Pia Valkonen

Liput eivät olleet kaapissa

pe 3.5.2013

Lapinlahden Työväentalon liput olivatkin esillä vappuna. Puheenjohtaja oli ne asetellut juhlatalon julkisivulle osoittamaan aatetta.

Hyvä! Niin sitä pitääkin. Lisäksi Työväentalolla oli ollut yleisöennätys. Eikä Matin ja Liisan kuvaajaa paikalla. Mielenkiintoista. Jos kuvaaja oli käynyt kirkonkylän kaupallisella torilla porvarien vapussa ja porvarikarnevaali esitellään näyttävästi lehden sivuilla, voi paikallislehti varautua moneen tilausperuutukseen.

Matista ja Liisasta on pitkän aikaa puuttunut terä ja yllättävyys - joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Kunpa edes Ähäkutti palaisi takaisin. Kun Ähäkutti kolumnoi, avasin joka lehden jännityksellä. Loukkaannuin, suutuin ja kimpaannuinkin. Ja Ähäkutti vain nauroi viiksiinsä.

Jokaisen virkamiehen tulisi lukea Hanna Kuuselan ja Matti Ylösen Konsulttidemokratia. Se kertoo muun muassa sen, miten valtiosta on tehty tyhmä ja tehoton, mutta myös sen, kuinka kuntaliitosselvittäjät kusettavat kuntia. Esimerkiksi Yritystaito Oy teki Heinolalle, Hartolalle ja Pertunmaalle kuntaliitosselvityksen, jossa se kertoi, että kannattavaahan tämä on kuin mikä.

Päällekkäisen hallinnon purkamisessa säästyy 50 000 euroa, erityispalvelujen keskittämisessä säästyy jopa 90 000 - 120 000 euroa, oman osaamisen käyttäminen säästää 50 000 euroa ja palveluverkon sähköinen optimointi säästää 30 000 euroa.

Kappasta vain, Yritystaito Oy kopioi saman paperin Alastarolle, Loimaalle ja Mellilälle.

Asian tekee erityisen kummalliseksi se, että Heinolassa, Hartolassa ja Pertunmaalla asuu yhteensä 25 000 asukasta ja Alastarolla, Loimaalla ja Mellilässä 16 000 asukasta. Kuinka on mahdollista, että säästöluvut ovat samat?

Ainoa hyvä puoli Yritystaidon selvityksissä näyttää olevan se, että konsulttifirma on huomannut kuntien omaan osaamisen. Säästöä tulee, kun ei osteta niin paljon palveluja ulkopuolelta. Sama taitaa tapahtua kohta Lapinlahden kunnan vammaispalveluissa. Vammaisten asumisasiaa käsittelemme ensi syksyn vammaisfoorumissa.

Nyt kuuntelemaan pikkulintuja Haukkuvan kosteikkoon. Otan tällä kertaa kumisaappaat, mutta ortoosin jätän kotiin. Marian ratsastusterapeutti aikaisti terapiaa. Haen tytön Pielavedelle kesken koulupäivän. Saas nähdä, ehdinkö koordinoida Pielaveden-käyntiin Maaningan pastorin Raijan tapaamisen.

Voisimmehan me Marian kanssa pyörähtää kotiin Maaningan kautta. Jospa Raija ehtisi käyvä konttoristaan kanssamme kahvilla. Palauttaisin Raijalle Ville Rannan huippuhätkähdyttävän sarjakuvakirjan Paratiisisarja.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi