Pia Valkonen

Michael Porter - se kilpailukykyguru

ma 6.5.2013

Lupasin lauantaina, että kirjoitan vielä pari sanaa Michael Porterista, Esko Ahon Harvardin tuliaisesta Suomen terveydenhuollon uusiksi ja yhtä vittumaisiksi tuuliksi kuin satiaiset.

Michael Porterin kursseja opetetaan yli 57 yliopistossa ympäri maailman. Porterin avulla monet valtiot ovat koettaneet parantaa kilpailukykyään. Ja Porterin avulla monet valtiot ovat vajonneet pelkuri- ja tyhmyrivaltioiden luokkaan. Muuan viikunanlehti Suomen pelkurivaltiolle on OECD.

Tämän kertovat Hanna Kuusela ja Matti Ylönen tutkimusraportissaan Konsulttidemokratia. OECD-viikunalehtikielikuva on tullut kirjaan Arja Alholta (sdp.).

Porter häämöttää taustalla, kun Suomen valtionyhtiöitä on myyty, yksityisen sektorin tutkimustukia kasvatettu ja hyvinvointipalveluita leikattu.

Kun sanon esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajaa Heikki Hakalaa uusliberalismikoulutetuksi, tarkoitan tällä sitä, että Hakala on käynyt Porterin vaikuttajatapaamisessa vuonna 2008.

Vaikuttajatapaamisen esitteessä kerrotaan Michael Porterista seuraavaa: "Michael E. Porter on maailman johtavia kilpailustrategian asiantuntijoita. Hänen tutkimusalaansa ovat valtioiden ja alueiden kilpailukyky ja taloudellinen kehitys sekä kilpailuperiaatteiden yhteiskunnallinen soveltaminen esim. terveydenhuollossa, ympäristökysymyksissä ja yritysten yhteiskuntavastuussa."

Lukekaa nyt tarkasti: kilpailuperiaatteiden yhteiskunnallinen soveltaminen ... yritysten yhteiskuntavastuussa. Eikös teitä naurata yhtä paljon kuin blogistia? Lukekaa vielä kolmannenkin kerran: Kilpailuperiaatteiden soveltaminen yritysten yhteiskuntavastuussa

Jep, jep! Lyövät toisiaan iloisesti korville.

Ajatusten alennusmyynti

Tuomas Enbuske jakaa netissä ilmaiseksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan rahoittamaa vapaan markkinatalouden ja tuloerojen ylistystä Ajatusten alennusmyynti.

Enbuske on nero. Esimerkiksi meitä surkeita kädestä suuhun pienyrittäjiä hän neuvoo - kaikkitietävä ja kaikkien alojen asiantuntija ts. toimittaja - kun on: "Oikeasti hyvä yrittäjä käyttää enemmän aivojaan kuin raataa sekopään lailla. Tärkeintä on keksiä jotain toisten ihmisten elämää parantavaa. Eikä lyödä päätä seinään."

Mehän Matin kanssa olisimme nyt rikkaita, jos olisimme vain hieman älykkäämpiä. Näin tyhmiä kuin yksi itäkoskelainen korpikommunisti ja hänen tyhmä ja ylipainoinen muijansa ei saisi päästää koskaan yrittämään.

Myös Mikael Jungner on neuvonut pienyrittäjiä blogissaan. Olkaamme ketteriä.

Jep, jep! Tahtoisinpa nähdä Tuomas Enbusken tai Mikael Jungnerin rakennusliikkeen johdossa. Ketterä ja kansanopistoälykäs yrittäjäkaksikko.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi