Pia Valkonen

Straniuksen sulkeisympyrä

ti 2.4.2013

Heikki Typpö oli asettunut sukset ristiin vasemmistolaisten tutkijoiden(kin) kanssa. Lähetti meille Ärräpäihin terveisiä, jotta vieläkö jaksamme Straniuksen sulkeisympyrässä.

Jaksamme, jaksamme. Typpö irtautui joukosta, sillä ei kestänyt sähköpostilistan ajoittaista tyhjää höpötystä. Minusta Typpö oli tinkimätön setä Heikki, joka työmiehen otteella kirjoitti kristallinkirkkaita lauseita ja ampui joskus kovilla. Typön kanssa Ärräpäihin vääntämään houkuttelin Kiteen punikin Auvo Rouvisen.

Arvelen, että Rouvisella on ollut vähän tylsää kanssamme ilman kestokiukkuista Typpöä.

Straniuksen sulkeisympyrähän syntyi spontaanisti itsenäisyyspäivän 2007 tienoilla Venäjä-tutkija Pentti Straniuksen ympärille. Joensuussa oli ollut epäisänmaallinen itsenäisyysjuhla, jossa Timo Munne - vaiko Volkswagenit? - oli laulanut silmien väliin ryssää.

Aina muuten niin tyyni rasismitutkija Vesa Puuroselta oli ilmeisesti palanut juhlassa hihat, sillä Straniuksen sähköpostissa, jota vahingossa alkoi tippua minullekin, kävi kauhea ärinä. Myöhemmin ymmärsin, että lappilaista ei saa härnätä. Turpaan tulee niin, että tukka lähtee, Jyri Hännnistä lainaten.

Lista on muuttanut reilun viiden vuoden aikana muotoaan. Ylläpitäjäksi muotoutui Pohjois-Karjalan uraaniliikkeen Tuomo Tormulainen (vas.) ja saimme listalle Martti Vaskoselta (SKP) nimen Ärräpäät. Ensin olimme Strannarit venäjän kielen sanasta strannyij ja Stranius, mutta ehkä sana oli suihimme jotenkin vaikea.

Straniuksia listalla oli kaksi - isä Pentti ja poika Leo. Minulla on mielikuva, että Leo Stranius on lähtenyt listalta kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla hän vetosi siihen, että muutenkin hänelle tulee päivittäin 400 viestiä ja toisella kerralla mainitsi jotain samaa.

Stranius on multituudi

Internationaalikommunistit Antonio Negri ja Michael Hardt puhuvat multituudin, moneuden, käsitteestä. Mielestäni Pentti Stranius, sähköpostilistan isä, on varsin multituudi.

Ensin Stranius ei kuulunut mihinkään puolueeseen. Oli ollut jonkin 70-luvun vasemmistolaisen ihmesuuntauksen jäsen ja mitannut Tiedonantajan juttuja viivoittimella, jotta ne olisivat tasapuolisia. Minä muistin, että maolainen, mikä olisi ollut pirteää, mutta tulinkin levittäneeksi väärää tietoa.

Kirjoitti jossain vaiheessa blogimerkinnän otsikolla Ex-taistolainen ei pokkuroi. Olisikohan tuo sitten ollut taistolainen?

Seuraavaksi Stranius vetosi, että liittyy Vasemmistoliittoon sitten, kun Paavo Arhinmäki (vas.) jotain. Ilmeisesti Arhinmäki jotain joskus, joka vilahti minulla ohi, sillä käsittääkseni Pentti Stranius kuuluu nyt Vasemmistoliittoon.

Siitä huolimatta hänen nimensä ilmestyi pikavauhtia Pekka Haaviston (vihr.) presidentinvaalilistalle. Pikavauhtia, sillä siinä vaiheessa me muut Ärräpäissä vielä huuhailimme jossain Paavo Väyrysen (kesk.) ja epätietoisuuden vallassa. Prosessista oli se hyöty, että luin jostain alkuperäisessä kansanrintamassa SKDL:ossa olleen myös Maalaisliiton kommunistien kera.

Taisi olla peräisin Vesa Oittisen taistolaiskirjoituksesta www.sosialismi.netissä. Paavo Arhinmäkihän ilmoitti vaaleihin osallistumisestaan melko myöhään. Muistaakseni vasta 19. marraskuuta 2011 puoluevaltuuston jälkeen.

Sen jälkeen Pentti Stranius kehui blogissaan melkein kaikki muut presidentivaaliehdokkaat paitsi Paavo Arhinmäen.

Pitkin matkaa Stranius on kirjoitellut Ärräpäissä luovan luokan proletarisoitumisesta ja kirjoittajista uutena lumpenproletariaattinen. Sitten kun Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis kirjoitti samasta aiheesta, Stranius kirjoitti blogissaan, että mitään kirjoittajien lumpenproletariaattia ei olekaan:

"Suomessa ei ole minkään valtakunnan ryysyköyhälistöä. Pääosa porukkaa, erityisesti intelligentsija, voi helvetin hyvin: apurahoineen ja kirjastokorvauksineen. Mainetta piisaa ja joskus pääsee…ainakin maakuntalehteen. Ja hyvä on ellei pääse! Se jalostaa, pistää kutinaa perseen alle." http://blogit.kansanuutiset.fi/oisinajattelija/sorron-yosta/

Ristiriitainen ja hämmentävä persoona tämä Pentti Stranius. Meni ilmeisesti naimisiinkin. Taas. Onnea tuoreelle parille Lieksaan!

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi