Pia Valkonen

Kagarlitsky ja Troitski Hodorkovskista

ke 27.3.2013

Hautala-Nekrasov-keisin ja Mustialan kartanon aluskatteen asennusvirheen innoittamana kertasin marxilaisen sosiologin Boris Kagarlitskyn Neukkulaan ja takaisin sekä Playboyn Venäjän-päätoimittajan Artemi Troitskin Venäjän viimeisen diversantin.

Heidi Hautalan itsenäisyysjuhlamussu Andrei Nekrasov on tehnyt dokumenttielokuvan säteilytetystä Litvinenkosta. Dokumentti ei  Kalle Kniivilän mukaan ollut hyvä: http://www.kniivila.net/2008/fel-film-om-litvinenko/

Litvinenko oli Berezovskin miehiä. Tiedättehän te nyt tämän Berezovskin, joka masentui murhayrityksistään niin, että hirttäytyi kylpyhuoneeseensa?

Minä tosin luulin, että tämä tukehtui oksennukseensa kylpyammeessa kuin Jimi Hendrix - kirjoitin, että Henrix ja tarkoitin Jim Morrison. En tunne edes näiden alkoholisoituneiden hippiheroinistien musiikkia, mutta olen nähnyt Oliver Stonen leffan The Doors, entisiä elokuvafriikkejä kun olen.

Berezovski on peräisin Perheestä. Perheellä tarkoitetaan Venäjän lähihistoriassa seuraavaa:

"Valtansa huipulla Jeltsin alkoi nimittää sukulaisiaan valtansa avainvirkoihin,muun muassa tyttärensä neuvonantajaksi. Kremliin syntynyttä Jeltsiniä tukevien oligarkkien ja muiden ryhmittymää kutsuttiin ”perheeksi”. Siihen kuuluivat muun muassa oligarkit Berezovski ja Abramovits." Lainaus on mukaeltu wikipediasta.

Andrei Nekrasov on emigroitunut Neuvostoliitosta jo 1970-luvulla. Hän asui pitkään Lontoossa ja kuului Litvinenkon lähipiiriin. Upporikas heppu kuulema tämä Nekrasov. Niinpä hänellä onkin ollut varaa siirrellä rahoja jonkun sopimuksettoman ja kuitittoman puliveivarin tilille Mustialan kartanon korjauksessa: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013031616788501_uu.shtml

Boris Kagarlitsky ei anna armoa yhdellekään Venäjän oligarkille eikä kyllä sen puoleen Putinillekaan: "Kremlin ja oligarkkien yhteenotto ei tarkoita, että oligarkkien tuho olisi käsillä. Kreml ei ole ehdottanut edes populistisista syistä ensimmäistäkään rakenteellista uudistusta, joka rajoittaisi oligarkian taloudellista valtaa." (Boris Kagarlitsky Neukkulaan ja takaisin s. 46.)

Nekrasov on Berezovski-Litvinenkon miehiä. Jossain vaiheessa Heidi Hautala esiintyi Suomessa oligarkki Hodorkovskin edusnaisena. Mihail Hodorkovski yritti vallata Berezovskin paikan sen jälkeen, kun Jeltsinin Perhe oli tuhoutunut.

Kagarlitsky luonnehtii Hodorkovskia seuraavasti: "(Hän)... oli kaikista oligarkeista vaikutusvaltaisin ja selvästi älykkäin, joten hyökkäys häntä vastaan oli varsin symbolinen teko." (Kagarlitsky s. 44)

Sen sijaan Artemi Troitski tuntee hieman sympatiaa Hodorkovskia kohtaan. Hodorkovski ja hänen kumppaninsa syyllistyivät kyllä varkauksiin ja lakien kiertämiseen sekä kaappasivat muutamalla kopeekalla miljoonien dollarien arvoisen omaisuuden.

"Hodorkovski (kuitenkin) otti riskin ja rikkoi säädettyä järjestystä. Hän alkoi lahjoittaa todella suuria rahasummia sosiaalisiin kohteisiin, koulutukseen ja erilaisiin tietotekniikkaprojekteihin näytösluontoisten, dekoratiivisten kohteiden, kuten sinfoniaorkestereiden ja ortodoksikirkkojen sijaan; hän otti vapauden kirjoittaa poliittisia julistuksia, jotka eivät edes ylistäneet Putinia/Yhtenäistä Venäjää/FSB:tä. Hän ilmoitti rahoittavansa omasta kukkarostaan ns. liberaalia oppositiota..." (Artemi Troitski Venäjän viimeinen diversantti s. 94)

Semmoinen heppu se Hodorkovski. Jotain hyvää kuitenkin. Niin. Monet valtaapitävät rahoittavat Venäjän ortodoksikirkkoa. Ei ole sattuma, että Pussy Riotin rukouksen sanat Moskovan Kristus Vapahtajan Kirkossa kuuluivat: "Jumalanäiti, karkota Putin!"

Koska Kagarlitsky ilmoittaa olevansa marxilainen, luotan hänen arvioonsa enemmän kuin Artemi Troitskin. Kagarlitsky sanoo, että toivo Venäjällä on nyt riippumattomassa ammattiyhdistysliikkeessä. Billy Braggin sanoin: "There is power in the union." http://www.youtube.com/watch?v=4CkFPyH8v1c

Esimerkiksi Neuvostoliiton jälkeisen ajan pisin ja intensiivisin ay-kamppailu oli 20.11.-14.12.2007. Pietarin lähellä Vsevolozkissa Fordin tehtaan työläiset menivät lakkoon. Vaikka armeijan OMON-joukot häiritsivät lakkoilijoita, tehtaan johto lupasi nostaa palkkoja sekä sitoa tehtaan työläisten palkat indeksiin.

A-talk jäi vaivaamaan

Kuuntelin eilen kuulokkeilla A-talkia Ylen Areenalta. Sitä, jossa keskustelijoina olivat Suomen Sisun uusi puheenjohtaja Olli Immonen (pers.) ja Scripta-tyyppi, slavisti Jussi Halla-aho (pers. myös), Dan Koivulaakso (vas.) ja Husarin tai Höblärin (Hufvudstadsbladetin) toimittaja Marianne Lydén. (lähetys to 14.3.32013)

A-talk-keskustelu jäi vaivaamaan. Jostain kumman syystä Dan Koivulaakso ja Marianne Lydén eivät olleet vedossa tai ainakin siltä tuntui. Ehkä kyseessä oli sama ilmiö kuin Pressiklubilla pari vuotta sitten. En sitä Pressiklubia osunut katsomaan, sillä Matin ja minun yhteisenä harrastuksena oli Kotikadun katsominen samaan aikaan ykköskanavalta.

Eilen, kun haroin netistä Kalle Kniivilän kommenttia Andrei Nekrasovin Litvinenko-dokumentista, osuin Kniivilän kommenttiin kyseisestä ohjelmasta, jossa Kaarina Hazard ja Saska Saarikoski koettivat sanoa jotain Hommafoorumin Matias Turkkilalle.

Matias Turkkila oli ollut klubilla aivan ylivoimainen demagogi Hazardiin ja Saarikoskeen verrattuna: http://www.kniivila.net/2011/hommafoorumi-ja-totuuden-torvet/

Turkkila oli saanut paukuttaa aivan rauhassa siitä, että mamubussikuskien "käyttämästä väkivallasta" oli tehty enemmän rikosilmoituksia kuin siitä, että uusnatsit hakkaavat mamubussikuskeja. Näinhän tilastojen valossa onkin. Nimenomaan näin on.

Kukaan klubin vastaväittelijöistä ei hoksannut, että mamubussikuskit koettavat tehdä vain työtään poistaessaan vaikkapa bussista häiriköitä. Uusnatsit tehtailevat oikein mielellään rikosilmoituksia mamubussikuskien toimista.

En väitä, että olisin sitä ymmärtänyt minäkään televisiostudiossa, mutta ilmeisesti Hazard ja Saarikoski olivat tulleet Matias Turkkilan kanssa väittelemään pohtimatta etukäteen, millaista demagogiaa Turkkila aikoo heille syöttää.

Demagogia tarkoittaa seuraavaa asiaa: Demagogia eli kansankiihotus on keino saavuttaa poliittista valtaa vetoamalla kansan tunteisiin, ennakkoluuloihin, pelkoihin ja odotuksiin käyttämällä voimakasta retoriikkaa ja propagandaa, ja hyödyntämällä usein esimerkiksi nationalistisia, populistisia tai uskonnollisia teemoja. Demagogi tarkoittaa kansankiihottajaa tai -villitsijää. http://fi.wikipedia.org/wiki/Demagogia

En nyt väitä, että Dan Koivulaakso oli valmistautunut A-talkiin huonosti, mutta jokin epätoivoinen kireys hänestä kuulokkeisiini kumpusi. Olisiko ollut hervoton vitutus? Ja jokin sellainen... hm... outo asetelma ... toimittaja Jan Andersson ei oikein antanut Dan Koivulaakson puhua. Sen sijaan Jussi Halla-aho sai puhua kaiken, mitä halusi, alusta loppuun asti. Keskeytyksettä. Samoin Olli Immonen.

Jotain olisi pitänyt vastata siihen, kun sisulaiset sanoivat, että Helsingissä suurilapsiset maahanmuuttajaperheet saavat kaikki isot perheasunnot. Vastaukseksi tuli vain mutinaa. Kyse on nyt samasta myytistä, että maahanmuuttajaperheet vetävät tuhansien eurojen yhteiskunnan tuet.

Suurilapsiset maahanmuuttajaperheet ovat oikeutettuja samoihin sosiaalitukiin kuin muutkin suurilapsiset perheet. Jos alle 17-vuotiaita lapsia on perheessä vaikkapa neljä, saa perhe 724,13 euroa lapsilisiä kuukaudessa. Ei kai siinä ole mitään kummallista?

Totta kai sitä on vuokra-asuntojonossa sitä nopeammalla kaistalla, mitä enemmän perheessä on lapsia. Ja panin merkille aikoinaan somalialaisen ystäväni elämää seuratessa, että tällä oli rahaa käytettävissään esimerkiksi tietokoneensa osamaksun maksamiseen sen vuoksi, ettei muslimina polttanut tupakkaa tai juonut kaljaa.

Dan Koivulaakso koetti A-talkissa sanoa, että kyse on lähiöiden köyhyydestä ja sosiaalisista ongelmista eikä maahanmuuttajaongelmasta. Ikään kuin toimittaja Jan Andersson ei olisi tahtonut kuulla sitä.

Käykääpäs persujen vaaliohjelmassa Nuiva manifesti:

"Katsomme, että Suomen tulisi ottaa käyttöön ns. ehdollinen kansalaisuus. Se voitaisiin myöntää esim. viiden vuoden maassaolon jälkeen muiden ehtojen (kielitaito, ei huomattavaa riippuvuutta tulonsiirroista, ei merkittävää rikoshistoriaa) täyttyessä. Ehdollinen kansalaisuus sisältäisi täydet kansalaisoikeudet, mutta se voitaisiin peruuttaa, jos kansalaisuuden myöntämisen edellytykset lakkaisivat. Kansalaisuuden ehdollinen kausi voisi kestää esim. kymmenen vuotta."

Eikös tämä johda pikku hiljaa siihen, että lopulta kaikilta työttömiltä ja köyhiltä voidaan kansalaisuus peruuttaa? Jos olet riippuvainen tulonsiirroista, ei sinulla ole oikeutta olla. Näin sanovat Nuivan manifestin allekirjoittajat - muun muassa Jussi Halla-aho.

Long Play paljastaa

Toivottavasti Iisalmen Sanomat tarttuu tähän. Magneettimedian ja Ylivieskan salaperäinen jenkkiläistyyppinen survivalisti Juha Kärkkäinen on Kiuruvedeltä. Hän kuulema tuli Pohjanmaalle moottoripyörällä 1980-luvun puolivälissä ja löysi vaimon.

Lopun historiaa voitte lukea uusimmasta Long Playstä: longplay.fi/google-syrjaytyneet/

Linkistä löytyy LP:n pääkirjoitus Ilkka Pertun artikkelista, jonka lukeminen maksaa 3,60 euroa. Lähettämästäni linkistä pääsee teenpäin. Yleleaks viittasikin viime perjantaina Ylivieskan kummalliseen tavarataloon, jossa ei myydä kaljaa, mutta aseita myydään.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi