Pia Valkonen

Perustuloa, prkl!

to 2.5.2013

Vappumarssilla eilen oli pääasiassa nuorta väkeä. Kommunistisen nuorten liiton lippu liehui komeasti Savon Sanomien Juha Poutasen vappukoostekuvissa. Banderollit ja punainen väri olivat hyvin esillä.

Koska Lapinlahden vasemmiston liput ovat visusti Työväentalon komerossa, oli meidän perhe varustautunut marssiin kahdella punaisella sateenvarjolla. Jos Meijerin autonomiseen sosiaalikeskukseen tulee ompelupaja, pitää ompeluttaa siellä instant-muknaa-käärittävä-lippu - 1940-luvun lopun  SKDL:n jäsenkirja.

Se koostuu punaisesta ja vihreästä vyöhykkeestä.

Anna, Maria ja Essi olivat päässeet marssin eturintamassa kuvaan banderollilla: "Perustuloa, prkl!"

http://www.savonsanomat.fi/video-ja-kuva/kuvasarjat/vapun-juhlintaa-kuopiossa/1322010#1322008

Marssillemme saimme siunauksen vasemmistopiirin entiseltä puheenjohtajalta Kaisa Korhoselta. Kaisa Leppävirran ja Varkauden vappupuheessaan sanoi, olivatpa toimittajat ja muut kyynikot mitä mieltä tahansa, marsseja tarvitaan.

Kuopion torilta etenimme perinteiselle piknik-paikalle Valkeisen rantaan. Vaikka välillä niskaan ryöpsähti rakeita, rantaan nousi SKP:n punainen koju, josta tarjoiltiin kahvia vasemmiston mukeista ja äänentoistosta huolta pitivät vasemmistonuoret.

Kokoomuksen teltalle maksettu Markus Petsalo soitti meille kitarallaan jotain nuorisomusiikkia. Vasemmistonainen Komulaisen Heidi tunnisti biisit, jotka eivät sanoneet 50-kymppiselle mitään. Yhden demarinkin huhuttiin marssiin uskaltaneen. Hatunnosto hänelle.

Suomen työväenpuolueen puheenjohtaja Juhani Tanski vetäisi rannassaTalvivaaran liepeille modernisoimansa Täällä pohjantähden. Pääsin esitykseen esilukijaksi. Niin aina lapsena koulun näytelmissä ja näytelmäkerhossa. En ole mikään luonnenäyttelijä, mutta minulla on sumusireenin lailla kantava selkeä ja kova ääni.

Toiseksi esilukijaksi Tanski pikahoukutteli Sonkajärven kommunistijohtajan Asko Julkusen. Julkusella on vaikuttava ääni. Hän osaa tarvittaessa jylistä.

Vaikka koreografiamme ei ollut harjoiteltu, opin tuntemaan Julkusen askelmerkit Sonkajärven vappumarssikuviossa kolme vuotta sitten näköjään niin hyvin, että emme - kaikesta huolimatta - talloneet toistemme varpaille.

Itse asiassa kaikki meni hyvin. Kuin olisimme yhteisestä sopimuksesta olleet toisillemme ilmaa. Kuin näyttelemisen ammattilaiset.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi