Pia Valkonen

Eriväriset ja värikkäät konttorikemistit

Saavi pois meijeriläisten päästä - myös minun

su 1.12.2013

Maria lähti Matin kanssa kello kymmeneksi luterilaiseen kirkkoon. Oli palvelus ja rippikoululaisten kokoontumisajo. Vähän yli kymmenen soittivat, että tämähän alkaa vasta yhdeltätoista - käytäisiinkö jossain aamupalalla.

Sanoin, että kotiin ette ainakaan tule, sillä täällä ei ole edes leipää kaapissa. Päättivät mennä kirkkokahville seurakuntatalolle.

Huokaisin helpotuksesta, että häpyivät jaloista. Aloitin apinanraivosiivoamisen. Ajattelin, että kestän siivousurakan ortodoksisen liturgian avulla. Avasin radion ja kuuntelin luterilaista Jumalanpalvelusta Alavieskan kirkosta. Kuuntelin ja kuuntelin ja kuuntelin. Ihmettelin, milloin ortodoksinen liturgia alkaa.

Jostain kumman syystä Alavieskan palvelus ei loppunutkaan ja ortodoksinen liturgia piti etsiä omalta taajuudeltaan. Mystinen juttu.

Taitoin aina Soleaa liturgiaa kuunnellen. En kiroillut niin paljon. Sama on siivouksessa. Ei se nyt ihan siunauksessa mennyt tänäänkään, mutta huomasin kaipaavani rukousta.

Eilen ahmaisin Tony Dunderfeltin Konttorikemiaa pitkälle ja tänään siivouksen aloittamista harkitessa pääsin opasta Ongelmanratkaisutaitoon asti. Dunderfeltin kirjassa on paljon samaa kuin ammoin näyttelijä Risto Tarkiaisen kurssilla. Tarkiainen veti Kaskikuusen kansalaisopistossa hahmoterapiaa.

Pääosin opettelimme kurssilla läsnäolon jaloa taitoa. Kurssi oli mitä ilmeisemmin aivan loistava, sillä palaan ajatuksissani siihen tuon tuostakin.

Meijerin seisakkeen ilmapiiriongelmasta huomasin, että tein lähes kaikki Dunderfeltin Konttorikemiassaan listaamat virheet. Dunderfelt lainaa organisaatiopsykologi Pekka Järvisen sanomaa esimisten haasteista: "Esimiehen tulee löytää sopiva tunteiden säätelytaso, koska ääripäät - yli- ja alisäätely -, tuottavat helposti vuorovaikutusongelmia."

Ne, jotka ovat johdossa, joutuvat säätelemään omia tunteitaan sekä samalla muiden tunteita. Toissa viikon Meijeri-palaveri meillä keittiössä oli varsin tunnepitoinen. Voidaan sanoa, että Meijerillä ovat kasassa kaikki Dunderfeltin Konttorikemian luvut:

Arkisista vuorovaikutusongelmista ihmisten välillä on tullut auktoriteettikysymys emmekä osaa käsitellä tyyppi- ja tyylieroja. Eroottinen jännite ja seksuaalisuuskin ovat mukana - visusti pinnan alle piilotettuna. Ja on monia muita haastavia tilanteita: kateutta, kyräilyä, kilpailua ja klikkiytymistä.

Oppimistilanne

Vuorovaikutusongelmat, ärsyyntyminen, auktoriteettikysymys, tyyppi- ja tyylierot, eroottinen jännite, seksuaalisuus ja muut haastavat tilanteet: kateus, kyräily, kilpailu ja klikkiytyminen ovat suoraan Dunderfeltin kirjasta. Psykologi on tainnut nähdä tilanteita kosolti, sillä tosiaan - kaikki virheet on nyt tullut tehtyä.

Vaikken vielä olekaan edes puheenjohtaja olen ärsyyntynyt valmiiksi. Koetan epätoivoisesti pitää ärsyyntymisen omana tietonani. En onnistu, sillä tunnetila näkyy naamastani pitkään matkaan. Yritimme kyllä keskustella, mutta tapaamiset ovat menneet riitelyksi.

Tuskastuttaa ja tekisi mieleni sanoa harkitsemattomia. Esimerkiksi vittu sentään, olette kaikki käsittääkseni aikuisia ihmisiä ja näytätte toimivan kuin viisivuotiaat. Sekä niin, että keksikään itsellenne joku muu puheenjohtaja ensi vuoden aluksi. Diakonissa Korva Mikkonen, kulkuriveljeni Jounin keksimä nimitys, ehdotti sitäkin vaihtoehtoa meillä keittiöparlamentissa: erotaan kaikki ja pannaan koko hallitus uusiksi.

Ei mielestäni huono ajatus ollenkaan, mutta sitten tulimme siihen tulokseen, että se olisi jonkinlaista rintamakarkuruutta.

Olen nyt kutsunut mukaan ulkopuolisen ihmisen. Psykologi Tony Dunderfeltin kirjojensa kautta: "Ulkopuolinen asiantuntija pitää yhden luennon ihmsten erilaisuudesta ja hyvän yhteistyön periaatteista. Asiaa ei käsitellä enempää. Kukaan ei opi uusia tapoja ymmärtää kollegan tapaa ajatella ja toimia." (Tony Dunderfelt Konttorikemiaa - seitsemän avainta hyvään yhteistyöhön s. 52)

Nyt pitäisi välttää syyttelyä, analyysiä, abstrahointia ja voivottelua. Otetaan ensin saavi pois päästä. Vääristävät tulkinnat ovat kuin ämpäri päässä. Otetaan tämä kollektiivisena oppimistilanteena. Eteenpäin, sanoi mummo lumessa. Ja lunta on tuiskuttanut, totta vie.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi