Pia Valkonen

Hyvä, hyvä Kuisma Suopela!

to 28.3.2013

Ensin tahdon kiittää eilistä A-talkia siitä, että otti esille näin pääsiäisen alla Suomen ortodoksista kirkkoa hiertäneen kysymyksen. Yhden niistä. Hieno juttu, että ennen pääsiäistä ei hymistellä pashojen ja kulitsojen parissa, vaan hierotaan Kirkon kipupisteitä.

Kipupisteistä kipein on kanonisen lainsäädännön tulkinta nykyajassa. On hyvä selvittää, kuten ohjelman lainsäädäntöneuvos sanoi, mikä on marssijärjestys eri lakijärjestelmien tulkinnassa.

Nyt tulee koukeroista tekstiä, mutta olen lähdössä Talentreen henkilöstöjohtamisen kurssipäivään.

Itsensä tulilinjalle asetti Lapin pappi Kuisma Suopela, jonka runoja minäkin Aamun Koiton päätoimittajana julkaisin. Hyvä runoilija ja seurakuntansa rakastama pappi, ymmärsin, vaikken häntä livenä tavannut.

Jos nyt tulee sellainen tulkinta, että kanoninen lainsäädäntö menee maallisen ohitse, pitää Kirkossa käynnistää pikaisesti kansankurssit kanonisesta lainsäädännöstä. Kansan pitää saada tietää, mitä on ekonomia kanonisen lainsäädännön soveltamisessa.

Nyt näyttää siltä, kuten Kuisma Suopela sanoi, että lakeja noudatetaan mielivaltaisesti. Ei ehkä ole kanoneissa säädetty - olisikohan kirkkolaissa? - että luostarin igumeni ja igumenia ovat erottamattomia. Niin vain sai igumeni Sergei kenkää tässä vähän aikaa sitten. Tosin päätös vedettiin takaisin ja seuraava, joka sai kengän kuvan takapuoleensa, oli Valamon talousjohtaja.

Solea-rievun lopettaminen on näihin kuvioihin verrattuna kevyttä kamaa. Hyvä juttu oli, että vaikka Hesarin ortodoksiasiain toimittaja kuoli, Suomen ortodoksisen kirkon kuvioita ei enää käsitellä valtamediassa hyssytellen ja ihastellen. Hesarin Jaakko Hautamäellähän oli takavuosina juttu otsikolla: "Miksi toinen on pyhempi kuin toinen?"

Suomen ortodoksista kirkkoa on maailman sivu valtamediassa kohdeltu toisin kuin toista valtion kirkkoa. Kirkon omissa lehdissä keskustelu ja asiakysymysten esille ottaminen oli mahdotonta. Ai niin. Ei täysin. Onneksi on Analogi. Pitääpä kurkata, mitä Analogi on viime numeroissaan sanonut.

Analogissa Jyrki Härkönen paukutteli suoria sanoja Pussy Riotista. Hieno homma, vaikka eri mieltä Härkösen kanssa olenkin.

Ja onhan se Nettihoukan perillinen Happy 1:kin. Mutta en sukella nettiin nyt. Nyt menen. Hiihtoa ennen kurssia hieman. Pitää kakattaa koirat.

Tässä laittomasti kopioitu isä Kuisma Suopelan runo Jouluyö. Otin sen viimeisestä päätoimittamastani Aamun Koitosta (23-24/2009). Tämä on ihastuttavan alakuloinen ja pienesti sentimentaalinen:

"Jouluyössä vaeltaa
vain väsynyt pukki
ja herännyt pappi
loppuunpalaneet
myös kynttilät talojen pihoilla
Pimeällä tiellä
maitoauto matkaa meijeriin
Uupuneet juhlijat vuoteissaan
eivät näe miten tähti loistaa
ja maa julistaa suurta sanomaa
On meille syntynyt Vapahtaja
Valo maailmaan"

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi