la 4.5.2013
Konsulttidemokratiassa huomataan muun muassa SITRA:n ristiriitaisuus. Ehkä SITRA:ssakin toimitaan hegeliläisen dialektiikan mukaan. Miten se nyt menikään: teesi, antiteesi ja synteesi?
Kirjan kirjoittajat Hanna Kuusela ja Matti Ylönen panivat merkille, että demokratian hautautuminen valtionhallinnon loputtomiin konsultteihin ja toisaalta ruohonjuuritason suora demokratia vetävät eri suuntiin. On SITRA:lla ihan mukiin meneviäkin hankkeita, kuten sen rahoittamat ajatuspajat ja Uusi demokratia -hanke.
Jossain vaiheessa seurasin sivusilmällä hankkeen nettisivuja. Uuteen demokratiaan oli menossa kansamuistiosio, jossa tarkoituksena oli kirjata poliitikkojen vaalilupauksia ja pitää matkan varrella eräänlaisella Democracy watch -periaatteella silmällä, muuttuuko seurattavien argumentaatio.
No niin. Yökätkää nyt. Keksin omasta päästäni finelskaisen termin Democracy Watch -periaatteen. Mutta kun Uudessa demokratiassa on myös Politiikka goes koti. Ärsyttävä, mutta jollain lailla hauska finelskaväännös.
Kokeilin tähän Politiikka goes home, mutta sepä tuottaa ihan päinvastaisen ajatuksen. Tarkkoja nämä Uuden demokratian siloposkiset pupuset.
Jostain syystä poliitikkojen vaalilupausten seuruuhanke ei ollut päässyt Uuden demokratian tusinan valitun joukkoon. Luin sitä paitsi alunperin, että hanke oli nimeltään Kananmuisti.
Ruohonjuuritason demokratian ideoista puhuu Pielaveden kepublondi, Elsi Katainen, tämän päivän Iisalmen Sanomien vasemmassa suorassa. Elsi Katainen on kaikkea sitä, mitä minäkin haluaisin olla: vaalea, kaunis ja maatalon emäntäkin vielä. Olen hänelle kateellinen.
Siitä huolimatta rouva puhuu asiaa otsikolla Demokratia uusi mahdollisuus (IS la 4.5.2013 s. 4)
Kunta on myös minun mielestäni lähidemokratian paras käyttöliittymä. Siitä ei pääse mihinkään. Kuntaa voidaan kehittää entistä suoremman demokratian suuntaan.
Me Lapinlahden vammaisneuvostossa olemme vähän vahingossa rakentaneet vammaispoliittista ohjelmaamme joukkoistamisen periaatteella. Tarkoituksena on, että ohjelma on edelleen jatkuvasti päivitettävissä ja siihen voivat antaa kommenttinsa kuka tahansa, jota vammaisten asiat koskevat.
Kirjoitimme vampon täysin kollektiivisesti. Minä istuin koneella ja vammaisneuvostolaiset huutelivat paperiin kirjoitettavia lauseita. Ohjelmaluonnos oli netissä imuroitavissa omalle koneelle, sitä saattoi muokata haluamallaan tavalla sekä lähettää minulle puheenjohtajalle takaisin.
Vammaisneuvoston laatimasta Lapinlahden vamposta tulikin niin tulenarka asiapaperi, että sellaisenaan sitä eivät vammaisvirkamiehet uskalla antaa peruspalvelulautakunnan luettavaksi. Laatimamme ohjelma kuitenkin näytään luettavan tarkkaan, sillä se toimii pohjana virkamiestyönä laadittavalle vammaisstrategialle.
Niin kuin Esko Nissinen Kehitysvammaisten tuki ry:stä rauhallisesti tuumasi: "Sittenhän laatimamme asiapaperi on täyttänyt tehtävänsä!"
Seuraavaksi kun vammaisneuvosto kohtaa nikottelevia vammaisvirkamiehiä, kerromme, että myös Islannin perustuslakia laaditaan vastaavalla joukkoistamisen periaatteella. Islannissa perustuslakityöryhmään on valittu 25 tavallista kansalaista ja heidän laatimansa pohjaesitys oli netissä kommentoitavana.
Perustuslakiesitykseen tuli tuhansia kommentteja.
Ärsyttävä tässä kaikessa on, että Lapinlahdella ollaan muuten näistä Uuden demokratian kuvioista pihalla kuin lumiukot. En usko, että esimerkiksi nykyinen peruspalvelulautakunnan puheenjohtaja on mitään kuullut kuuna kullan valkeana. Eipä näistä tiedä, jos lukee vain Iisalmen Sanomia, Savon Sanomia, Mattia ja Liisaa sekä etenkään keltalehdistöä.
Rythin Pentin kunniaksi on sanottava, että hän on kyllä ottanut selvää uusliberalismista varmasti ensimmäisenä tällä seudulla, mutta hän suhtautuu vaistonvaraisella epäilyksellä kansanliikkeisiin ja ruohonjuuritason demokratiaan. Tiedän tämän, sillä olemme käyneet asiasta keskusteluja.
Lapinlahden demarit ovat nyt joutuneet turvautumaan suoran kansalaisdemokratian työkaluihin, koska putosivat luottamusmiespaikkajaosta. Kehitys demareiden ajattelussa on tapahtunut pakon edessä, mutta hyvä niinkin.
Esko Aho käväisi 90-luvun alussa jenkkiopissa. Toi Harvardin yliopistosta tuliaisina Suomeenkin hepun nimeltä Michael Porter. Jostain syystä onnistuin muutama vuosi sitten imuroimaan koneelleni esitteen vaikuttajatapaaminen nimeltä Terveydenhuollon uudet tuulet.
Vaikuttajatapaaminen oli pidetty vuonna 2008 ja siellä uusia tuulia haistelutti - kuka muu kuin Esko Aho. Tiedotusvälineistöstä vaikuttajatapaamiseen oli päässyt Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala.
Se, mitä terveydenhuollon uusista tuulista oli saatu aikaan Lahdessa, voi lukea Antti Holopaisen (vas.) kirjasta Toinen Antti vasemmalta.
Vaikuttajatapaamisen asiantuntija Michael Porter on päässyt muun muassa Petteri Pietikäisen toimittamaan artikkelikokoelmaan Valta Suomessa kohtaan, jossa tutkijat Risto Heiskala ja Anu Kantola kuvaavat ensin hyvinvointivaltion rapauttamista ja sen jälkeen valmentajavaltion rakentamista.
"... Kansainvälinen kilpailukyky on laaja ja epämääräinen käsite, joka tuntuu lupaavan hyvää kaikille eikä ole ketään vastaan.... Kilpailukyvyn suosiota hyödyntää myös Harvardin professori Michael Porter, joka on saavuttanut näkyvän aseman politiikan ideoiden tuottajana." (s. 138 Valta Suomessa, Petteri Pietikäinen toim.)
Michael Porterista on pitkät litaniat Hanna Kuuselan ja Matti Ylösen Konsulttidemokratiassa. Kirjaan ne tänne myöhemmin ja sanon siinä yhteydessä jokusen sanasen pelkurivaltiosta sekä vastapainoksi syntyvästä Rohkeasta valtiosta.
Matti Ylönen mainitsi juuri Richard Murphyn Courageous Staten puheenvuorossaan Vasemmistoliiton Eurooppa-seminaarissa viime joulukuun alussa. Tänään näyttäisi taas olevan Hesassa Hakaniemi-salissa vassarien Eurooppa-semppa. Heikki Patomäki (vas.) puhuu siellä. Harmittaa, kun huomasin tilaisuuden netistä vasta viikolla.
Nyt on kuitenkin suihkutettava Maria. Tyttö on jo kerran soittanut lastenhuoneesta. Sen jälkeen lähden taas tukka märkänä, auki ja sekaisin kohti tekstiilirouvien kokousta. Onneksi minun ei tarvitse puhua siellä mitään. En mitään niin inhoa kuin julkisissa tilaisuuksissa suuni aukaisua.
Kokous on Varpaisjärvellä. Haen Mikalta Hannulan Ullan. Koskelan Jussikin mietti eilen, koettaisiko jollain kollektiiviautolla tulla kokoukseen Vehmersalmelta, jossa eilen vielä sijaitsi.
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]