Pia Valkonen

Johdossa ongelmia

ti 12.11.2012

Hienoa, tulipa huudettua nyt niin, että koko Meijerin seisakkeen rappukäytävä kaikui. Tällä kertaa toisessa päässä ei ollut aviomies, vaan aviomiehen veli. Tai en minä oikeastaan huutanut. Puhuin kovalla ja käskevällä natsiäänelläni.

Mies oli mennyt myymään firman parhaimman sekä parhaiten koulutetun - ja kalleimman - miehen rakennusalan töihin metallialan TES:n mukaisin ehdoin. No, tulipa sekin nyt opittua. Raksamiehelle pitää maksaa työstä kello 16 jälkeen 1,09 euroa sekä ilmeisesti lisäksi jokin mystinen työajan siirtokorvaus, jos kyse ei ole säännöllisestä iltatyöstä tai on kyse valmiustyöstä.

Minulla ei kyllä ole tämän alan kokemusta edes arvaamaan, mikä mahdollisesti olisi valmiustyö.

Metallimiehet saavat iltatyökorvauksen vasta kello 18 jälkeen ja se on vähän isompi 1,12 euroa. Me olisimme myyneet miehemme kuitenkin rakennusalan työhön - minun tulkintani mukaan, mutta Matin veljen tulkinnan mukaan kyse oli teollisuusasennuksesta.

Miehen veli sanoi puhelimessa, että eihän tässä ole mitään neuvoteltavaa. Minä sanoin, että onpas, otan tässä nyt Matille mykykeittoa pakastimeen ja soitan sulle kohta. Tulin kotiin tietokoneen ääreen ja aloin selata talonrakennusalan TES:iä. Olen minä kerran Varkauden kartanon kattotyömaalle maksanut työajan siirrosta sekä iltatuntilisät.

Kyseisen palkkalaskelman mukaan tulostin TES:stä noin viisi senttimetriä paksun otteen ja sanoin, että katsopa itse tuosta, meneekö lain mukaisesti. Olisipa muuten mukava, jos firmassa olisi joku luottamusmies, joka olisi mukana setvimässä näitä asioita, kun hyvin usein yrittäjillä loppuu sopimuspykälissä järki ja ymmärrys.

Kyse ei ole siitä, että tahallamme emme ymmärtäisi. Kyse on siitä, että ihan oikeasti pykälät ovat tulkinnan varaisia ja monesti ne on kirjoittanut jokin sellainen taho, joka ei ole tottunut kirjoittamaan Pihtiputaan mummolle. Me, toimittajat, olemme sellaiseen koulutetut sen vuoksi, että itse olemme oletetun Pihtiputaan mummon tasolla.

Monesti tosin tulee mieleen, että uskon Pihtiputaalta löytyvän kyllä kosolti toimittajia fiksumpia mummoja. (Vieläkin vituttaa. Valmiustyö. Mikä vitun valmiustyö?????)

Oli tullut toinenkin puhelu. Kulkuriveljeni Jouni soitti Seisakkeen yläkerrasta, että mitä sinä siellä käytävässä oikein kajersit.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi