Pia Valkonen

Kohti Oulua

to 18.7.2013

Lähdemme kohta kohti Oulua ja kansan vallan päiviä. Tänään vuonna 1917 annettiin valtalaki, joka on yksiselitteinen. Valta Suomessa kuuluu kansalle ja kansaa edustaa eduskunta. Jyrki Yrttiaho (vasry) alustaa kansan vallan päivänä sotilaallisesta liittoutumattomuudesta ja Natosta osoitteessa Mannenkatu 1. Siinä on jokin ravintola kaiketi, jossa alustaa.

Pitää taas oikaista itseäni. En inhoa kategorisesti jokaista lapinlahtelaista. Enkä kaikkia kokoomuslaisiakaan. Esimerkiksi Paula Risikko (kok. koululaistytön äiti) on hauska. Kun hallitus sai kansalaisilta kutosen kunta- ja sotesotkun aiheuttamisesta, Risikko sanoi tyynesti, että hänellä oli koulussa ruotsi vitonen - ja se oli ihan hyvä numero.

Sellaisesta huumorista pidän. Lisäksi Risikko piirtää lapselleen aina eduskunta-Helsinkiin lähtiessään jonkin ratkaisukeskeisen sarjakuvan, jotta tästä ei olisi niin ankeaa jäädä kotiin iskän kanssa viikoksi. Oma äitiyteni tunnistaa toisen äidin tuskan. Risikkohan on inhimillinen.

Lisäksi hänen huumorinsa on samanlaista rauhallista, eleetöntä ja ilmeetöntä kuin Pirkko Ruohonen-Lernerillä (persu), joka on toinen vähän miehen oloinen lempihahmoni valtakunnan politiikassa. Jos asettaisin itseni Pirkko Ruohonen-Lernerin paikalle, olisin hikoileva, tutiseva ja tärisevä hyytelö.

Miten voivat ihmiset olla tyyniä, kun toimittajat tunkevat mikrofonia suuhun, ja tungettelevat ympärillä kuin lokit ja varikset kuoliaaksinokitun hauen kimpussa Korpisen rannalla viime viikonloppuna?

Pidän jopa joistain paikallisista kokoomuslaisista. Esimerkiksi Kauko Kokkonen (kok-minarkisti) on mainio. Hän on epäsovinnainen porvari. Sovinnaisia porvareita kammoksun. Arvelen, että heitä löytyy vanhempain yhdistyksistä. En tosin tiedä, sillä en ole vanhempain illoissakaan käynyt sen jälkeen, kun lapseni tuleva ekan luokan opettaja sanoi, että eihän se elämä ole niin kuin Salkkareissa.

Meidänpä elämä on. Salkkarit potenssiin viisi ja ajattelin silloin hieman ilkeästi, että mitä sinäkin pankinjohtajan rouva oppilaittesi elämästä tiedät. Se oli ohimenevä ilkeä ajatus. Muuten kunnioitin lapseni opettajaa ja arvostin tätä. Myös lapseni piti tämän rauhallisesta tyylistä.

Opettaja on - kohta eläkkeellä - samalla tavalla aina tyyni kuin Paula Risikko ja Pirkko Ruohonen-Lerner.

Tuosta Salkkarit potenssiin viisi tuli mieleen, kun yrittäjäkurssilla teimme kummilapseni äidin Niskasen Katin kanssa yrittäjäin stressitestiä. Kati tuumasi, että eihän tästä puutu kuin olisi vankilassa istunut. Ruksimme kohta kohdalta stressiä aiheuttavia asioita elämässämme ja saimme huippupisteet.

Me Katin kanssa olimme harvoja, jotka kurssilta valmistuimme. Kati lisäksi pyöräytti samaan syssyyn kummipoikani ja perään toisen samanlaisen. Aivan uskomaton suoritus, jolle nostan vieläkin hattua. En edes osaa laskea, kuinka monta lasta Katilla on. Asuvat Pielavedellä Kyyhkyskylässä. Elävät oikeasti ekologista elämää lähellä luontoa.

Tunnustan, että luin eilen harppoen Juha Siltalan Nuoriso - mainettaan parempi? kirjasta erilaisista nuorison alakulttuureista. Sen sijaan luin tarkkaan Siltalan analyysin elokuvasta Nälkäpeli. Näytimme viime AikaTaikassa Nälkäpelin ikään kuin Kino Sirénin hautajaisina.

Nälkäpelin teemana on nuorten solidaarisuus. Siinä romahduksen jälkeisessä USA:ssa eliitti pakottaa nuoret irvokkaaseen reality-kilpailuun viidakkoon. Vähän sama kuin MTV3:n Selviytyjissä tai Viidakon tähtöisissä. Tosin Selviytyjissä saattoi havaita toisiaan vastaan taistelevien ryhmien sisällä erilaisia solidaarisuuksia ja ohjelmaa saattoi tarkastella tutkivalla katseella; se, kuka voittaa, on loppujen lopuksi hyeenamaisessa hyperkapitalismissa sekä kilpailuyhteiskunnassa satunnainen prosessi.

Se, että inhoan sovinnaisia porvareita, tarkoittaa sitä, että inhoan sellaisia, jotka yli kaiken pelkäävät putoavansa keskiluokasta. Siellä pysyy sopivasti, jos vaikka äänestää kokoomusta. Keskiluokkahan on mielentila. Siitä voi myös kieltäytyä.

Viime MTV3 Selviytyjissä pikkuruinen ja siro lesbotyttö pääsi pitkälle pelkästään peesailemalla. Heini ei käynyt sisäistä kamppailua hyvästä ja pahasta niin kuin pastori Hanna. Heini ja Hanna olivat joukon Tiuhti ja Viuhti. Ilmeisesti Mörkö eli Hagar Olsson Tove Janssonin luokituksen mukaan oli sitten paha-Piia, vanheneva kiero nainen.

Ai niin. Ette te tiedäkään. Tiuhti ja Viuhti ovat Tove Jansson itse sekä Vivica Bandler, kun Tove Jansson alkoi tulla ulos kaapista.

Nälkäpelissä eliitti seuraa televisiosta, kuinka nuoret tappavat toisiaan. Hyvyys kuitenkin voitti ja nuorten keskinäinen solidaarisuus.

Viime AikaTaikassa lukion auditorio oli täysi. Salista lähti pois pääasiassa vanhempia ihmisiä. Eivätkö he kestäneet katsoa, millaiseen maailman he ovat rakentaneet lapsilleen ja lapsenlapsilleen?

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi