Pia Valkonen

Torpparin leipä ja M.A.S.I:n farkut

Päivä alkoi tutulla paskakeskustelulla

ti 8.10.2013

Eilisessä merkinnässäni oksensin ja käytin vulgaaria kieltä muutenkin. Kirjoitin muun muassa perseestä. Tänään kirjoitan paskasta.

Tulin aamulla kuudelta yläkerrasta. Matti teki lähtöä työmaalle Rautalammille. Meni sinne Leppävirran kautta. Eilen Matti muuten eksyi synnyinpitäjäänsä Varpaisjärven Urimolahden taakse. Koetin ohjeistaa tätä puhelimessa google-reittikartan avulla. Sitten miehen puhelimesta loppui akku ja minä luulin, että ajoi kolarin.

Piti ihan soittaa päämäärään sahurille, että pääsikös mies perille ja mihin aikaa lähti kotia kohti.

Matti ei sanonut minulle aamulla edes huomenta. Sanoi varoittavasti, että täällä haisee paska. Äänensävy oli selvä ja ajatuskupla miehen pään päällä: "Koirat - ja etenkään kissat - eivät ole tässä talossa minun ideani." Kertoi kuitenkin, että oli koettanut etsiä hajun lähdettä.

Hajun lähde nuoleskeli tassujaan jo keittiön sohvalla. Ja kakkakin oli tällä kertaa siellä missä piti. Kissan hiekkalaatikossa. Hengenlähtö oli taas Osku-paralla lähellä. Osku on lasten biologisen isän kissa ja siksi Matilla on sormi liipasimella joka kerta, kun Osku uhkaa tehdä virheliikkeen.

Isopallisesta Otosta Matti ei pidä sen vuoksi, että sillä on aina ilkeä ilme.

Eilinen merkintäni muuttui tarkoituksella korjaavasta palautteesta parjaavaksi kolautteeksi. Joskus kun oikein intoudun, etsin arkistostani Matti ja Liisa -lehden päätoimittajasta vuonna 1998 tekemäni Kansan Uutisten haastattelun. Muistan, että haastattelumatkalla kuvasin yhden kokonaisen filmirullan Tero Vasamaata (nyk. Joutselaista).

Etsin tästä betoniraudoittaja-työläisen särmää. Kuva-arkistooni jäi ainakin 20 kuvaa pitkätukkaisesta nätistä ja ihan mukavasta poikasesta. Ehkä etsin tästä Kiteen punikki-betoniraudoittajaa, jolla on ketun naama ja sillä irstaan elostelijan virnistys, tai sitten kommunisti-rakentaja Julkusen teräs-betonisen dogmaattista sisusta.

Kusetin Murun Perämaan peltoaukealla. Etsiydyn vaistomaisesti maisemaan, joka on viljelty. Sen verran jäi lapsuuden Etelä-Hämeestä alitajuntaan. Etelähämäläiset muuten ovat aivan liian hitaita, jotta tulisin heidän kanssaan toimeen.

Lenkin jälkeen kävin uudistuneessa Ruokatorissa. Mikä Eväslaatikko se nyt onkaan. Keksihyllystä pongasin Kauhavan Leipomon Torpparin leipiä, joita äsken vihreän teen kera siemailin. Luen parhaillaan Outi Moilalan Tappajafarkkuja. Myös Image-lehti keksi jokunen aika sitten, että Suomessahan ommellaan vielä farkkuja.

Lee Cooperit ja Warrickit ovat keiteleläisiä farkkumerkkejä. Minulla on nyt ylläni Pielaveden farkkukaupasta ostetut leveäperseisen Warrickit. Ei minulla muuta valittamista näissä, kunhan vetskari pysyisi kiinni. Sama vika Matin Warrickeissa, vaikka tällä on kapea lantio.

Osuuskauppa saa muuten Moilalalta sapiskaa, sillä käyttää tuotteidensa eettisessä sertifioinnissa BSCI-järjestelmää (Business Social Compliance Initiativ). Moilala ei BSCI:stä hyvää arvosanaa anna.

Myös Marimekko käyttää BSCI-järjestelmää. Marimekkohan kunnostautui sillä, että uhkasi Sulkavan ja Kiteen ompelimojen sulkemisella. Koetin haroa netistä, joko Sulkava on suljettu. En saanut selvää, kuten en saanut selvää siitäkään, saiko Kitee jatkoaikaa.

Sulkavan Marimekko-ompelimon kohtalon voisin käydä tsekkaamassa paikan päältä, jos saamme tyttöjen kanssa aikaiseksi käydä kuuntelemassa pyhämiesten päivänä (la 2.11) Puumalassa lasten isän kuoleman kuuluttamisen. Jaana Kontio Puumalan seurakunnasta soitti ja kysyi, onko meillä mitään sitä vastaan, että Leonid kuulutetaan kuolleeksi Puumalan kirkossa tuolloin.

Sanoi niin ihanasti mie ja sie, että melkein aloin itkeä. Tekisi mieleni lähteä kuuntelemaan Leonidin kuolinkuulutusta, mutta en tiedä. Ehkä se olisi liian suuri tunnemyrsky. Torstaina lähtee Meeri-tädin ja kommunisti Viljo Heikkisen kanssa pussillinen vauvan vaatteita Pietariin.

Meeri antoi oman tyttärensä harsovaippoja ja ihania pieniä nuttusia. Minä löysin Varpaisjärveltä Tekstiilinkierrätys ry:stä muun muassa keltaisen potkupuvun, jonka selässä luki Savon Sanomat. Kelvoton mummo lähettää joulukuun vauvalle vaatteita.

Tulin kotiin lenkiltä. Keitin sen teen, jota äsken siemailin kauhavalaisten teeleipien kanssa. Avasin sähköpostin ja huomasin päiväni olevan pelastettu.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi