Pia Valkonen

Amaryllis

la 14.12.2013

Olen vasta siirrellyt tuoleja pois imuroinnin tieltä. Pyykit ovat kyllä melkein pestyt, mutta muuten siivous on aloittamista vaille valmis.

Eilen ei ollut ratsastusterapiaa. Talli oli sysipimeänä ja hevoset myrskystä säikkyinä. Vietimme kuitenkin Pielavesi-iltapäivän Marian kanssa. Vein joululahjoja Pielavedellä postiin ja matkahuoltoon. Postituksen jälkeen kävimme pastori-Raijalla kylässä.

Saimme mukaan joulun survivalpaketin: suklaata, ruisleipää ja amarylliksen. Sekä amarylliksen kasvatusohjeet. Raija sanoi, että meistä tulee oikeita naisia sitten, kun opimme kukittamaan amaryllistä kahtena jouluna peräkkäin. Raijalla sellainen onnistuu jo lähestulkoon. Oli kurittanut kukkaa ensin ulkona ja sitten tiskipöydän alakaapissa, kunnes amaryllisruukusta pukkasi pieni tankoparsan näköinen pökelö.

Kävin läpi lukemattomia lehtiä. Olen ollut epäreilu. Emme me toimittajat ihan tyhmiä ole; esimerkiksi viime sunnuntain Hesarissa kolumnisti, jonka nimen täydennän tähän myöhemmin, oli kirjoittanut asiallisesti Tampereen Kiakkovieraista. Ja A-talkhan oli vallan mainio asian käsittelyssä.

Eilisessä Pressiklubissa asiasta puhumaan oli keskustelemaan Anna Kontula. Saska Saarikoski oli keskustelussa aivan uskomattoman nuija. Ensin Saarikoski närkästyi anarkisteille siitä, että he vaativat valtion purkamista - vetosi siihen, että juuri kansallisvaltiolla turvaamme hyvinvointivaltion. Sitten Saarikoski alkoi mukellella sovinnaisuuksia globaalista maailmantaloudesta ja tulonjaosta viitaten siihen, että kansallisvaltiosta ei enää ole mihinkään.

Anna Kontula oli keskustelussa upea. Kadehdin ihmisiä, jotka eivät menetä malttiaan tai joiden ääni ei edes nouse, kun vastailevat ääliöille. Tyynen rauhallisesti Anna Kontula sanoi, että niin, täällä studiossa on kolme porvaria ja pinkki sosialisti kommentoimassa asiaa, jota kommentoimassa pitäisi oikeastaan olla kouluttamaton, työväenluokkainen mies.

Työväenluokkaisia ei studioon yleensä kutsuta, sillä he eivät osaa ilmaista itseään kelvollisesti ja tarpeeksi sovinnaisesti.

Saska Saarikoski alkoi ilkkua, että Anna Kontula pitää alaluokkan ihmisiä tyhminä. Jos minä olisin ollut Kontula, olisin syöksynyt Saarikosken kurkkuun ja huutanut tämän korvaan, että oletko vittu aivan kuuro - sanoinko minä työväenluokan edustajia tyhmäksi.

Saarikoskihan se niin ajattelee, sillä Kontula sanoi sanasta sanaan näin:

"Jos sä olet duunariammatissa toimiva kouluttamaton mies, et pysty muokata ajatuksesi sellaiseen muotoon, että se menisi läpi tiedotusvälineissä."

Lisäksi Anna Kontula sanoi tyynesti Jouni Tervolle, että Tervo kyllä puhuu vakuttavasti ja on keskiluokkaisen sovinnainen, mutta loppujen lopuksi - hänen puheensa ovat tyhjänpäiväisiä. Tervo käyttää ketään ärsyttämätöntä tyhjänpuoleista alentuvaa puhetta.

"Ei pidä paikkansa, että julkista sektoria ollaan kurjistamassa," Jouni Tervo julisti kaikkitietävänä silmät puoliummessa.

Anna Kontula vastasi Pressiklubin porvareille; Suomalainen media ei käsitä sitä, että paikalla voi olla ihmisiä, jotka vaativat hieman eri asioita. Lisään tähän sadanne kerran blogissani, että toimittajien vasemmiston lukutaito on huono, sen huomasin jo ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja, jolloin Hesari julisti Anne Huotarin Vasemmistoliiton nousevaksi tähdeksi ja Erkki Virtasen (kok.vas.) entiseksi taistolaiseksi.

Jouni Tervo ja Saska Saarikoski eivät ole koskaan kuulleetkaan keskiluokkaisesta kielipelistä. Tervo tuulettaa, että kyllähän Hesaristakin löytyy kadun miehiä. Tervo kuitenkin lyö itseään korvalle ja tuumaa ylimielisesti: "Eri asia, on, onko niillä aidosti jotain merkitystä."

Teppo Eskelinen sanoi perjantain paperi-Kusarissa, että Kiakkoviareiden viesti oli harvinaisen selvä. Sen vuoksi porvarit nyt inisevät ja tiedotusvälineet täyttyvät moraalipaatoksesta.

Vassuleista Itsenäisyyden Puolueeseen loikannut Susanna Kaukinen lausui Uuden Suomen blogissa näin: "Mielenosoituksille on kaksi painavaa perussyytä. Ensimmäinen perussyy on se, että Suomen vasemmistopuolueet ovat lopettaneet toimintansa vasemmistopuolueina. Toistan: Suomen vasemmistopuolueet ovat oikeistopuolueita." http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155928-kiakkovierailusta-gandhilaiseen-tai-greenpeace-henkiseen-vastarintaan

Matias Turkkila muistutti Takku.netistä ja nytpä sivusto onkin liimautunut minulle aloitussivuihin. Tässä hyvä kirjoitus Kiakkoviaraista; anarkistien itsensäkään mielestä ei ollut viisasta mennä kännissä keskelle millareita:

"Biletykselle on paikkansa ja aikansa. En ole sen kannalla, että mielenosoituksissa pitäisi kulkea suorissa riveissä yksivärisissä asuissa. Totta kai siellä pitää olla hauskaa. Mutta ei soseessa hoipertelu keskellä mellakkapoliiseja voi olla hauskaa!"

http://takku.net/article.php/20131208214053160#comments

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi