Onko Jumalassa järkeä?

ma 13.5.2013

Laskutus. Aamulla ensimmäisenä peräkärryn kanssa Iisalmen kaatopaikalle. Pelastin jätekuormasta vanhat kattilat, joita säilöin kevään tomaatti-, kurkku- ja chilitaimistoa varten.

Kirjakaupasta koetin etsiä Marialle Avoimia Kirjoja. Toimeksiannon mukaan ne ovat parhaita päiväkirjoiksi sen vuoksi, että sivut ovat riittävän paksua paperia. Ei mene tussi läpi.

En löytänyt, sillä edellinen erä Avoimia Kirjoja oli painettu väärin. Olivat palauttaneet kustantajalle.

Teologiselta osastolta etsin Kari Kuulan Kotona kristinuskossa. Jouduin palauttamaan kirjastoon lainaamani Kuulan, mutta tahtoisin lukea kirjan loppuun kommentoimalla asioita marginaaliin sekä kääntelemällä tärkeitä sivuja nurkistaan nurin.

Tämä sen vuoksi, että ensi perjantaina Kari Kuula juontaa kello 14-16 Kuopion musiikkikeskuksessa brittiläisen teologian professorin Alister McGrathin alustuksen "Onko Jumalassa järkeä?". McGrath koskettelee alustuksessaan sitä, että monet ovat alkaneet kokea uusateistien monotonisen jankutuksen kyllästyttävänä.

Näinhän tietysti kirkkopäivien nettisivut eivät asiaa ilmaise, mutta minä ilmaisen. Koen monet uus- ja vanha-ateistit jankuttavina. Marian ratsastusterapia Pielavedellä, kevätjuhlamekon osto Kuopiossa sekä Kuopion kirkkopäivät saattaisivat ehkä olla yhdistettävissä perjantaille, mutta katsotaan nyt.

Kirjakaupan uskonto-osaston nimi ei edes ollut teologia ja ehkä sen vuoksi se koostuikin pääosin virsikirjoista. Kuulaa ei löytynyt. Hyllyssä oli kuitenkin lähestulkoon hylättynä kaksi Jaakko Hämeen-Anttilaa: Opas islamiin sekä Usko. Irtosivat halvalla.

Uskoa aloin lukea jo Iisalmessa Matti odotellessani.

Lähetin siitä ensi kommentit tekstarilla eräälle Ortodoksiselle Veljelle, joka ei kaikesta huolimatta ole minua hyljännyt. Arvostan häntä sekä Paulon Mammaa, joka aina silloin tällöin soittaa ja ensimmäisenä suorasukaiseen tyyliinsä tokaisee: "Milloinkas liityt takaisin ortodoksiseen kirkkoon?"

Paulon Mamma saa sen kuulostamaan etupäässä käskyltä. Niin minun kanssani juuri tulee toimiakin. Pidän myös Ortodoksisen Veljen sokraattisista lähestymistavoista.

Tekstaroin hänelle seuraavaa: "Oletko lukenut Jaakko Hämeen-Anttilan Uskon? S.27 kristinuskon ja islamin välinen polemiikki tai dialogi synnytti myös islamille teologian, joka varsinkin alussa nojasi vahvasti kristilliseen teologiaan."

Vaikkei Ortodoksinen Veli ollut H-A:aa lukenut, asia oli hänelle uskontotieteestä tuttu. Islamin teologia syntyi hereettisten kristillisten ryhmien vaikutteista.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi