Pia Valkonen

Kurssilla, kurssilta, kurssille

to 14.3.30213

Eilen illalla Paracetamolin vaikutuksen alaisena farsin kieltä kansalaisopistossa. Oli oikeasti ihan pöpi olo ja rakentelin jo runoja farsiksi.

Tässä eräs:

"Shirine shirini
Shotore afärin
Kälam prokli
Märde hub
Män sub där ashpäzkhane pokhtäm
Shouhäram amäd
Pänkeike miholi?"

Suomennos:

Leivokset ovat makeita
Kameli on mahtava
Mies on hyvä
Minä keitän keittoa keittiössä
Mies tulee (kotiin pitäisi olla tässä, mutta kotiin en osaa vielä sanoa, osaan sanoa kotona)
Otatko pannukakkua?

Hieman ollaan vielä dadaistisia kurssilla, mutta ehkäpä etenemme aavistuksen omaisesta alkusoinnutuksesta kohti loppusointulyriikkaa. Dadaismi tarkoittaa muuten ensimmäisen maailmansodan jälkeistä naiiviutta ja järjenvastaisuutta suosinutta kirjallis-taiteellista suunta. Nonsensea.

Seuraavan viikon vietän miettiessä, kumpi nyt on lainannut kummalta. Appelsiini on farsiksi portughal ja eilen haroin nettiä Annalle Portugalista. Haluan tietää, mitä tarkoittaa ikivanha indoeurooppalainen kieli. Nimittäin moni sana tuntuu yllättävän tutulta, kuten dohtare (tytät) ja madär (äiti).

(Todennäköisesti kirjoitan kaikki latinalaisilla aakkosilla päin persettä, mutta sinne päin kuitenkin.)

Anna halusi tietää, miltä portugalilaiset näyttävät (jotta voisi päättää, minne matkustamme). Löysin onneksi netistä jonkin jumalais-armenialaisen näköisen tumman portugalilaisen. Vaikutti siltä, että olisi kelvannut Annalle.

Ainakin tyttö nyökäytti hyväksyvästi päätään. Minä aloin etsiä selitystä sille, miksi portugalilaiset ovat tummia. Ovat maurien ja beduiinien jälkeläisiä. Wikipedialta lainaan taas: "Maurit ehtivät viidensadan vuoden aikana vaikuttaa vahvasti Portugalin kulttuuriin ja kieleen, johon on jäänyt muun muassa useita arabialaisperäisiä sanoja."

Farsi ei kylläkään ole arabialaisperäinen kieli, mutta kuitenkin.

Muistan muuten elävästi, kun Päijät-Hämeen keskussairaassa työskennellyt entinen luokkakaverini, jonka kanssa olimme pakon sanelemana läheiset, joskus 90-luvun alussa sanoi, että kaikki ulkomaalaiset mukaan lukien portugalilaiset, ovat kuutiopäitä. En kutsunut häntä ensimmäisiin häihini enkä myöskään enää kyseisen satunnaisen yhteydenoton jälkeen pitää tähän yhteyttä.

Nyt pikahiihto ja sen jälkeen opiskelemaan johtamista Lapinlahden teknologiatalolle.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi