Kotiseudun tutkiminen jatkuu

ti 21.5.2013

Jatkoin tänä aamuna kotiseudun tutkimista siihen, mihin eilen jäin. Tarkalleen ottaen jäin eilen Myllykankaalle johtavan tien routavaurioon.

Myllykankaan Ukin Talosta on viime talvena kuollut se ukki: Vilho Heikkinen. Perikuntana ovat ilmeisesti poikamiehenä elelleen ukin sisko Kiuruvedeltä ja Väinö-veljen perilliset.

Myllykankaan vanha isäntä on ollut Taavetti Heikkinen. Tila ei ollut suuren suuri, mutta siitä huolimatta Taavetti Heikkisellä oli ollut vaikutusvaltaa neuvoa Rythin Penttiä, kun tämä lähti nuorena miehenä SKDL:oon mukaan. Kun Pentti oli ollut ensimmäisiä kertoja "herrojen" kanssa samassa pöydässä, oli Taavetti Heikkinen sanonut, että nuori poliitikon alku ei saa unohtaa sitä, että on kotoisin oravanpesästä.

Talsin ja tarvoin eilen Polvijoeksi luulemaani Lammakkeenjoen pieltä legendaarisen Hydro-Jussin kotitalon ohitse. Tai näin minulle kerrottiin; siksi piti illalla katsomani kartasta, missä Toivasten kotipaikka on.

Hydro-Jussi on pienikokoinen tummaviiksinen mies, jolla mitä ilmeisemmin on venäläisittäin sanottuna zolotie ruki, kultaiset kädet. Vain Hydro-Jussi kykeni selvittämään, mikä vika oli Helsingin kautta takaisin Lapinlahdelle päätyneessä Rexin Taxin polttoainejärjestelmässä.

Matti ajoi vanhan taksin kappaleiksi. Taksi oli käynyt pari kertaa kumollaan ja sen runko jossain kolarissa vaurioitunut. Meillä kovassa kulutuksessa runko oli imenyt itseensä kilokaupalla hiekkaa ja jossain vaiheessa Matti arveli, että autolla ajo ei ole enää turvallista; pikkutaksi uhkasi katketa.

Tapasin eilen vanhan taksimme. On nyt varaosa-autona keskellä Lahdenperän upeita peltoaukeamia. Siinä kohtaa Lapinlahtea saatan kuvitella olevani vaikka Kärkölässä - no ehkä maisemarekvisiittana olevaa Rexin Taxia lukuunottamatta.

Joitain ihmeellisiä taikamenoja Jussi suoritti saadakseen Lapiomiehen yli 30-vuotiaan Kontio Sisun käynnistymään.

Hydro-Jussi on joskus kuin venäläisen kansansadun hahmo lavetilla lekottelevana Iivanana. Ehdottomasti lapinlahtelainen arki  ilman häntä olisi väritöntä ja loivaa. Kun pystykorvamme Miro vielä eli, meillä kävi pihassa Hydro-Jussin viiksekäs ja äreä koira.

Koiraa ei ole näkynyt enää vuosiin. Harmi, sillä se oli hauskan näköinen ja ylpeä kuin piru. Ei antautunut koskaan paijattavaksi. Oli ruskea muunnos snautserista.

Hydro-Jussin äitiä en ole koskaan tavannut. Kuvittelen hänet mielessäni vähän pelottavaksi vanhaksi naiseksi, joka on kiskonut perheensä köyhyydestä kuin paroni von Münchhausen kiskoi itsensä hiuksista ylös suosta. Sillä erotuksella, että voin kuvitella Toivasen mummon niin joskus oikeasti tehneen eikä vain liioitelleen niin kuin paroni von Münchhausen.

Matti sanoi kyllä äsken, että Toivasen mamma ei ole tippaakaan pelottava. Mukava ja mutkaton ihminen. Arvelen kuitenkin, että pelkällä mutkattomuudella ei ole voinut elää hevos-Matin kumppanina.

Niemen isäntä Matti, Toivas-Matti, ei ollut mikään juoppo, mutta hevosiin menevä. Arvatenkin tummaviiksinen venäläisen näköinen hahmo. Niemen paikan heille aikoinaan osoitti valtio.

Rythin Pentti muisteli, kuinka Polvijoen lähistössä olevat pellot olivat vielä metsää. Sotien jälkeen pelloilla myörivät katepillarit ja maan jälleenrakentajat. Ryyminin isäntä (en saanut etunimestä tänä aamuna Pentin kanssa puhelimessa puhellessa selvää, pitää kysyä uudestaan) rakensi Niemen ohi viistävän tien päähän Jokirannan talon.

Jokirannan päärakennus ei ole aivan 50-lukulaista standardia. Kattokulma on jyrkempi ja talo on jotenkin tavallista solakampi. Ryyminiltä talo on siirtynyt erinäisten vaiheiden kautta jollekin maanviljelijälle Pentin muistelujen mukaan.

Jokirannan edellisessä asukkaassa vaikuttaa olleen Leondardo da Vilhun vikaa, sillä talon takaisessa niemekkeessä on hauskaa ITE-taidetta. Esimerkiksi Sovitus-valokyltin takana on soppi, jossa pöytä ja kirjoituskone.

Näitä kirjoituksia saa sitten oikoa. Esimerkiksi kirkkoherra Lauri Jäntti oikaisi, että ei ole vielä teologian tohtori, kuten viime lauantain merkinnässäni väitin. Vuoden päästä sitten ilmeisesti on.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi