Arhinmäki, vauva ja presidentinvaalit

pe 5.4.4013

Eilen kirjoitin harkinneeni äänestäväni Paavo Väyrystä (kesk.) presidentinvaaleissa. Harkitsin vakavasti siihen asti, kunnes Paavo Arhinmäki (vas.) ilmoitti ehdokkuudestaan. Me kenttäväki ihmettelimme, miksi puheenjohtaja harkitsi niin kauan päätöstään.

Selitys löytyi myöhemmin iltalehtien lööpeistä. Arhinmäelle oli tulossa vauva. Mielestäni vauva olisi ollut syy kieltäytyä koko rumbasta.

Puhuimme Arhinmäen ehdokkuudesta Pohjois-Savon vasemmistonaisten kokoontumisessa Siilinjärven Kuuslahden työväentalolla joskus syksyllä 2011 ennen puoluevaltuuston kokousta. Olimme sitä mieltä, että Arhinmäki voisi suostua ehdokkaaksi. Jos olisimme tienneet perheenlisäyksestä, olisimme päätyneet suosittamaan Arhinmäkeä isyyslomalle - kaikessa rauhassa.

Laskelmoinnilla tarkoitin eilisessä merkinnässäni sitä, että jotenkin Pekka Haavisto (vihr.) kykeni imuroimaan sellaista väkeä, jota olisi vallan hyvin voinut olla Arhinmäen takana. Itse suhtauduin Pekka Haavistoon epäilyksellä sen vuoksi, että tämä kävi opettamassa Nato-koulussa Oberammergaussa Saksassa.

Ja tottahan Haaviston puhe vuoden 2007 vihreiden valtuuskunnan kokouksessa oli jotenkin Nato-myönteinen. Jossain vaiheessa netistä löytyi linkki Haaviston puheeseen, mutta sitten linkki vain salaperäisesti hävisi. Sama informaatio kylläkin löytyy Haaviston Reserviläinen-lehteen antamasta haastattelusta: 

”En kuulu niihin vihreisiin, jotka vastustavat ehdottomasti Nato-jäsenyyttä. Jos Nato kehittyy entistä voimakkaammaksi rauhanturvatoimijaksi, voisi Suomi siihen liittyäkin” (Haavisto reserviläisjärjestöjen Reserviläinen -lehdessä 4 / 2008).

Äärimmäisen mielenkiintoista presidentivaaleissa oli, että kampanjoinnissa ehdokkaiden välille ei saanut syntyä minkäänlaista säröä. Arhinmäki, joka Haaviston hämärät Nato-lausunnot otti esille, leimattiin jotenkin sopimattomaksi.

Samalla tavalla Haaviston kampanjapäällikkö Riikka Kämppi melkein mateli lattianraossa pyydellessään Sauli Niinistöltä (kok.) anteeksi sitä, että Haavisto oli valinnut jossain viime vaiheen ehdokkaiden televisiokaksinmussutuksessa Niinistölle musiikkikappaleen: "Money, money, money."

Kuvaus kampanjapäällikön lipevästä selkärangattomuudesta, no sydämen porvarille sellainen suotakoon, löytyy kirjasta Sydänten presidentti. Kirjasta käy rivien välistä ilmi, että Niinistö jopa hieman kiusaantui Riikka Kämpin yli-innokkaista anteeksipyytelöistä.

Koska puna-vihervassarit kiiruhtivat Haaviston taakse, me sotilaallisen liittoutumattomuuden kannattajat olisimme vallan hyvin voineet mennä Väyrysen taakse ja Paavo Arhinmäki keskittyä isyyteensä.

Demareiden hyvä aloite

Lapinlahden demarit näyttävät eilisen Iisalmen Sanomain (to 4.4.2013) mukaan tehneen valtuustoaloitteeen valtuuston kyselytunnista. Ymmärsin aloitteen niin, että kerran kuukaudessa valtuusto saisi kysellä kunnanhallitukselta, missä mennään.

Aloite on hyvä ja kannatettava. Minä olenkin ihmetellyt sitä, että me tarkastuslautakunnassa olemme kunnan tilanteesta monipuolisemmin informoituja kuin itse valtuutetut.

Olen moneen otteeseen ja monille todennut, että me tarkastuslautakunnassa saamme kuukausittain johtavien viranhaltijoiden raportin. Kiintoisaa on, että esimerkiksi Lapinlahden vasemmistoa ei juurikaan tunnu tarkastuslautakunnan jäsenensä tiedot kiinnostavan.

Odottelen malttamattomana, että pääsen jonnekin raportoimaan siitä, missä mennään. Toistaiseksi raportoin erinäisille ihmisille puhelimessa ja kunnioittamalleni seniorivaikuttajalle, josta käytän asemansa vuoksi nimimerkkiä.

Olen joitain seikkoja alkanut raportoida myös Iisalmen Sanomille sähköpostilla, sillä perinteisesti Lapinlahdella ei tapahdu mitään, elleivät tutkivat journalistit tartu asioihin. Esimerkiksi Lapinlahden päihde- ja mielenterveysstrategian deadline on kunnassa kummallinen mysteeri, melkein tabu.

Strategialla on nyt kuitenkin ihan tolkullinen laatija, joka nähdäkseni ymmärtää myös kansalaisnäkökulman päälle. Odottelen malttamattomana, milloin kansalaisnäkökulman antajat kutsutaan valmistelupalavereihin.

Toinen mielenkiintoinen seikka on kunnan tilintarkastajaksi valitun Oulun HTM&JHTT-Tarkastus Oy karkelointi Kärsämäen kunnan kanssa. Olen koettanut Kärsämäen kunnan nettisivujen ja niiltä löytyvien pöytäkirjojen sekä erinäisten dokumenttien avulla selvittää, mitä tilintarkastajaksi valitulle yhtiölle Kärsämäellä oikein tapahtui.

Asia ei taida ollakaan ihan niin yksiselitteinen, että tilintarkastusyhtiö tekee aina halvimman tarjouksen ja jälkikäteen tulee lisälasku. Kärsämäellä kuitenkin sikäläisen jupakan ydinkohdat ja kokouspykälät on julistettu salaiseksi. Valtuustolle on luettu salaisia muistioita ja muuta todella asioiden mahdollisimman julkisen valmistelun vastaista.

Mielestäni kuntalaisten osallistumista voisi helpottaa silläkin tavalla, että kun valtuusto kyselee kunnanhallitukselta kuukausittain asioita, meidän rivikuntalaisten tulisi olla lehterillä mukana. Mehän voisimme harjoitella jenkkiläisen Occupy- ja espanjalaislähtöisten torikokousten M16-liikkeen (tulee sanasta 16:th of May) käsimerkkejä. Enkä nyt tarkoita pelkästään keskisormen näyttämistä tässä yhteydessä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi