun uuteen Ikeasta ostamaani wokkipannuun. Joo, joo, olen minä lukenut Totuuden Ikeasta. Perustaja on samanlainen narsistinen paska kuin Steve Jobs. Myönnän senkin, että luin Totuuden Ikeasta puoliväliin, ja siinä kohtaa minulle riitti Ikean isän luonteen häiriintyneisyyden kuvaus. Alkoi jotenkin puuduttaa.

Vähemmälläkin on selvää, että kukaan miellyttävä ihminen ei luo globaalimarkkinoilla menestyvää yritystä.

Olisin kaivannut kirjasta enemmän ja tarkempaa globaaliriistokapitalismin kuvausta. Olen istunut sen seitsemän yrittäjyys-, johtamis- ja myyntikoulutusta, joissa ihmeteltiin mairean hyminän saattelemana, miten ruotsalaiset ovat hyviä luomaan brändejä. On H & M:ää, Ikeaa ja Abbaa. Ja ihan aina en kyennyt täysin rinnoin yhtymään brändihymistelyyn.

Mitä hyvää on esimerkiksi Henkka-Maukassa, joka tuottaa laadutonta paskaa lapsi- tai matalapalkkatyövoimalla kolmansien maiden hikipajoissa? Totuudessa Ikeasta jäi mieleen pätkä, jossa kerrotaan yrityksen yrityksestä ostaa Venäjältä metsäalueita ja perustaa lähelle huonekalutehdas. Pitää vielä lukea kohta uudelleen, sillä en muista, mitä sitten tapahtui. Mihin se tyssäsi, sillä minusta Tappajafarkuissakin puhuttiin siitä, että parhaimmissa tapauksissa globaaliyritykset kuitenkin yrittävät auttaa halpamaiden tehtaiden työturvallisuus- ja muita oloja.

Kunhan globaaliyritykset eivät kilpailuttaisi jatkuvasti alihankkijoitaan. Mitään kehitystä ei tapahdu, jos alinhankintasopimuksia on tänään jossain ja jossain vieläkin halvemmassa maassa huomenna. Ylihuomenna - kukaan ei tiedä, missä.

Tänä iltana luen Lapinlahden päihde- ja mielenterveysstrategian loppuun. Huomenna on tarkastuslautakunta ja tarkastamme kunnan tytäryhtiöt, kuten Kaskihovi Oy:n.

Hain äsken Vasemmistoliiton poliitikkokoulutukseen sillä perusteella, että olen luonnostani hyvin epäkarismaattinen. Vihaan itseni ilmaisua puhumalla. Äänestäjien äänet eivät kiinnity minuun. Lupasin sitoutua koulutukseen ja tuoda mukaan kaiken osaamiseni.

Jotan minun piti vielä keskiluokasta. En nyt muista, mitä. Menen keittiöön. Siellä odottaa myös uusin Image, jossa on kohudocventurestoimittaja Riku Rantalan haastattelu. Luin haastattelun heti pöydän ääressä. En edes istuutunut.

Riku Rantala on mieleltään ja habitukseltaan uusduunari. Ehkä kirjallisuustohtori Markku Soikkeli sen vuoksi inhoaa docventuresia blogissaan. Sen lisäksi, että on rumanpuoleinen ja jotenkin karkea, Rantala on saanut potkut Hesarista. Oli mennyt kännipäissään uhkailemaan Loka-Laitista Matti Ahde -keisin vuoksi.

Rantalan potkujen tarina meni seuraavasti: Hesarin Harri Nykänen paljasti Matti Ahteen ahdistelevan naisia. Loka-Laitinen, Tamminiemen pesänjaon paljastaja, joka myös on saanut aikoinaan potkut Hesarista, arvosteli Harri Nykästä ja jonkin ääliömäisten liikaa viinaa ja liikaa omahyväisiä -toimittajia sisältäneen kekkerin jälkeen toimittajaporukka oli soittanut Loka-Laitisen puhelinvastaajaan jonkun uhkailupuhelun.

Loka-Laitinen oli rollinut Hesarin emeritus päätoimittajalle Janne Virkkuselle ja tämä oli pannut Rantalan lehdestä pihalle.

Minusta potkut taitavat olla parasta, mitä Rantalalle on tapahtunut. Ei Rantala vingu, että potkut olisivat olleet epäoikeudenmukaiset, mutta ehkä ne ovat kaivaneet Rantalasta esille sellaista, jota ilman potkuja ei olisi tullut esille. Jos olisi jäänyt Hesariin, olisi muuttunut ylimieliseksi ja vähän laiskan pulleaksi tähtitoimittajaksi, eikä palanut halusta paljastaa globaaleja epäkohtia.

Ai, että ottaa päästä toimittajien kaksinaismoralismi. Monet ryntäsivät tuomitsemaan Kiakkoviaraiden väkivallanteot. Ne olivat vain pienen joukon päähänpisto sekä syntyneet Syvässä ja Pyhässä Humalan Tilassa. Kenellekään ei tullut mieleen tuomita alkoholia.

Viina teettää kaikenlaista.

Keskiluokkaiset Pikku Porvarit juovat kuin sienet, mutta senkin he tekevät hillitysti. Pääasia, että lapset eivät näe. Pääasia, että ei kuse housuunsa, vedä naapuria lättyyn tai käyttäydy muuten sopimattomasti.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi