Pia Valkonen

Kapitalismi tappaa

to 16.5.2013

Olipa mukava käydä eilen terveyskeskuksessa.

Ajanvaraukseen oli Islab järkännyt näppärän nettisysteemin. Pääsin labraan kymmenen minuuttia ennen varaamani aikaa, mikä merkitsi kymmenen minuuttia nopeammin aamukahvia sumuisille aivoilleni. Sydänkäyräkin hoituu näppärästi - tosin printtinä - Iisalmen sairaalaan sisätautilääkärille.

Missähän vaiheessa sitä hirviäisi anoa sepelvaltimotautiasiani hoitoa Lapinlahden terveyskeskukseen. Kyllähän minä harvinainen geenimutantti olen, niin kuin tuhannet muutkin suomalaiset, joilla on hyperkolesterolemia, mutta jos nyt painoni on laskusuunnassa, verenpaine hallinnassa, infernaalipäänsäryt poissa ja arvot kurissa, en kai minä tähän enää tarvitse mitään yhteiskunnalle kallista texasilaissyntyistä pikku poikaa papereitani tuijottelemaan.

On niin ärsyttävän hoikkakin tämä sisätautilääkärini David Laaksonen.

Merkintäni otsikko "Kapitalismi tappaa" perustuu siihen, että minähän melkein olen kapitalismin tappama. Menin täysillä mukaan jälkiuusliberalistien hysteeriseen hytkymiseen, jossa yrittäjät pysyäkseen paikallaan joutuvat juoksemaan koko ajan.

Ainakaan tällaisilla mutageeneillä varustettu itäsuomalainen persejalka ei sitä kestä. Niin ja sitten on vielä se aivoaneurysmakin. Jos otsasuoni menee meikäläisellä liian kireälle, muistutan itseäni siitä, että jos jatkan näin, aivoverisuonipullistumani ratkeaa.

Kun nautiskelin kahvilayrittäjä Merja Puustisen keittämään terveyskeskusaamukahvia ja ajattelin, että nautin samalla vanhoista Me Naisista Heli Kajon haastattelun, viereiseen pöytään istahti Seppo Pykäläinen.

Tyyppi on Matin ystävällisesti paksu-Pykäläiseksi sanoma veitsenterävä kaveri, joka piilottaa älynsä välillä aamutossuihin sekä Rythin Pentiltä, lankomieheltään, ostamalla vanhalla Mersulla. Seppo Pykäläisen isä on Lapinlahden SKDL:n Janne Pykäläinen, vävypoikansa Pentin kunnioittama hahmo historiasta.

Janne Pykäläisen olisin halunnut tavata.

Suljin Mimmit ja ajattelin, että palaan Heli Kajoon joskus myöhemmin.

Heli Kajo on se platinanvaalea taskuvenus, joka muutama vuosi sitten Suomen euroviisukarsinnoissa lauloi aivan pokkana: "Miksi sammut sunnuntaisin yksin housut kintuissa Annankadun kulmassa? .... Onko tuo muka jotain elämää?"

Taskuvenus on termi, jonka kehitimme kulkuriveljeni Jouni Määtän kanssa jokin aika sitten. Taskuvenus tarkoittaa pientä viehättävää naikkosta, jolla on nätit keuhkonkärjet. Meillä on kulkuriveljeni kanssa muitakin sisäpiirin termejä.

Vaarallinen nainen on yksin asuva hyvännäköinen nainen, jonka talon ympäristö pitäisi ympyröidä poliisin keltaisella varoitusnauhalla, jossa on teksti: "Tähän taloon tuppaavat uppoamaan lähes kaikki sovinnaiset ukkomiehet, helpot nakit!"

Ja näteillä keuhkonkärjillä kuvasi MTV3:n Selviytyjien kolarilainen kiinteistövälittäjä Aki Rundgren kisan pompputissistä Nooraa.

Kun kolarilainen kiinteistönvälittäjä rullasi uikkarinsa pyllyvakoonsa tangapikkareiksi ja esitti aivan räävittömän parodian eroottisesta tanssista jossain Selviytyjien jaksossa, putosin melkein naurusta sohvalla. Jätkähän oli takakulmasta aivan kuin täkäläinen klovni-runoilija-pantomiimikko.

Samaa iloista sekä sensitiivistä sekä yhtä aikaa kevyttä eroottisuutta, kunhan unohtaa surumielisyytensä sekä ylimääräisen sentimention.

Menimme Paksu-Pykäläisen kanssa suoraan asiaan. Miehessä on miellyttävää se, että hän ei harrasta tyhjää small talkia. Kun olimme käsitelleet flimmerin ja sonkajärveläisen kommunistin tappavan bakteerin, Pykäläinen sanoi, että Lapinlahden kunnassa tarvitaan sosiaaliohjaajaa kertomaan vanhuksille, mitä etuuksia Kelalta on mahdollisuus hakea.

Tosin samalla totesimme, että sellainenhan Lapinlahden kunnassa jo oli: sosiaaliohjaaja Maija Lahtinen. Virka lakkautettiin, sillä Lahtiska varmaankin neuvoi ihmisiä hakemaan myös erilaisia toimeentulotukia.

Keskusteluumme otti osaa uusi tuttavuus. Pienellä punaisella Skodalla ajeleva mustaviiksinen mieshenkilö. Googlaan tätä. Ei ehkä ole Nelkon johtaja eikä valtiongeologi. Olisikohan pienkonekorjaaja-tmi?

Lääkärin odotushuoneessa hovin-Liisa Alapitkältä hymyili ystävällisesti tunnistaessaan minut punaisesta letistä. Keppiä käyttävä vanha herra neuvoi viemään tekojalkani fysioterapiaan, joka on hajasijoituksessa tilitoimistomme kanssa samassa rakennuksessa.

Lapinlahti hymyili. Oli kevät.

Sex Perverssillä?

Tänään aamulla nauroin, kun avasin netti-Iisalmen Sanomat. Uusi päätoimittajapoikanen aivan törkeästi kertoi Vasemmassa Suorassaan kasvattavansa pihallaan kukkia. Siis kukkia?! Päätoimittaja on ehkä sitä ikäpolvea, joka virkkasi itse piponsa rastoilleen.

Koska kukat tai muut ruukussa kasvatettavat eivät ole punk, olen sitten minäkin joutunut vähän pitkin hampain tunnustamaan itselleni olevani siinä iässä, että haluan tomaatteja, kurkkuja ja chilejä tuulikaappiini sekä jossain vaiheessa johonkin peltoon myös perunaa.

Seuraavaksi nauroin, kun avasin uusimman Puumala-lehden. Ihmettelin Kaikki Puumalan Puolesta Jukka Summasen kolumniotsikkoa Sex Pervers.

Koska ainakin Kiteen punikki Auvo Rouvinen tietää, että luen tylsimmätkin tämän globaalikeynesläiset viestit Ärräpäät-sähköpostilistalla, jos aihekentässä lukee isolla esimerkiksi SEKSI tai hämäykseksi MARX, luin heti Jukka Summasen kryptisen kirjoituksen.

Kirjoitus koski eri instituutioiden nimien muuttelua.

Nythän OECD-konsultit ovat vähän piässeet päen miäränsä piätä, sillä maa- ja metsätaloudesta on päästy muuttamalla ministeriö ruoka- ja luonnonvaraministeriöksi. Merja Kyllösestä (vas.) koetetaan päästä yhdistämällä ympäristöministeriö ja liikenneministeriö, jos oikein olen ymmärtänyt.

No, hallitusohjelmassahan sanotaan häveliäästi, että tällä hallituskaudella selvitetään keskushallinnon uudistustarpeet.

Uudistuksen tavoitteena on hallituksen ja valtiovarainministeriön (VM) mukaan ”muodostaa valtioneuvostosta toiminnallisesti ja taloudellisesti nykyistä yhtenäisempi rakenteellinen kokonaisuus seuraavasta hallituskaudesta alkaen”. Prosessilla halutaan tukea ”strategisen näkemyksen toimeenpanoa”, saada ”resurssiohjaus yhtenäiseksi” sekä ”edistää yhtenäisen toimintakulttuurin syntymistä”.

Kaiken uusliberalistisen paskajargonin taustalla on ajatus selvittää ministeriöiden muodostaminen yhdeksi virastoksi.
Hallituksen tavoitteena on siis ”selvittää ministeriöiden muodostaminen yhdeksi virastoksi”. Käytännössä nyt on aluillaan ministeriöiden lakkauttaminen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Voima-lehti (8/2012 s. 24-26.). Artikkeli löytyy netistäkin http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2012/numero-8/kuinka-ministeriot-lakkautetaan

Soitin siltä istumalta SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakaselle. Tämä oli juuri lukenut jutun ja sanoi, että voisin asiasta kirjoittaa siitä Tiedonantajaan. Soitin Tiekkari toimitukseen, jossa istui edelleen eläkkeelle jäänyt pakinoitsijanimimerkki Eero. Tämä oli jo kirjoittamassa asiasta pakinaansa, joten saatoi nukkua seuraavan yöni rauhassa.

Jukka Summanen ei mennyt kirjoituksessaan ihan niin pitkälle, että olisi kaivellut esiin Voiman jutun. Sen sijaan hän sai minut lukemaan pakinansa otsikolla, joka taatusti kiinnostaa. Toisin kuin tämä blogisti Jukka Summanen muisti sangen tšehovilaisittan sitoa otsikon kirjotukseensa loppukevennyksellä.

Minä en aina edes muista kirjoittaa asiasta, josta koetan itseäni muistuttaa merkinnän otsikolla tai sitten etenen kirjoituksessani niin kauas, että en koskaan pääse otsikkoon.

Mutta tässä tämä Summasen loppukevennys:

"Tuttavan nuorin tytär oli päässyt harjoittelijaksi optikkoliike Specsaversille. Asiakkaana oli iäkäs mummo. Mummo oli sovittamassa silmälaseja, kun kännykkä soi. - Terve, mie olen just nyt täällä sex perverssillä, vastasi mummo puhelimeen." (Puumala-lehti 19/2013 16.5.2013)

Tarina on kuulema tosi. Tämä luettuani oli taas pakko tuijottaa hetki Puumalan toria Puumala-lehden nettikamerasta.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi