Pia Valkonen

Päivän vieras Jatu

ei ollut pummipäällä

la 5.10.2013

Yläkerta vielä imuroimatta ja luuttuamatta. Anna ja Matti tulivat lentopalloturnauksesta. Oli nyt vähän peanuts kuulema pelit Sonkajärvellä. Vastustajat kaatuivat yksi toisensa jälkeen. Kaikki pääsivät joukkueesta pelaamaan, mikä oli hyvä asia.

Sanoin Matille puhelimessa ennen viimeistä peliä, että porukka saa kuvan syödä pizzansa Lapinlahdella, sillä me kaipaamme nyt keitettyjä perunoita. Tai lähinnä perunan keittäjää.

Orhan Pamukin Istanbulia olen tänään vain siirrellyt alakerrasta yläkertaan. Teivo Teivaisen Yritysvastuun umpikujan hotkaisin pyykinpesun välissä puoliväliin. Ymmärsin kirjan alkupuolelta, miksi termi uusliberalismi ei oikein istu ihmisten suuhun. Vaikka Milton Friedman tunnetaan wikipediassakin "taloudellisen liberalismin" aateisänä, on ehkä sittenkin sujuvampaa käyttää sanaa ekonomismi.

Tai näin ainakin Teivainen sanoo.

Katja Kallion Kuutamolla lässähti kerta kaikkiaan lopussa. Yllätys kuitenkin oli, että kirja ei ollutkaan ihan täyttä paskaa.

Tikkisen Hannele luki viime yönä Stephen Kingin kauhua. Minä en uskaltaisi.

Suurin murhe tänään oli se, että Pimu otti hatkat heti aamusta. Nevalaisen Juha eli Jatu kävi pihassa, kun olin raahaamassa koiramökkirakennelman päällä lojuneita koiran kakkaamia mattoja Volkkarin takakonttiin - vien ne ensin viikolla pesulaan.

Tuli vartavasiten kertomaan, että Pimu istuu Papintien päässä. Kävin sen sieltä hakemassa. Jotain se vartioi, sillä kuikuili pellolle.

Jatu kaivoi pyöränsä tarakalta kaljan, kertoi tölkin tyhjentämisen ja sätkän käärimisen verran kotipaikastaan. Luulin, että ovat Nerkoon kanavalta. Onkin syntyisin Horsmanmäestä, josta Jatun ollessa kymmenvuotias olivat muuttaneet Nerkoolle. Lasten koulunkäynti tuli vaikeaksi Horsmanmäessä.

Äiti kuulema yhä elää. Äiti olisi halunnut käydä kouluja, mutta äidin isän, korvenraivaajan, mielestä sellainen oli turhaa. Lapset olivat tuolloin työvoimaa, jota ei kirjoilla saanut haaskata.

Vaikka Jatu on mitä on, jollain lailla pidän tästä. Jatu sentään on ollut maailmalla. Arvostaa oppineisuutta. Tuntee kurdejakin, kun puistelin häntä afgaanien oven potkimisesta. Tyyppi meinaa ryhdistäytyä ja palata MHY:n hommiin. Toivottavasti. Ei nyt ollutkaan kauheissa promilleissa. Ryyppyy oli kuulema loppunut edellisellä viikolla.

Jatun veli Martti oli Väärninkulman rivitalotyömaan aikaan meillä töissä. Sitä ennen Martti ja Rissasen Aki korjasivat erään omakotitalon Nerkoolla.

Heikki Patomäki on tulossa lauantaina 19. lokakuuta Kuopioon. On aamulla kello 9-11 torilla ja kello 12-15 Introssa. Matti Aalto (SKP) Oulusta soitti minulle ja olisi pyytänyt minua Ouluun puhumaan EU:sta ja kuntauudistuksesta samana päivänä.

Mutta tarkoitus on Rautavaaran Matti Matikaisen kanssa katsoa Heikki Patomäen (vas.) kalenterista viikonloppu tai muu EU-rupeama pienillä paikkakunnilla, kuten Siilinjärvi-Lapinlahti-Rautavaara, joten en nyt mene Ouluun. Oulun marxilaiset ovat kylläkin tulossa Iisalmeen 7. marraskuuta.

Marxilaisen työväenliiton Dimitris Mizaraksen alustus Kapitalistisen tuotantotavan umpikuja ja loppulama löytyy netistä: http://dl.dropboxusercontent.com/u/2120342/kapakka_mizaras.mp3.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi