Pia Valkonen

Päivi Uljas Kuopiossa tänään klo 13

la 9.2.2013

Marian pesu tänään. Oli jo. Nyt neiti meikkaa. Lähdössä Monarille katsomaan Annan lentopalloturnausta.

Minä suunnittelen Kuopioon lähtöä. Kuopion vasemmistonaiset järjestäytyi rekisteröidyksi yhdistykseksi ja kutsui puhumaan Päivi Uljaksen - vai Uljaan? Kuinkahan sukunimi taipuu?

Joka tapauksessa Päivi Uljas on väitellyt vuosi sitten tohtoriksi aiheenaan hyvinvointivaltion läpimurto. Kokonaisuudessaan väikkärin otsikko kuulostaa tältä: "Hyvinvointivaltion läpimurto - Pienviljelyhegemonian rapautumisen, kansalaisliikehdinnän ja poliittisen murroksen keskinäiset suhteet suomalaisessa yhteiskunnassa 1950-luvun loppuvuosina".

Maria haluaa aamupalaa. Otan Kuopioon Alapitkältä mukaan Hannulan Essin. Olisin kyllä toivonut, että omat tytöt lähtevät vasemmistonaisten tilaisuuteen - vaikka näppäilemään jonnekin takahuoneeseen omaa läppäriä, mutta turnaus vei nyt voiton Pohjoismaiden historian tutkijasta.

Onko Panu Rajala nyt kirjoittanut Katri Helena -kirjan? Nettipäiväkirjassaan on seuraava merkintä:

"Nyt perjantaiaamuna kun juttua lehdestä katson, ei se ihan hullumpi olekaan, noin taisin suunnilleen puhua. Mutta kovin yksin nousen hyvästä tilaisuudesta esiin. Tasapainon vuoksi kirjan toimittaja lähettää valaisuksi joitain Facebook-töräyksiä, joissa loistavat pimeä ennakkoluulo, mistään mitään tietämättömyys ja paljas pahantahtoisuus, kuten tämäntapaisissa yleensäkin. Varmimmat ja typerimmät kommentit tulevat aina niiltä, jotka eivät aihetta tunne eivätkä kirjaa lue. Nekin on kestettävä."  http://www.saunalahti.fi/panu/helmi13.htm

No, se nyt tuli tähän. Perversioni, jonka jaan täkäläisen pankinjohtajan rouvan kanss. Käymme molemmat salaa Panu Rajalan blogissa. Pidämme molemmat myös Merete Mazzarellasta. Siis pankinjohtajan rouva ja minä.

Tunnen kuitenkin kummallista maakuntayhteyttä rouvaan, sillä tämä puhuu imatralaisittain. Kuten Ruben Stiller sanoi. Se, joka sanoo sie tai mie, ei voi olla kuin viaton.

Luin mielenkiinnolla Hännisten veljesten pamfletin "Haluako todella kirjailijaksi?". Kuten jo täällä totesin, että en halua kirjailijaksi, mutta haluan kirjoittaa Hännisten veljesten oppien mukaan niin, että teksti tuntuu ja "turpiin tulee niin, että tukka lähtee!"

Odotin koko pamfletin ajan, missä ovat kirjallisuusrosentti Markku Soikkelin lupaamat mehukkat juorut. Ei niitä minun mielestäni tullut vastaan, ellei kysymyksessä ollut se, että en ole missään kirjallisuuspiirissä enkä tiedä juoruksi jotain rivien välikuviota.

Sellainen ehkä voitaisiin ymmärtää juoruksi, että kustannustoimittajat saattavat naida kirjailijansa kanssa tai päinvastoin, mutta eipä se nyt mikään uutinen mielestäni ole. Onhan meillä toimittajillakin sama kirjoittamaton mukasääntö, että ei syödä kuormasta.

Tosin tunnustettava on, että kun pääsin kirjallisuuspamfletissa ko. kohtaan kustannustoimittajien ja kirjailijoiden välisistä suhteista, ajattelin arrogantistii, että toimittajan-haastateltavan suhteessa on sama sääntö. Ja sitä olen noudattanut! Näin röyhistelin rintaani.

Ja sitten muistin, että olen naimisissa haasteltavani kanssa.

Esko-Juhani Tennilän ekologinen lokero

Perhana. Ehdin jo pelästyä jo, että Kansan Uutiset alkaa tilata Esko-Juhani Tennilältä teennäisiä reportaaseja Lapin vassareiden aktiivisuudesta. Sellainen oli viime syksynä Viikkolehdessä.

Kuvat olivat niin kamalat, että tunnustan - en lukenut juttua: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2875165/tornion-jarjestotalon-ovet-avoinna-kaikille

Nyt kun etsin Panu Rajalaa Suomen Kuvalehdestä, en löytänyt sen enempää kirjailija-elämänkerturia kuin Katri Helenaakaan. Sen sijaan löysin pätkän Esko-Juhani Tennilän runomuotoisesta poliittisesta kirjasta. Tämä oli kyllä Alexander Stubbista laittamattomasti sanottu:

”Jos olisitte kuulemassa A. Stubbin loputonta, päivästä toiseen jatkuvaa EU:n ylistämistä paratiisiksi hunajavirtoineen ja kiisselirantoineen, tietäisitte miten työlästä kehumattoman kehuminen on.” http://suomenkuvalehti.fi/blogit/polkomfi/esko-juhani-tennila-hammaslaakari-kekkonen-vei-tyovaenpomojen-puruhampaat

EU:n hunajavirrat ja kiisselirannat. Voi hitto, hyvin ilmaistu. Olen oikeasti ja vilpittömästi kade.

Olen valmis äänestämään Esko-Juhani Tennilän EU-parlamenttiin. Jospa sieltä Esko-setä löytäisi oman ekologisen lokerikkonsa.

Suvi-Anne Siimes osa III

Blogini ulkopuolella Ärräpäiden sisällä keskustelu Suvi-Anne Siimeksestä laajeni Matti Viialaiseen, josta parikymppisenä irokeesipäänä Kuopion Työnkulmalla olin sitä mieltä, että kas, siinä möhköfantti.

Pidin Viialaista sympaattisena isokokoisena köriläänä. Ehkä tämä myös oli roistokin, mutta roistous ei päälle päin näkynyt.

Tapani Kaakkuriniemi, joka vedettiin Kuopion puoluekokouksessa 1998 kahvipöytäkeskustelussa puoluesihteerikilpaan Ralf Sundin ja televisiokokki-blogisti-rouva Martti Korhosen Piia Rantalan kanssa, uskalsi puolustaa Siimestä Ärräpäiden ryökytyksessä. Kaakkuriniemi kirjoitti seuraavasti:

"Suvi-Anne oli erikoinen yhdistelmä: oli kuulemma ortodoksi, mitä hän ei vaalikamppailussa tuonut esille, ja sitten töissä  huippurationaalisessa työpaikassa, lehtorina Helsingin yliopiston kansantaloustieteen laitoksella. Muutama kansantaloustieteen opiskelija sanoi minulle silloin kun Siimes lähti politiikkaan, että hän on ollut ainoa järkevä luennoitsija sillä laitoksella. Siimes kyseenalaisti uusklassisen eli tämän uusliberalismia rakentaneen suuntauksen."

Minusta Suvi-Anne Siimes oli uljas ja rehellinen. Sanoi suoraan, ettei ole minkään sortin sosialisti eikä nuoleskellut Vasemmistoliiton vanhoja patuja. Luulin, että tämä oli myös uusliberaaliakka, mutta ei ollutkaan - ainakaan Tapani Kaakkuriniemen opiskelijan lausuman mukaan.

Tämäkin, mitä Esko-Juhani Tennilä Siimeksestä sanoo, pitää paikkansa. Kopioin sen tuohon alle kohta. Suvi-Anne Siimes itse hyvin tietää ja kirjassaan Politiikan julkisivu sen sanoo suoraan ja itkeskelemättä. Vasemmistoliittoon tarvittiin kansikuvanaista ja sellaista, joka osaa puhua uskottavasti televisiokeskusteluissa.

”pakasta yhtäkkiä vetäisty, kansantaloudesta enemmän kuin kansan taloudesta huolta kantanut, omastakin mielestään ei-minkään-sortin sosialistijohtaja”. (Esko-Juhani Tennilä Suvi-Anne Siimeksestä.)

Siimes täytti juuri sen ekologisen lokeron, johon hänet oli tilattu. Se, että Siimes päätyi vaikkapa kommunisteista eri johtopäätöksiin kuin esimerkiksi minä, on toinen juttu. Sekin on täysin totta, että kansantalous on hänelle eri asia kuin kansan talous.

Siimes tuli porvaripiireistä ja päätyi takaisin porvaripiireihin. Ei hänellä ollut esimerkiksi uustyöläisiin mitään kosketusta.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi