Pia Valkonen

Gustave Flaubert sai kupan Istanbulissa

pe 25.10.2013

Päivän juoru on se, että Gustave Flaubert sai kupan Istanbulissa. Asia käy ilmi turkkilaisen kirjailijan Orhan Pamukin Istanbulista ja kirjan luvusta Flaubert Istanbulissa: itä, länsi ja kuppa.

Koska ranskalaiskirjailijan kupasta tulee tietenkin sukupuolitautia suurempi kysymys - maailmankirjallisuudestahan on kyse, Pamukin Istanbulissa vastaan tulee arvelu -, kummalta suunnalta kuppa on tullut: Istanbulista kirjailijaan vai lännestä Istanbuliin.

Kovin tuore juoru ei ole, sillä Flaubert kirjoitti kupastaan vuonna 1850. Vastaan tulee myös Edvard Said ja Orientalismi. Sitä minä jo vähän uumoilinkin, kun Flaubert alkoi pippeleineen seikkailla Pamukin tekstissä.

Jouduimme noin vuosi sitten Heikkisen Aaron kanssa tunnustamaan toisillemme, että Orientalismi jäi kummaltakin keskenlukuiseksi. Tuntui siltä, että käsitettä ymmärtääkseen olisi pitänyt tuntea koko maailmankirjallisuus.

"Edward Wadie Saïd oli palestiinalaisyhdysvaltalainen kirjailija, kirjallisuusteoreetikko, kulttuurikriitikko ja palestiinalaisten oikeuksien ajaja. Hän oli yksi tärkeimmistä postkolonialismin teorioiden luojista."

Pahuksen Said. Pomppii silmille eri puolilla. Kävin äsken Gaudeamuksen sivuilla kokeilemassa, voisiko vuonna 2011 suomeksi käännettyä uutta painosta tilata. Tilaussivu tuli esille, mutten päässyt syvemmälle. Orientalismi tulee olla omassa arkistossa, jotta sitä voisi lukea pätkissä.

Hitaasti, mutta ymmärtäen.

Pitää kokeilla paremmalla ajalla. Kohta tulee Turusen Pekka (sdp) hakemaan ja lähdemme yhteisautolla kohti Varpaisjärveä sekä vammaisneuvoston kokousta. Mehtosen Reettakin tulee tähän. Maria lähtee Pielavedelle ratsastusterapiaan avustaja-Reetan kanssa, joka on kyllä tämän(kin) päivän pelastus.

Matti on istunut tietokoneilla koko viikon tekemässä ympäristökeskuksen hakemuksia varten korjaussuunnitelmia. Paljon on patoutunut kirjoitettavaa minulle sillä välin. Viikolla oli tarkastuslautakuntaa, mainiota kansalaispiston Vuosi vaaleista -tilaisuutta ja huimia seikkailuja Lapinlahden villimetsissä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi