Pia Valkonen

Vasemmiston tulevaisuuspaja

su 7.4.2013

Ei irtoa tänään pitkiä lurituksia, sillä kohta lähdemme kohti Leppävirtaa ja vasemmiston tulevaisuuspajaa. Poimin Mikalta Ulla-mummon sekä Kuopiosta Heidin ja Papusen. Tulevaisuuspajaa on tarkoitus soveltaa Lapinlahdella lauantaina 20. huhtikuuta.

Emme siis puhu puoluesihteeri Sirpa Puhakan kanssa pahaa persuista tai löylytä paikalle ilmaantuvia sydämen persuja. Otamme esille tilaisuudessa muun muassa sen, että Lapinlahdella on noudatettu puolueen puna-vihreän asiakirjan periaatteita ilman ohjelmaakin.

Tuli näytettyä keskaria

Myönnettäköön, että olen epäreilu Iisalmea kohtaan. Perjantaina vein Marian sekä kampaajalle että uimaan. Asenteeni Ylä-Savon pääkaupunkia kohtaan on vino. Alkaa heti vituttaa hervottomasti Suuren Sillan jälkeisessä risteyksessä.

Tunnustan. Olen nykyisin autoilijana varovainen maalainen. Jäin odottelemaan risteyksessä vihreätä nuolta, jotta olisin uskaltanut kääntyä vastaantulevan kaistan yli vasemmalle. Takana oli Genelecin pakettiauto. Teksti pakun kyljessä vitutti vielä enemmän.

Pakukuski tööttäsi. Näytin kuljettajalle keskisormea, sillä uskalsin yli vasta, kun vihreä nuoli tuli liikennevaloihin.

Tänään luin Iisalmen Sanomien nettilehden sylkiroiskepalstalta, sellaiseksi Heikkisen Aaro on tekstaripalstan nimennyt, että risteyksessä ei tarvitse odottaa vihreää nuolta. Kuulema on asia varmistettu autokoulunopettajalta.

Lehti voisi tehdä siitä jutun, sillä en usko asiaa ennen kuin jossain on toimittaja asiaa asiantuntijalta kysynyt.

Iisalmen esteettömyys

Kampaajakaan ei meinannut löytyä, sillä Louhenkatu on yksisuuntainen juuri siltä kohtaa, josta olisin halunnut mennä. Kampaaja löytyi samasta tilasta kuin perheemme taajaan käyttämä ravintola Rosso. Löytyi, kunhan ensin olin raahannut pyörätuolin ja kiljuvan tytön ylös hankalia ja ahtaita portaita.

Olisimme päässeet muutamaa askelmaa vähemmällä, jos olisimme tajunneet, että kampaamo on samaa sisätilaa kuin Rosso.

Jossain vaiheessa nurisin, eikö Iisalmessa ole vammaisneuvostoa, joka olisi tehnyt esteettömyyskierroksen. Rosson remontin yhteydessä olisi varmasti ollut helppo tehdä edes jonkinlaiset liuskat niiden muutamankin portaan yhteyteen. Olen nähnyt Lapinlahden mummoja kärrätyn perheravintolaan ja avustajat ovat olleet katkeamaisillaan.

Iisalmelaiset olivat kuitenkin ystävällisiä. Sekä kampaajalle mennessä että sieltä poistuessa meille avattiin ovea ja itse kampaamossa - Hiuk-Setissa - joka muuan asiakas hyppäsi ylös tuolistaan auttamaan Marian pyörätuolin siirtämisessä pois tytön pyllyn alta, kun nostin tytön pesualtaalle.

Lisäksi kampaamossa oli kampaajilla säädettävät satulatuolit. Maria saattoi istua omassa pyörätuolissaan, kun tytön piikkilankatukkakuontaloa värjättiin ja leikattiin.

Myös Iisalmen uimahallissa oli se mukava täti kahviossa ja lipunmyynnissä.

Marian lapinlahtelainen luottokampaaja oli lomalla. Siksi tuli kiire tilata aika Iisalmesta. Marialla oli niin pitkäksi päässyt etutukka, että kohta tyttö ei olisi nähnyt taululle. Matin saksia tämä ei kuitenkaan enää päästä hiuksiinsa, sillä Matti koetti viimeksi leikata Marialle kleopatrakampausta.

Minusta kampauksesta tuli hieno, mutta Maria oli sitä mieltä, että Matti pilasi hänen elämänsä.

Kuka tarvitsee kapitalistia?

Olen kateellinen Kiteen Punikille Auvo Rouviselle, että tällä betoniraudoittajan koulutuksella on otsaa ajatella asioita. Mikseivät kaikki betoniraudoittajat ala yht´äkkiä ajatella?

Auvo Rouvinen on sanonut muun muassa, että uusliberalistit ovat nykyään kuin citykanit ampumaradalla. Lisäksi Rouvinen ärsyttää www.uusisuomi.fi:ssä seuraavalla blogimerkinnällä: http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137098-kuka-tarvitsee-kapitalistia

"No kapitalistihan ei työllistä, palkan maksaa asiakas, yritystä pyörittää yrittäjä. ... Kapitalistia ei tarvita mihinkään, nykyaikainen pankki ja sosiaaliturvajärjestelmä voi korvata hänet."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi