Pia Valkonen

Asiasta viidenteen ja koulutukseen, marx - ei kun mars!

to 23.5.2013

Tänään opiskelemme johtamista vaihteeksi Kuopiossa Microtechnopoliksessa vai mikä se ultrauudehko rakennus Prisman vastapäävä nyt onkaan. Esillä on muun muassa työlainsäädäntö.

Koska kopioin tähän merkintään osan suoraan sähköpostistani, asetukset ovat päin persuketta. Korjaan ne myöhemmin, sillä haluan ehtiä Kuopioon kello yhdeksäksi ja vielä sitä ennen pestä hampaani.

Tämä onkin hyvä tilaisuus kopioin tähän viesti, jonka lähetin Savon Taksidata Oy:lle, Savon Sanomille sekä Savo-Karjalan journalistien asiamiehelle:

"Hei, lähetän tämän viestin teille kaikille: Päivi Pirskanen, X X ja Savo-Karjalan journalistien asiamies Kari Manninen.

Kuopilais-gambialainen ystäväni XX lähetti minulle jokunen aika sitten viestin siitä, kuinka koki tulleensa rasistisen vitsailun kohteeksi Savon Taksidata Oy:n koulutuksessa. Päivi Pirskanen on siis Savon Taksidata Oy:n yhdyshenkilö, käsitin näin.

Taksikurssin opettaja Mika Grön (p. 040 593 6869) oli XX:n kertoman mukaan vitsaillut epäasiallisesti Savo-Karjalan journalistien neekerikylästä. Sähköpostiviestien perusteella en kykene arvioimaan, oliko vitsailu oikeasti rasistista – vai tuntuiko kuulijasta vain siltä. Olen kuitenkin taipuvainen arvelemaan, että jos kuulijasta siltä tuntuu, oli kouluttajan käytös hihittelyineen epäasiallista.

Päivi Pirskanen sitten selosti XX:lle lähettämässään viestissä asiallisesti Neekerikylän nimen alkuperästä:
 
”Kurssilla kerroimme erityiskohteista joiden joukkoon kuuluu myös Kuopion Julkulassa sijaitseva lehtimiesten maja, jota on vuosikymmeniä kutsuttu "neekerikyläksi". Majalla ei ole virallista osoitetta, joten viranomaisten ja taksien on tiedettävä sijainti nimellä. Voit tutustua paikkaan netissä osoitteessa www.savokainuunjournalistit.yhdistysavain.fi  Nimi ei viittaa eikä ole milloinkaan viitannut mustaihoisiin ihmisiin, vaan töistä tulleisiin kirjapainotyöläisiin!”
 
Lisäksi Päivi Pirskanen oli sitä mieltä, että XX käyttäytyi epäoikeudenmukaisesti ottaessaan asian esille. Olen sitä mieltä, että XX:llä on täysi oikeus siinä tapauksessa, että tuntee itselleen naureskellun, kiinnittää kohteluun huomiota.
Minäkään, vaikka toimittaja olen, en nimittäin ole tiennyt, että nimitys tulee töistä tulleista kirjapainotyöläisistä, jotka ovat painomusteen mustaamia.

Olen luullut, että lehtineekeri viittaa nälkäpalkalla töitä tekevään kurjalistoon, jollaisia esimerkiksi free lance -toimittajat nykyään ovat. Friikut ovat prekaareita, elävät lehtikonsernien armonpaloista, ja sosiaaliseen vajoamiseen joutunutta uuskurjalistoa, lumpenproletariaattia.
 
Olen myös sitä mieltä, että asiasta tulee keskustella ja olen myös sitä mieltä, että Savon Taksidata Oy:n pitäisi ohjeistaa kurssiopettajiaan tässä kysymyksessä sillä tavalla, että kouluttajan pitää ymmärtää, mikä on epäasiallista vitsailua ja mikä asiallisten faktojen kertomista.
 
terveisin
Pia Valkonen
prekaari"

Siinpä tuli taas kevyt marxilainen ripaus blogiini. Lupasin eräälle tarkkaavaiselle rakennusliikkeen nettisivujen kävijälle, että tästä blogista löytyy sekä yrittäjyyttä että Marxia. Nettisivujen kävijä huomasi, että rakennusluuppi.fi:stä oli tullut jonkun tyttösen blogi.

Pitääpä lukea tyttösen blogia. Sehän vaikutti mielenkiintoiselta. "Jokin tyttönen" puffaa casinopelejä sekä nettirahoitusrahaa kaapatulla nettiosoitteella. Meni mielenkiintoiseksi tosiaan.

Samainen nettitarkkailija huomautti ystävällisesti, että Herrala-taloja ei ole enää olemassakaan. Hupsista. Olemmekin päivittäneet sivuja viimeksi varmaankin pari vuotta sitten. Palveluksessamme näyttää edelleen oleva nuori putkimies, joka kuitenkin hitsaa kaukolämpöputkia ihan toisen firman palveluksessa.

Eilen olin kirjastoneuvostossa. Kirjaston tädit olivat jotenkin vapautuneita ja samalla hervottomia. Ilmeisesti kirjaston ilmapiiriongelma on helpottonut, mistä se sitten johtuikaan. Myös vuorotteluvapaalta palannut kirjastonjohtaja vaikutti iloiselta ja levänneeltä.

Eikä kirjastoneuvostossa ollut yhtään ylihienoa kulttuurikermapersettä. Hienoa, uskallan mennä sinne toistamiseenkin. Perustamme ehkä jonkinlaisen itseohjautuvan kirjaston ystävät -sydeemin.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi