Pia Valkonen

Pielaveden susimaahan lähdössä

su 10.2.2013

Ollaan lähdössä viemään Mariaa ratsastusterapiaan Pielavedelle. Samalla vietetään perheen lakisääteistä Pielavesi-päivää. Osa sosiaalisesta piiristämme on vain jotenkin onnistunut hiipimään sinne.

Ei ihme, sillä tykkäsimme asua paikkakunnalla. Nyt olisimme varmasti innoissamme rakentamassa Nilakan kuntaa, jos asuisimme siellä edelleen. Tosin nyt olisin leski enkä tavannut Matti Valkosta. Ties kenen kanssa olisin naimisissa. En varmaankaan Pielaveden vasemmiston.

Minusta Pielavesi-Keitele oli parempi yhteisen identiteetin alusta kuin Matti ja Liisa. Pie-Kei suhtautui jotenkin lämpimämmin lukijoihinsa. Oli lähempänä jo senkin vuoksi, että toimitus sijaitsi ykköskerroksessa.

Koetan nyt ujuttaa Pielaveden-ystäviä kommunikoimaan keskenään. Susanna ja Kati käyvät samassa pilateksissa, vaikka ovat aivan eri ikäluokan lapsia. Sen sijaan Susannan Nooa ja Katin Paavo taitavat olla saman ikäisiä suurin piirtein.

Eilinen Päivi Uljaksen luento muhii alitajunnassani. Saatoin alustajan kävellen junalle. Uskalsin kysyä monia asioita, mitä en olisi kehdannut julkisesti tältä kysyä.

Alustaja nauroi, kun kerroin, että herätän pahennusta karjakon tyylitajullani Jouko Kajanojan puna-vihreässä pönötysryhmässä, joka on tarkoitettu vain helvetin viisaille ja vaivoin ylemmyytensä peittäville korkeakoulutetuille helsinkiläisille.

Päätin siltä istumalta tulla vanhaksi kiukkuiseksi naiseksi, joka ei kumartele ketään.

Sivusimme yksityissä keskusteluissa vielä yhteiskuntaluokkia. Jenkit ovat oivaltaneet sen oikein. Vai yksi prosentti maailman väestöstä elää pääomillaan. Me olemme 99 percent, todella.

Tulee kuitenkin hieman aika pitkäksi ennen kuin Occupy-liike tavoittaa Ylä-Savon tai Vastapaino suomentaa Beverley Skeggsin.

Siihen asti. On pelattava näillä eväillä, joita on käytettävissä.

Soitin eilen Kuopiosta tullessani myös Kuisminin Pekalle, jonka tiesin ymmärtävän jotakin metsästyksestä, susista sekä luonnonsuojelustakin. Afganistanista piti vielä kysymäni, mutta aika loppui kesken. Joku kiikutti neuvonantajalleni kiinalaista ruokaa nenän eteen.

Raportoin puhelun sisällön tänne, kunhan ensin kysyn, voinko raportoida. Pielavedellä on muuten susia. Liikkuvat ratsastusterapiapaikan läheisyydessä.

Kohti antiautoritaarista antikapitalismia

Jossain väiheessa päivää päädyimme Hempan ja Raijan residenssien - Hempalle joululahja ja Raijalta joululahjakirjat lainaan - kautta Niskasille Kyyhkyskylään.

Mukava oli huomata, että Katin Jounilla ja minun Matillani juttu luisti; automiehiä molemmat. Jouni kysyi lapinlahtelaisesta kuorma-autoyrittäjästä. Matti ei tiennyt yrittäjää, mutta oli tavannut tämän mustan skaanian.

Kati ja Jouni asuvat Vaaraslahden takana suurperheineen. Jotenkin sellaista elämää, josta olen hieman kade. Lähellä metsää. Koira. Traktori. Paljon lapsia.

Kunnia on olla Niilan kummitäti ja viedä tälle synttärilahjaksi traktorikirja, vaikka synttärisankari ei saanut ujouttaan sanaa suustaan.

Unelmanani on pieni ranch. Olihan meillä sellainen jo Pöljällä. Naapurin valot näkyivät, mutta talon takakyljeltä alkoi metsä. Pieni laidun, johon olisi voinut ottaa lampaita. Matti vain ei halunnut sinne "uunin lämmittäjäksi".

Arvasi varmaan, että en osannut itse edes tulta sytyttää isoon leivinuuniin, akateeminen käytännön analfabeetti.

Kirjoitin äsken tällaisen sähköpostiviestin:

"Olipas mukava avata sähköposti ja löytää viesti Sinulta. Olen täällä (sähköpostissa) odottelemassa yhdeltä paikalliselta metsästäjältä lisäselvitystä susiasiaan. Yläsavolaiset sudet koskettavat meidän perhettä sikäli, että ilmeisesti yksi kolmen koiran laumastamme joutui suden suuhun. Onneksi tunnen metsästäjän, joka käy kuuntelemassa erilaisten riistatutkijoiden alustuksia.

Mulla ei muuta harrastusta oikein ole – lukemisen lisäksi – kuin harrastekoirien kanssa metsässä kulkeminen.

Ja erittäin sekarotuisten koirien lisäsekoittaminen eri periytysyhdistelmin. Tämänkin varmaan voisi venyttää tarkoittamaan pikkuruiseksi taisteluksi kapitalistista talousjärjestelmää ylläpitäviä instituutioita vastaan. (Peruste 1/2013 s. 75) Rotukoirasysteemi on osa kapitalistista talousjärjestelmää. Sitähän on aina mukava murentaa.

Uskon, että uusliberalismi sekä ainakin jotkut nurkat kapitalismista ovat hajoamassa. Ihmiset ovat jo kauan sitten lakanneet taputtamasta. Kyllä nämä pikku hiljaa. Pieninkin askelin.

Olen samaa mieltä siitä, mitä minulle kirjoitit. Printtaan nyt maahanmuuttoartikkelisi. Menen sitä keittiöön lukemaan. Selälleni sohvalle. Marian, cp-vammaisen esikoiseni, iltapesu on kohta. Maria katsoo nyt Tummien perhosten kotia isäpuolensa Matin kanssa, kun ei yksin uskalla.

Jotain juttua olit kertomassa Matti Rossista ja Rautalammista, kun keskeytin sinut Cumuluksen aulapuarissa (puarj = baari) ja sanoin, että mun Matti on kotoisin läheltä Rautavaaran rajaa.

Rautalampi on vanha ja vauras mahtipitäjä. Rautavaara taas perinteinen kurjala, jossa on nälkävuosien aikaan ollut jopa ihmissyöntiä. Pettuahan siellä myös syötiin, mutta se on pikku juttu se.

Läheltä Rautavaaran rajaa ei voi tulla muuta kuin korpikommunisteja, jos osaa analysoida omaa olemista ja taustaansa.

Niin, että jos sen Matti Rossi –jutun kerrot loppuun, olisin ylen iloinen.

terveisin Pia"

Viimeisimmän Perusteen (1/2013) artikkelin Tuhat liikettä tuhannella tasolla mukaan wikipedia, luku- ja kirjoituspiirit, autonomiset opistot sekä blogit kyseenalaistavat ylhäältä sanellun tiedon kaikkivoipaisuuden.

Ideoimme lisäksi äsken Hannulan Ullan kanssa tekstarilla Meijerin avaimet kansalle -liike. Meijerin vanha hallitus ei oikein tunnu ymmärtävän, että esimerkiksi hallituksen puheenjohtaja ei yht´äkkiä omistakaan yhdistystä. Yhdistyksessä on nyt mukana hallitusta myöten Ylä-Savon työväen raittiusjärjestö, Lapinlahden Työttömät ry ja SPR.

Koska Meijerin ruokala on väliaikaisesti telakalla, pitäisi seisakkeella voida järjestää antiautoritaarisia tilaisuuksia autonomisten eurooppalaistyyppisten sosiaalikeskusten tapaan. Välillä vituttaa aivan todella se, että näillä leveysasteilla kun sanoo sanan autonomia tai antiautoritaarisuus, sosiaalitädit kusevat pelästyksestä housuunsa.

No, tuo äskeinen oli suoraan Vappu Kaarenojalta. Sori.

Hm, yht´äkkiä keksin, kenelle voisin lähettää uusimman Perusteen erinomaisine artikkeleineen. Sain niitä jostain syystä kaksi etanapostissa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi