Pia Valkonen

Kirjoitan tätä Kuopion kirjastolla

Olen Petrin ja Heikin autonkuljettajana.
Eilen oli Lapinlahden vammaisfoorumi.

ke 4.12.2013

Eilen meillä, Lapinlahden vammaisneuvostolla, oli Lapinlahden vammaisten asuminen ja työ -kansalaisfoorumi Jussinpihassa. Foorumi oli niin suuri adrenaliinipiikki, etten nukkunut viime yönä kunnolla. Niinpä kun sain tytöt tänä aamuna kouluun, kävin  pötkölleni tuvan sohvalle. Ajattelin, että pikkuisen ummistan silmiäni ja sitten lenkitän Pimun.

Koko yö meni senkin jännittäessä, heräänkö aamulla tarpeeksi aikaisin, että saan Marian venyteltyä sekä kyseltyä tältä biologian kokeen kappaleita. Viimeisen kerran katsoin yöllä kelloa puoli yksi - en ollut siihen mennessä saanut unta - ja neljältä aloin katsoa kelloa, että kohta on pakko herätä.

Tänä aamuna silmäpussini roikkuivat polvissa kuin Anni Sinnemäellä (vihr.) työministeriaikoinaan.

Vajosin sohvalla sellaiseen tajuttomuuden tilaan, että hyvä, kun älysin koota luuni ja lähteä tuomaan valokuvaaja-runoilija Petri Väisästä ja runoilija Heikki Ahosta tänne Kuopioon. Pojat kasaavat Tekemisen riemua -näyttelyä alakerrassa ja minä koetan herättää itseäni täällä kirjaston yläsalissa.

Eilinen foorumi oli jotenkin - upea. Voihan se olla, että katsomosta asetelma tuntui sekavalta, mutta olen erittäin tyytyväinen siihen, että tilaisuus meni juontajalta täysin lapasesta. Puheenvuoroja ei tarvinnut jaella. Minun ei foorumin vetäjänä tarvinnut kysellä mitään, sillä aktiiviset lapinlahtelaiset kyselivät.

Olin varautunut siihen, että jos keskustelu hyytyy, keksin jotain kyykkyhyppelyä tilalle. Ei tarvinnut keksiä.

Foorumi alkoi komeasti Siiri Järvilehdon johtaman Jussinpihan laulajien laululla, Jussinpihan ohjaaja Kirsti luki vammaisten päivän julistuksen ja Sari Martikainen lauloi Risto-veljensä kitara- sekä Siipiin pianosäestyksellä koskettavasti.

Ensimmäisenä kertoi suonenjokinen nuori mies Tatu Tiihonen siitä, mitä on asua opiskelujen jälkeisessä aikuisen elämässä  tuetusti itsenäisenä. Yleisö alkoi kysellä jo heti Tatun sekä äitinsä Maritan täydentämän kokemuspuheenvuoron jälkeen. Tatu korjaili koko ajan äitinsä sanoja, sillä äiti ei muistanut ihan kaikkia lukuja niin tarkkaan kuin poika.

Meillä oli ennen tilaisuutta Tuottolan keittiössä Tatun kanssa pieni briifaus tilaisuuteen enkä siellä kehdannut kysyä, seukkaako Tatu vielä tytön kanssa, johon tutustui Pieksämäellä opiskelleessaan. Foorumissa Tatu kertoi, että seukkaa ja äitinsä kertoi, että hänen tehtävänään on olla pariskunnan logistiikkapäällikkö.

Tatu sai Suonenjoen kaupungin vuokra-asunnon läheltä Väinölää, kehitysvammaisten päiväkeskusta. Tatu käy päivällä päiväkeskuksessa ja selviytyy illoistaan henkilökohtaisen avun turvin.

Minä ehdin siinä tuoleja siirrellessä kertoa Tiihosille, että Jussinpihan arkkitehdin ideana oli, että juuri nimenomaisessa aulassa, jossa olimme, kohtaisivat erilaiset ryhmät: päiväkodin puolelta lapset, vanhuspuolelta vanhukset ja vammaispuolelta vammaiset.

Toimi-säätiöstä ja Savon vammaisten asuntosäätiöstä (Savakselta) tuli monia ideoita Lapinlahdelle. Virkun Jorma Kiiskinen kertoi lukuisista töistään. Hän käy S-Marketissa hommissa, mutta tekee myös paljon muuta. Jorman pomo Risto Martikainen esitteli hoitokoti Virkkua ja Eevalan Mari Matjussi esitti spontaanisti kesken kaiken laulun.

Mari tosin oli sitä mieltä, että Launosen Juhanin on säestettävä häntä Riston kitaralla, muttei Juhani ihan sitä osaa, vaikka osaa kaikkea muuta. On hionut muun muassa Jussinpihan päiväkeskuksen parketin viime kesänä. Launosen Juhani esitti tilaisuudessa Invalidiliiton tervehdyksen.

Husson Tiina valtuutettiin tilaisuudessa jatkamaan vammaisneuvostossa yrittäjien edustajana - kertoi uudesta perhehoitokodistaan ja lupasi jossain vaiheessa tulla vammaisneuvoston kokoukseen alustamaan opinnnäytetyöstään.

Lapinlahden kunnan työllistämiskoordinaattori Minna Jääskeläinen kertoi kuntouttavasta työtoiminnasta, avohuollon ohjaaja Auli Karhunen avotyöstä ja sosiaalijohtaja Virpi Nevalainen sai tehtäväkseen yht'äkkiä tehdä yhteenvedon sekä paikata tilaisuudessa kunnanjohtaja Marko Korhosta, joka luotsasi samaan aikaan eteenpäin Alapitkän omakotinäyttelyä.

Foorumissa olivat peruspalvelulautakunnasta juuri he, joiden pitikin ja joita oli mukava nähdä: Elli Karppinen (kesk.), Esa Heikkinen (KD), Kauko Kokkonen (kok.), Minna Rissanen (ps.) ja Tarmo Heiskanen (Se Tarmo Heiskanen, kesk. Varpaisjärvi). Muitahan me emme lautakunnasta tilaisuuteen erityisesti kaivanneetkaan:D

Uhkasin, että järjestämme Lapinlahden vammaisneuvoston vammaispoliittisesta ohjelmasta peruspalvelulautakunnan jäsenille tentin.  Ehkä sitä ei tarvita, sillä jäsenet olivat nyt runsaslukuisesti paikalla. Neuvoston vampon pohjalta laatii seuraavaa vammaispalvelujohtaja Lapinlahden kunnan vammaispalvelustrategian sitten aikanaan.

Seuraavassa vammaisneuvoston kokouksessa luomme jonkinlaisia ajatusviivoja siitä, mikä on näkemyksemme Lapinlahden vammaisten asumisesta ja työstä tulevaisuudesta.

Eilen foorumissa kuulin yhden huonon uutisen. Sosiaalijohtajamme Virpi Nevalainen, jonka pitkämielisyyttä olemme varmasti neuvostona koetelleet, siirtyy vanhustyön johtajaksi synnyin- ja koulupitäjäänsä Lieksaan.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi