Missä on Paul Adams?

ma 4.3.2013

Koetin äsken haroa facebookia. Etsin Birminghamistä vanhaa ystävääni Paul Adamsia. Paul Adams tulee aina mieleen, kun törmään YouTubessa Billy Braggiin.

Kuuntelin äsken pitkästä aikaa Billy Braggin Which side You are On?

"I'm bound to follow my conscience
And do whatever I can
But it'll take much more than the union law
To knock the fight out of a working man"

Paul Adams oli 80- ja 90-luvulla työväenluokkainen maailmankiertäjä. Epäintelligentti kosmopoliitti Adams osui samaan junaan kuin minä Rovaniemeltä Helsinkiin. Oli kesä 1988 ja ystävystyimme. Meistä tuli kirjeystävät. Tiedättehän? Kirjoittelimme sellaisia viestejä paperiarkeille ja lähettelimme niitä eri puolilta maailmaa toisillemme etanapostissa.

Paul Adams kävi luonani Tampereen Sammonkadulla talvella 1990 ja ihastui ystävääni Oili Partaseen (nyk. Orispää A-studio). Oili sai toimia Paulin seurustelu-upseerina Tampereen yöelämässä, johon minä olin tuolloin jo kyllästynyt perinpohjin ja odottelin vain seuraavaa opiskeluvuottani Moskovassa.

Oili lupasi sälyttää harteilleni leegion eteläruotsalaisia uppopalloilijoita, sillä Paul Adams harrasti speedwayta eikä siitä ollut mustiin pukeutuvan dekadentin suomalaisgootin kanssa yhteiseksi puheenaiheeksi. Lisäksi Paulin englanti oli alaluokan leveätä englantia, jota minä olin oppinut kiitettävästi muun muassa Sham 69 -kokoonpanolta.

Vielä tähän mennessä en ole saanut kunniaa harjoittaa ruotsin kielen taitoani eteläruotsalaisten uppopalloilijoiden kanssa.

Seuraavana talvena opiskelin jo alle hajoavassa Neuvostoliitossa. Siellä pieni tyttö, joka piti tiukasti äitinsä kädestä kiinni, pysäytti minut metrokäytävässä ja kysyi kohteliaasti: "Anteeksi, oletteko punkkari?"

Muistan, kuinka kerroin tytölle, että en ole punkkari käyttääkseni huumeita. Olen punkkari sen vuoksi, että punk syntyi 1970-luvun lopussa työväen- tai alaluokkaisen nuorison musiikiksi.

Viimeksi Paul Adams oli käymässä luonani kesällä 1994. Vierailimme myös Kontiolahdella luomuviljejiä Tuomo Tormulaisen ranchilla ja söimme kylällä käyneestä kauppa-autosta ostamamme jäätelöt siinä tien penkalla istuskennellessamme.

Paul Adams tulee aina mieleen seuraavasta Billy Braggin biisistä. Vaikka oli taustaltaan labourista, Paul etsi maailmalta etupäässä äitiä tuleville lapsilleen. Kuten ilmeisesti minäkin 90-luvun Venäjältä.

Billy Bragg New England Lyrics

I was twenty one years when I wrote this song
I'm twenty two now, but I won't be for long
People ask when will you grow up to be a man
But all the girls I loved at school
Are already pushing prams

I loved you then as I love you still
Tho I put you on a pedestal,
They put you on the pill
I don't feel bad about letting you go
I just feel sad about letting you know

I don't want to change the world
I'm not looking for a new England
I'm just looking for another girl
I don't want to change the world
I'm not looking for a new England
I'm just looking for another girl

I loved the words you wrote to me
But that was bloody yesterday
I can't survive on what you send
Every time you need a friend

I saw two shooting stars last night
I wished on them but they were only satellites
Is it wrong to wish on space hardware
I wish, I wish, I wish you'd care

I don't want to change the world
I'm not looking for a new England
I'm just looking for another girl
(Looking for another girl)
(Looking for another girl)
(Looking for another gi-rl)

Englannin kielen verryttelyä

Englannin kielinen aivoalueeni on kutistunut täysin - viimeistään siinä vaiheessa, kun seitsemän vuoden ajan kotikielemme oli venäjä. Nyt on pakko koettaa tavata edes jotain tankeroenlannilla, sillä YouTubessa esimerkiksi Billy Braggin biisin The marching song of the covert battalions alla on keskustelu kommunismista englannin kielellä.

Ja hupsista. Justiinsa ilmestyi www.commons.fi.ssä juttuni täkäläisestä kylätoiminnasta: http://www.commons.fi/kylatoimintaa-lapinlahden-tyyliin ja http://www.commons.fi/yla-savo-ja-commonsit

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi