Pia Valkonen

Syysloma- ja syntymäpäivämatka

ti 15.10.2013

Täytän huomenna 48 vuotta. Sen kunniaksi teemme perheen yhteisen syysloma- ja syntymäpäivämatkan, joka alkoi äsken, kun Matti lähti tankkaamaan pakua.

Tai teemme sen perheen kanssa, joka nyt on enää jäljellä. Anna teki irtioton ja lähti Adan perheen kanssa Kuusamoon vuokramökille. Minua melkein itketti. Ihan kuin lapsi olisi ollut lähdössä Jenkkeihin vaihto-oppilaaksi, kun oli tälläytynyt viimosen päälle ja veti perässään eleganttia Turkista ostettua pikkuruista matkalaukkua.

Anna oli tosin lähinnä huolissaan siitä, miten me täällä selviydymme ilman häntä. Lupasi soittaa joka päivä, kysyäkseen perheensä kuulumisia.

Kunhan saan Marian kiskottua sängystä, ajamme ensin Kaaville. Sanoin, että haluan syntymäpäivälahjaksi jonkin hienon vaatteen. Tosin en tiedä, missä tarvitsen kyseistä hienoa vaatetta, mutta joka tapauksessa. Ehkä on mukava varautua sellaiseen. Kaavilla on Muoti Asuste Lappalainen, josta vuonna 2004 ostin aika timangit housut.

Ne alkavat olla takapuolesta niin kuluneet, että repeävät, jos yhtään jatkan askellustani. Sitä paitsi Matin vanhat Sastat ovat kadonneet jonnekin. Lempihousuni, jotka kommunikoivat oivallisesti Jalaksen raksakenkien kanssa. Jalaksen raksakenkäparin lisäksi tarvitsisin toisen parin samaa sarjaa, jotta voisin valita joskus jalkaani kurattomat kengät.

Kaavilta ajamme Tuusjärvelle. Haemme rakennustelineet ja viemme ne Rautalammille. Siinä välissä käymme Leppävirran työmaalla. Kotiin ei ole kiire, sillä huomenna voi nukkua pitkään. Matti tosin arvelee, että tätä menoa emme ehdi Leppävirran työmaalle ennen kuin sieltä työmies on lähtenyt kotiin.

Sekaisin eri mareista

Metsänhoitaja Mikael Pentikäinen oli eilen A-Studiossa. Janne Virkkunen, joka ei saanut potkuja kirjoitettuaan Tamminiemen pesänjakajat, oli sunnuntaisessa Nybergissä arvostellut Pentikäistä. Virkkunen on nyt kirjoittanut kirjan Aatos Erkosta, joka ei sitten kai ollutkaan Nato-miehiä ja oli huolissaan suomalaisesta köyhyydestä sekä keskiluokan rapautumisesta.

Pentikäisessä viehättävää on sellainen nopea ja lakoninen huumorintaju. Virkkunen oli ilmeisesti huomauttanut Nybergin ohjelmassa siitä, että kun Mari Kiviniemi (kesk.) valittiin pääministeriksi, Hesariin oli menossa otsikko: "Onnea, rouva pääministeri!" Ja Päätoimittaja Pentikäinen oli saanut syytökset siitä, että Hesari oli mennyt sekaisin Marista.

Pentikäinen oli kuulema miettinyt, että mikä pirun Mari. Samalla tavalla hauskasti metsänhoitaja Pentikäinen sanoi isoista pohjalaisista pirtin pöydistä. Helsinkiläisten keittiön pöydät kun ovat paljon pienempiä. Niille pitää mahtua aamulehden lisäksi vielä kahvikuppikin.

Virkkunen lienee sanonut jotain myös Pentikäisen lestadiolaisesta taustasta. Siinä vaiheessa, kun Pentikäinen kirjoitti Raamatun jakeiden olevan aikansa tekstareita - noin 160 merkkikä, ajattelin jo, että tästä ei kyllä hyvää seuraa.

Lisäksi me Matin kanssa olemme myös menneet aivan sekaisin Marista. Nimittäin Mari Leppäsestä, Pentikäisen pikku siskosta, joka on rauhanyhdistyksen jäsen, mutta myös Liedon seurakunnan pastori. Marianikin meni sekaisin samasta Marista, sillä halusi ehdottomasti, että tilaan hänelle netistä Maijan tarinan.

Marialla on luokallaan lestadiolaisia ja näin tyttö käsittelee hämmennystään. Mari Leppänen voisi Mariallekin olla jonkinlainen esikuva. Mari on ensimmäinen lestadiolainen naispappi.

Ärräpäissä keskustelu pahuudesta

Meilasin Ärräpäihin Long Playn jutun Pimeyden ytimessä. Pitää muuten laskea, kuinka moni Ärräpäissä sen luki ja tilittää hitaille journalisteille maksu.

Halusin herättää keskustelun pahuudesta. Viestini aihekenttään kirjoitin: "Pia pikku natsi."

Älämölöä kuului tällä kertaa listan omistajan Pentti Straniuksen suunnalta. Vastasin Straniukselle seuraavasti:

Heips,

... kiintoisa keskustelun pahuudesta. Olen sitä mieltä, että ihminen ei syntyjään ole erityisesti hyvä eikä paha. Valmius on molempiin suuntiin. Meillä on myös erilaisia sisäerityksiä ja sitä myötä eri  temperamentteja. Ne varmaan johtuvat erilaisista geeneistä tai vaikkapa siitä, että joillain alueilla oli maaperässä enemmän jodia tai jotain. Eivätkös venäläiset pitäneet meitä tšuhnia hitaina sen vuoksi, että meillä oli koko ajan historiassa kilpirauhasen vajaatoimintaa?

Niin. Ja minä tunnen itseni transsukupuoliseksi sen vuoksi, että mulla kai on aina ollut paljon testosteronia käytössäni.

Olen materialisti. Ajatukset ovat mielestäni paljolti sähköä ja kemiaa. Sisäeritystä. Se ei kuitenkaan poista Jumalan olemassaoloa. Jumala on näin tämän asian ajatellut. Ja hyvä niin.

Amen, amen, amen.

Lisäksi sisälläni asuu pieni lehmä. Mulla on maitorauhasia muun muassa kainalossa ja selässä.

Pentti Straniuksen näen tästä lähin sieluni silmin pienenä pulleana enkelinä. Ehkä Cubidona: "Amor tai Cupido on roomalaisessa mytologiassa rakkauden jumala, Venuksen poika. Amor on usein kuvattu pieneksi, siivekkääksi pojaksi, joka kantaa jousta ja nuolia. Amorin kreikkalainen vastine on Eros." Melkoinen Eros se Stranius onkin:D:D:D

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi