Pia Valkonen

Juhlikkisuolle

ti 16.7.2013

Lähden viemään Annaa helluntalaisten lastenleirille Nerkoolle. Helluntaiseurakunta on Lapinlahden seurakunnista dynaamisin ja jotenkin elävin. Tausta on pienviljelijätyöläisyydessä.

Vaikka tapanani ei ole kehua pullakkaa MTV3:n toimittajatutkintolaista Timo Haaapalaa tai Ylen ruudussa vähän uupelon oloista Pekka Ervastia, nämä huomasivat Mäntyniemen pesänjakajissa Sari Essayahista kirjoittaessaan, että Lapinlahden helluntaiherätyksen aikaan porvarit kävivät luterialaisessa kirkossa ja työväki perusti helluntaiseurakunnan.

Myös keittiökalustefirma, Nelkon, perustajalla vanhalla Korhosella on työläistausta. Sama ilmiö on Kärkölän Järvelän Koskisen Oy:llä. Kalevi Koskinen oli työläinen. Myös Lapinlahden Koneistuksen Erkki Litmanen on ollut työläinen. Sekä Matti Valkonen.

Viimeksi mainittu lisäksi vanhan SKP:n jäsen eikä ole koskaan palauttanut SKP:n jäsenkirjaa eikä puhdistanut itseään Lapinlahden Vasemmiston johdosta 1990-luvulla, kun Vasemmistoliitossa kävivät ensimmäiset puhdistukset.

Nyt huomaatte kaikki, että suunnittelen torstaina Ouluun menoa. Siellä pahamaineinen Jyrki Yrttiaho puhuu sotilaallisesta liittoutumattomuudesta. Oulussa ravintola Rauhalassa Mannenkatu 1:ssä keskustellaan Suomen sotilaallisesta liittoutumattomuudesta kello 14 alkaen.

Annan kanssa keskusteltiin eilen pitkään ja hartaasti siitä, voiko jonkun asian peruuttaa, jos yht´äkkiä vain alkaa tuntua siltä. Minun mielestäni, jos jotain lupaa, pitää se myös pitää. En tosin eilen väittänytkään, että olen itse aina kyennyt siihen. Niinpä keittiön oven rekistä roikkui kreppikiharainen kaunotar, joka isänsä kipunoivin silmin nakutti minulle kuin sähkökirjoituskone:

"Ensinnäkin. Minä en sitten ole mikään uskovainen. Menen leirille vain ja ainostaan Ampun takia."

Amppu on pitkä, hoikka, vaalea, hiljainen, rauhanomainen ja kiltti helluntalaistyttö. Anna oli luvannut Ampulle osallistua vielä tähän lastenleiriin, vaikka lapsia he eivät enää oikeastaan ole. Kun raahauduin eilen nukkumaan, alakerrasta kuului kanta-astujan tömps, tömps, tömps - ja tänään Anna oli mennyt suihkuun aamulla jo seitsemältä.

Annan viennin jälkeen menen Juhlikkisuolle tutkimaan reittiä Heinäahosta Polvijoen varteen.

Hannele Tikkinen lukenee tänään loppuun Reeta Paakkisen Tositarinoita Turkista ja jatkanee sitten John Steinbeckin Eedenistä itään. Sisko kuulema hakee Turkki-kirjan lainasta. Lähetin Hannelelle kasan aikakauslehtiä. Joukossa Hesarin Kuukausiliite, jossa juttu Mannerheimin Kitty-rakastajattaresta.

Kitty oli näköjään transsukupuolinen. Kuukausiliitteen kuvassa kuin pieni poika.

Tämänhän Mannerheimista saattoi aavistaa jo, jos oli lukenut Ilmari Turjan Ei kukaa oo mikää. Hannelesta pidän sen vuoksi, että hän on aito renessanssipersoonallisuus. Kiinnostunut kaikesta maan ja taivaan välissä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi