Susi telkkarissa

ti 30.4.2013

ihmettelin, mitä Maria hihitti tänä aamuna, kun käänsi kanavan ykköseltä kolmoselle: “Voiko jonkun sukunimi olla Susi?”

Teroitin korvani ja herranpieksut, MTV3-aamustudiossa, jota aina välillä joutuu lasten vuoksi katsomaan, olikin Tiedonantajan emeritus päätoimittaja Erkki Susi. Sanoin Marialle, että tuolle tyypille olen soitellut.

Minun oli kunnia olla vappu-Tiekkarin kolumnisti.

Nuoruuteni sankari-Susi oli studiossa kertomassa vappumarsseista. Olenhan kertonut täälläkin useasti, että nuorena journalistiopiskelijana lähdin joskus 1989 Helsinkiin Tiedonantaja-seminaariin, jossa puhuivat Susi ja Kontio. Kari Kontio. Reissusta muistan taiteilija Leena Luostarisen kotona tekemämme karjalanpiirakat ja sen, että pesin taiteilijankin astiat maksaakseni yövierailusta.

Taiteilija oli tyytyväinen, kun tuli kotiin, jossa oli puhdas tiskipöytä ja murut lakaistu.

Myös Jussi Lähde on ottanut vappumarssiasiaan kantaa Aamulehden kolumnissaan. Jussi Lähde oli päässyt merkinnällään myös eilisiin Iltasanomiin vai oliko se Iltalehti?

Kertoi tulevasta kirjastaan, jossa haastattelee ihmisiä Marxin haudalla. Olin varmaan eilen niin aamutööt, kun istuin Varpaisjärvellä kahvila Unelmassa ja luin keltalehdistöä, että käsitin jotain väärin. Keltalehdistöähän en suostu lukemaan kuin äärimmäisestä pakosta. Kahvilassa ei ollut käsillä päivän Iisalmen Sanomia.

Jussi Lähde ja Karl Marx. Yhdistelmä soi kuin silkkisolmio ja rasvainen jako-avain.

Mitähän lauantaina Joensuussa puhuivat Tiekkari-seminaarissa? Kiteen Punikki Auvo Rouvinen tilasi Tiekkarin. Kertoi eilen faecebookissa. Hyvä.

Heikkisen Aarolle, seminaarin alustajalle jo soittelinkin, mutta tapamme mukaan eksyimme puhelinkeskustelussa suunnittelemaan täkäläisiä poliittisia seminaareja.

Ei-vasemmistolainen pinkki?

Sunnuntainen Fellmanin pelto kaivelee. Miksi taiteilija Kaisa Salmi niin kiireesti meni lausumaan, ettei ole koskaan ollut vasemmistolainen, ei ole vasemmistolainen eikä ilmeisesti tule olemaankaan? Miksi minulle tuli paskan maku suuhun lausunnosta.

Jätin Lahden vassaritohtori Antti Holopaiselle soittopyynnön. Lupasi soittaa tänään iltapäivällä takaisin. Kysyn Fellmanin pellosta ja siitä, miten tapahtumaa etukäteispohjusti lahtelaisen Etelä-Suomen Sanomien nettilehti. ESS Esalaisen Emmi Tuomisto oli lauantain jutussa sitä mieltä, että tapahtuman ilmoittelu yhdessä vasemmiston seminaarin kanssa, on herättänyt epäluuloa.

Lehden otsikko veti herneitä nenuun. Taiteilija oli järkyttynyt siitä, että hänen taideteoksensa voidaan vahingossa yhdistää vasemmistoon. Eikös kukaan muuten tiedä, että taideteokseen neljälle näyttelijälle runon kirjoittanut Teemu Mäki on SKP:n jäsen ja julkisosialisti? Sangen kummallista kaikin puolin.

Ilmeisesti edelleen pitää kutinsa se, että toimittajatutkinnossa nimesimme ESS:n Etelä-Suomen Sotilasläänin Sanomiksi. En muuten muista, että olisin koskaan hakenut ESS:iin töihin. Lehtihän ilmoitti rekrytointi-ilmoituksessaan vielä 80-luvun lopulla, että toimittajien tulee hyväksyä suomalainen yhteiskuntajärjestys.

Minä taisin jo siinä vaiheessa arvella, että en hyväksy.

No niin, nyt Antti Holopainen soitti. ESS:n Esalaisen juttu oli lehden masinoima tyypillinen näennäispöhö. Taiteilija Kaisa Salmen suuhun oli ujutettu se, että hän ei ole vasemmistolainen. Holopaiselle oli tullut taiteilijalta tekstari, että hän ei ole oikeistolainen - eikä koskaan ollutkaan.

Taustatapahtumien kulun voi lukea Kulttuurivihkojen nettisivuilta: http://kulttuurivihkot.fi/lehti/jutut/uutiset/364-punavankien-karsimykset-massaperformanssiksi

Kaisa Salmi on lisäksi sanonut omasta poliittisesta väristään seuraavaa: "– Koen olevani pinkki, jotain punaisten ja valkoisten väliltä. Toivon – ja tiedänkin – että mukaan tulee myös valkoisten jälkeläisiä. Olen joiltain ihmisiltä saanut myös heidän keräämiään sukuhistorioita."

Taiteilijan itsensä selvennys löytyy Verkkomaisteri -blogista ja Ina Ruokolaiselta: http://verkkomaisteri.blogspot.fi/2013/04/fellmanin-pelto-ja-marseljeesi.html

Antti Holopaisen kanssa ollaan suunniteltu Terveydenhuollon pieniä päiviä Tuusniemelle ensi kesäksi. Päätimme äskeisessä puhelinkeskustelussa jatkaa tilaisuuden suunnittelua, kun tapaamme Tampereella puoluekokouksessa.

Taistolaiset

Koska vappu-Tiekkarissa pakinoitsija-Eero kommentoi Iltalehden Taistolaiset-liitettä, piti minunkin se napata Varpaisjärven S-marketin kassan houkutushyllystä äsken.

Liitteen ajatus oli hyvä eikä se ollutkaan ihan täyttä paskaa. Tai kuten Tiekkarin Eero Kiteen punikin rakastamaa adjektiivia käyttäen sanoi minua siveämmin: "Liite ei ollut läpeensä soopaa".

Muistaakseni Iltalehden uutisryhmä kakkosen esimies Mikko Vienonen oli meitä paria kurssia alempana Tampereen yliopiston toimittajatutkinnossa. Ja muistan, kuinka tämä poimi uran keltalehdistössä sanoin: "Kun tekee työkseen paskaa, on syytä tehdä sitä kunnianhimoisesti."

No, meitäkin sellaisia jo varhain väärään porukkaan leimautuneita oli, jotka emme poimineet uraa missään päin tiedotusvälineistöä. Siitä huolimatta pidin Vienosen sanomaa rehellisenä.

Nytkin Vienonen on Taistolaiset-liitteen pääkkärissä rehellinen; suurimmalla osalla suomalaisista on melko hutera ja värittynyt käsitys taistolaisuudesta. Samaa arvelen lapinlahtelaisista oksentelijoista, jotka muodostavat ääri- tai keskivasemmistolaisistakin käsityksensä sillä perusteella, mitä ovat ehkä äitiltä tai isiltä tai mummilta tai ukilta kuulleet.

Tulostan nyt Päivi Uljaksen slaidit, joista minun pitäisi löytää itseni. Olenkin mielestäni löytänyt jo! Uljas polemisoi Turku-slaideissaan heti alkupuolella, kuka määrittää vasemmiston agendan - saako prosessissa olla mukana kainuulainen rakennusyrittäjä tai jokin epämäärinen free lance -toimittaja.

Tämä rakennusyrittäjätär-friikku on vakaasti sitä mieltä, että myös Kallion akateeminen puna-vihreä saa suuresta armosta olla mukana vasemmiston agendan määrityksessä. Jos nimittäin saa sanansa sanottua johonkin väliin.

Olen muuten poistanu Jouko Kajanojan hymyilemästä tuulikaapissamme. Hesarin ajankohtaisosasto, jossa oli Kajanojan 70-vuotishaastattelu, jäi erään romulaatikon pohjapaperiksi. Lastasin laatikon täyteen Matin romua ja toivotin koko ryteikön kuuta kiertävälle radalle.

Ja tämä ei ollut statement, sanoisi Iisalmen tohtori Loimulohi.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi