Pia Valkonen

Ylä-Savon kommunistien
salaisessa kokoontumisessa

to 8.8.2013

Ylä-Savon kommunistit kokoontuivat eilen Mikan kylällä salaisessa paikassa. Talon emäntä paistoi lettuja ja isäntä oli valmistanut tilaisuuteen kotitekoista limpparia.

Kuulema limppariin tarvitaan kone, johon pannaan ensin vettä, sitten hiilihappopatruuna ja lopuksi jotain valmisököttiä. Luulin, että eilisestä tulee itkuinen päivä, mutta jo kohdassa ökötti nauroin hervottomasti. Koolla oli ihmisiä, joiden kanssa saattoi aivan vakavasti pohtia, voiko valmisökötin korvata kotitekoisella mehulla.

Ököttivalmiste, jonka nimesimme ystävällisesti tekolimppariksi, maistui herkulliselta.

Pysähdyin salaiseen kokoontumiseen nopeasti. Sain kyytiini kattilallisen toveri Vanhemman Huoneenrakentajan ja Meerinsä mustaherukoita. Meeri sanoi, että kattila pitää palauttaa hänelle. Pääsen siis kylään Asemapuistoon!

Kokoontumisessa käytiin myös salaisia keskusteluja. Toisesta suupielestäni sihahdin eräälle ihmiselle:

- Joko luit Marx ja Venäjä (toim. Vesa Oittinen Aleksanteri-instituutti. Aleksanteri Papers 1:2006, nid., 206 s voi tilata Karl Marx-seurasta)? Ehdon lukea siitä vain Tapani Kaakkuriniemen artikkelin Bakunin ja Venäjä Marxin silmin.
- Olen vasta Oittisen esipuhheessa. Mutta kiitos maatuškasta.
- Minusta sinä tarvitset sitä. Nimenomaan vaaleanpunaisena.

Olemme pakoitetut puhumaan koodikieltä. Samalla Marimekko-kassiini sujahti näytekappale SKP:n kesäisen edustajakokouksen puhekoosteesta. Tervon Pasi sai kommunistien kesäyliopistoreissulleen evääksi artikkelin Marxilainen arvoteoria ja tietotyö (Kulttuurivihkot 2-3/2013)

Ylä-Savon kommunistit päättivät tehdä vallankumouksen ja räjäyttää lokakuun loppupuolella Lapinlahden meijerin sosialistikeskuksen hapankaalilla. Tulossa on suuret hapankaalitalkoot. Osallistukoot, ketkä uskaltavat.

Ajoimme eilen Hannelen kanssa Puumalaan ja takaisin. Olimme tunnistavinamme Leonidin haudan. Jätimme sinne kalliollakin kasvavan kävyn näköisen kasvin. Sehän on kuin Leonid. Vähän piikikäs, särmäinen, ehdottoman sitkeä. Elää karuissa oloissa - vaikka kiven päällä, jos siihen on karissut kariketta.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi