Kotisotia

ma 28.10.2013

Jäin lauantaina lainehtimaan omiani enkä jatkanut merkintääni, jonka arvelinkin tulevan sekavaksi. Mielessäni olivat lauantaita kirjoittaessani viikonlopun tutut sodankäynnit: Pyykki-, siivous-, astianpesu- ja ruoanlaittosodat.

Apinan raivo yhdistettynä vaihdevuosiin tekee kotona kummia. Pesin viikonloppuna jopa kissanruokapenkin taakse jääneen pistorasian. Pistorasia olikin niiden vuosien aikana, jona kissat ovat meillä joutuneet käymään sankarillista sotaansa kotihiiriä vastaan, kuorruttunut kissanruoalla.

Pistorasian kuorrotuksen liimana oli Linnansalmentieltä ja rautatien dieselvetureista erittyvä nokipöly. Nokipöly on kuin liisteriä. Olen joskus asunut Helsingin Taka-Töölössä melko lähellä Mannerheimintietä. Tutustuin dieselnokeen jo silloin. Muistuttaa hieman Talvivaaran kaivosautoihin liimatutuvaa graffitia. Olen sellaisiakin joutunut tällä huimaavalla urallani luuttuamaan.

Lauantaina valmistin jokaiselle jotain. Marialle sitruuna-inkiväärikanaa ja lisukkeeksi ohraa. Annalle kaalilaatikkoa ja lihamureketta. Matille lämmitin edellisen päivän kasviksia, kun ei tykkää sen enempää inkivääristä kanassa kuin siirapista kaalilaatikossa. Tahdoin vain hyödyntää Matin itselleen silppuamat kaalit. Siksi ideoin pienen kaalilaatikkoisen.

Kaalisilppu alkoi nimittäin uupua jääkaapissa. Kaalilaatikko tuli mieleen, kun Sirkka Mantsinen (kok.) tarkastuslautakunnan lounaalla kertoi tehneensä vähän aikaa sitten kaalilaatikkoa Sikke Sumarin ohjeen mukaan. Sikke Sumarin laatikkoreseptissä on jopa kermaa.

Raportti tarkastuslautakunnan
kokouksesta tulee vasta nyt

Tarkastuslautakunnan kokouskin jäi täällä raportoimatta. Uusi tarkastuslautakunta on vielä aika hiljainen. Kyselemisestä saan toistaiseksi huolehtia minä. Uudet tilintarkastajat vaikuttavat kuitenkin aktiivisilta ja tarkkaavaisilta. Päätarkastaja jopa hieman vittumaiselta ja ainakin luonnon vänkyrältä.

Sellaisesta tilintarkastajasta pidän. Kovasti pidän.

Esimerkiksi seuraavassa yhteydessä epämukava tilintarkastaja on paikallaan. Miksi Lapinlahden kunnassa on tehty tiettyjä siirtoja? Liikelaitoksesta oy:ksi? Myönnettävä on, että vaikka Lapinlahden Vesi Oy tuli perustetun viime tarkastuslautakunnan aikaan, en ainakaan minä tajunnut, mikä idea oli liikelaitoksen muuttamisesta osakeyhtiöksi.

Seuraavassa kokouksessa tarkastamme kuntakonsernin tytäryhtiöt. Joulukuussa perehdymme kunnan ostopalvelusopimuksiin.

Ehkä seuraavassa kokouksessa saamme tietää asian, joka olisi pitänyt tietää jo silloin, kun Lapinlahden Vesi Oy:tä perustettiin. Saattoihan siinä jokunen muukin asia jäädä viime kaudella hoksaamatta. Kuten Virkku Oy:n hoivayrittäjien nostamat pääomatulot.

Edelliset tilintarkastajat tuntuivat vain piileksivän kokouksissamme tietokoneidensa takana ja mutisevan kyllä kuuliaisesti vastauksia, jos jotain älysimme kysyä.

Yleensä emme älynneet.

Miettisen Jaska ja uusi yritys,
olisiko neljännellä kierroksella

Kun kirjoitin joskus, että yläsavolaiset ovat tyhmiä ja lasken tässä yhteydessä lapinlahtelaiset yläsavolaisiin, yleistin voimakkaasti, kuten silloinkin, kun olen täällä kertonut, että en pidä täkäläisistä.

Ehkä minun olisi ollut parempi ilmaista asia jotenkin näin: minun on hyvin helppo mainita nimeltä he, joista täällä pidän, joiden kanssa keskustelen mielelläni tai joille suon kallista aikaani.

Pidän Lapinlahdella esimerikiksi vammaisneuvoston jäsenistä. Yhdessä ja erikseen. Vaikka joukkoon mahtuu suuria egoja, joita aina vastaan tullessa pitää muistuttaa kokouksista, siinä on porukka, jossa viihdyn. Aivan samalla tavalla kuin pidän kovasti vänkyrän oloisesta tilintarkastajasta.

Jostain kumman syystä olen aina pitänyt lapinlahtelaisesta pääpersusta Jaakko Miettisestä. Kun Miettis-Jaska avaa uuden puolisonsa kanssa Vainikaisen liiketaloon jotain, aion olla talon asiakas. Asia aktualisoitunee ensi keväänä.

Meillä on Miettis-Jaskan, kuten myös vasemmistokokoomuslaisen valtuutetun Juhani Ylitalon kanssa, yhteinen menneisyys. Kummankin haastattelut tein aikoinaan minä Matti ja Liisa -lehteen ja niin vain oli lehden silloinen päätoimittaja yhdessä lehtiyhtiön toimitusjohtajan kanssa kuulema lukenut kummankin haastattelut punakynän kera.

Miettis-Jaska sanoi 50-vuotishaastattelussaan, että tämä kunta se osaa kostaa. En enää muista, mitä Juhani Ylitalo poismuuttohaastattelussaan sanoi, mutta joitain valittuja sanoja kuitenkin. Ylitalo muutti samoihin aikoihin Lapinlahdelta Seinäjoelle, kun minä muutin takaisin Lapinlahdelle.

Kummatkin haastattelut johtivat siihen yhtenä syynä siihen, että minulle ei enää järjestynyt kuin free-hommia koko Savon Mediat Oyj:stä. Sen vuoksi suorastaan kyrpii aina, kun näen Matti ja Liisa -lehden uuden päätoimittajan naaman. Kiukkuni on henkilöitynyttä ja epäreilua, tiedän.

Matin ja Liisan nykyinen päätoimittaja osui vain parempaan saumaan maailmanhistoriassa. Tiedän. Silti vituttaa.

Hyvin se Vuosi vaaleista
-keskustelu meni

Tässä kohtaa tahdon kiittää Kaskikuusen kansalaisopistoa. Nyt olisikin täkäläisten vassulimussuleiden mahdollisuus nostaa profiiliaan ja puhua kulttuuriministerille pienten maalaisten kansalaisopistojen puolesta. Ongelma vain on se, että pienet maalaiset kunnat niiden pienistä kansalaisopistoista puhumattakaan eivät ole kulttuuriministerillemme olemassakaan.

Joten se siitä.

Mutta ne kiitokset, jolla kissakaan ei valitettavasti elä. Kaskikuusen kansalaisopistossa pyörii jo toista kautta viisastelukerho. Varpaisjärveläinen HI ja opo Teemu Tarvainen opettaa yhteiskunnasta ja filosofiasta kansalaisopiston kurssilla torstai-iltaisin. Kurssille vei Matin viime vuonna Ryhtin Pentti sekä Matin poliittinen oppi-isä, vanhan kansan SKP-läinen, Onni Savolainen.

Matti ja Pentti jatkavat kurssia tänäkin lukuvuonna.

Minä uhkasin Matille alkusyksystä, että tänä vuonna on minun vuoroni mennä Varpaisjärven kurssille. Matti tuumasi, että hän ei minua sinne sitä poikaparkaa suolistamaan lähetä. Aikoi tulla mukaan valvomaan, jotta en säikäyttäisi kurssin opettajaa.

Jotenkin kummasti kuvio taas kääntyi niin, että kurssilla ovat Matti ja Pentti.

Lisäksi Vuosi vaaleista -keskustelu oli hyvä. Myös Kaskikuusen kansalaisopiston kansi oli aivan mahtavan hyvä.

Opistoesitteen kansi kertoo siitä, että kaikki mahtuvat joukkoon. Kuvanassuissa ovat edustettuina niin paikalliset ihanat hullut kuin persutkin, demareita löytyy ja vihreäkin tuolta pilkottaa. SKP:n Pasi Tervo pääsi Vuosi vaaleista -keskusteluun sanomaan, että olemassa on vielä suunnittelutaloudenkin malli - ja toivon kurssiesitteen kannessa joskus olevan myös Marxilaisen työväenliiton edustajan.

Opiston kannessa on teksti sekä venäjäksi että farsiksi.

Kirjoitan jossain vaiheessa lisää siitä, kuinka vammaiset räjäyttivät Lapinlahden kunnan peruspalveluiden budjetin. Tai no muutama sana jo nyt.

Jos vammaiset eivät pääse samalla tavalla kuin normikuntalaiset esimerkiksi mielenterveyspalveluiden piiriin, tulee varmasti jatkossakin kalliita tahdonvastaisia hoitoja erityislaitoksissa. Nythän Lapinlahden kunta maksaa Vaalijalan kuntayhtymälle suuria summia THL:n määräämästä tahdonvastaisesta laitoshoidosta.

Arvelen, että paremmalla huolenpidolla kotikunnassa tahdonvastaista laitoshoitoa ei olisi tarvittu.

Marialla on nyt lakisääteinen minimi vapaa-ajan avustajaa käytettävissään kuukaudessa. Tähän asti ei ole toteutunut edes vanha lakisääteinen minimi, sillä avustajia ei yksinkertaisesti ole ollut eikä entisillä vammaisvirkamiehillä minkään valtakunnan tahtoa pohtia kysymystä, miksi avustajia ei ole.

Vasta kun uhkasimme, että alamme ostella vapaa-ajan avustajien palveluita Honkalampi-säätiön kautta, kunta heräsi. Pirun kalliiksi tulisi mokoma Honkalampi-säätiö - ja sitten vammaisten avustajia alkoikin putkahdella esiin. Sieltä sun täältä. Viidakkorummulla.

Marian vapaa-ajan avustaja tarkoittaa melkein sitä, että minulla on lakisääteiset omaishoitajan kolme vapaapäivää kuukaudessa. Tarvitsen edes option sellaiseen, sillä elämän, yrittämisen ja kaiken kokonaisstressistä minulle on kehittynyt verenpainetauti.

Verenpainetauti ja aivoaneurysmani ovat tappava yhdistelmä. Kuormitan itselläni erikoissairaanhoitoa. Kunta ei kuitenkaan pääse kustannuksista, vaikka kuolisin. Nimittäin jos kuolo korjaa omaishoitajan, on kunnan maksettava omaishoidettavan laitoshoito.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi