Pia Valkonen

Aamukahvi kauhun vallassa

ti 15.1.2013

Aloitin aamun kauhun vallassa, kun tulin keittiöön. Matti oli aukaissut telkkarin ja käski minun kerrankin olla hiljaa. Olin juuri aloittamassa päivittäistä litaniaani: "Vaikka kätesi on paketissa, voit vallan hyvin ajaa automaattivaihteista autoa; voisit mennä Siilinjärvelle katsomaan, tuleeko sieltä meille edes suunnittelutyömaa."

Nielaisin päivittäisjäkätykseni ja hiljenin. Toimittajatutkinnossa pykälää alemmalla kurssilla opiskelleen Juha Hietasen haastateltavana oli Ylen kokoomuslainen pääjohtaja Lauri Kivinen.

Olimme Matin kanssa kauhun vallassa. Pelkäsimme, että eilisen MOT:n toimittajalle Hannu Sokalalle tulee potkut.

En pitkään aikaan ole nauranut niin makeasti kuin eilen illalla Sokalan juttua katsoessa. Television uutisankkurit vanhenevat, mutta säännöllisesti he toistavat papukaijana saman kuin Raimo Sailas. Vuosikymmenestä toiseen.

Raimo Sailaksella oli vielä 90-luvun alussa arkistopätkän mukaan pyöreät natiaisenkasvot. Vaikka kasvot olivat viattoman lapsen, suu suolsi ties minkä uusliberaalin demarikoneiston, IMF:n ja Reaganin vvm:n viestiä: "On leikattava, on leikattava, on leikattava."

Eikä siinä vielä kaikki! MOT:ssä vilahti punalippu. Siinä vaiheessa eilinen hymyni hyytyi ja kainaloni alkoivat hiota. Tästä ei hyvää seuraa, jos joku rollii kokoomus-Kiviselle tai Bilderberg-Jääskeläiselle, Ylen uutistoiminnan päällikölle. Atte Jääskeläinen näkyy muuten olleen samana kesänä Hämeen Sanomissa kesärinä kuin Juha Hietanen ja Heikki Ali-Hokka.

No, eipä Heikki Ali-Hokka tai Juha Hietanen minään erityisinä vasemmistoälymystön edustajina Tampereen yliopiston toimittajatutkinnossa koskaan esiintyneetkään. Opiskelin Heikki Ali-Hokan kanssa samalla toimittajatutkinnon kurssilla ja läpi opiskeluvuosien olin tälle kateellinen.

Ali-Hokka on parempi piirtäjä kuin minä.

Sokala oli kelpuuttanut ohjelmaansa myös SKP-läisen Toivo Koiviston kertomaan köyhyydestä. Ilmiö on mielenkiintoinen. Kommunisteja on vilahdellut viime aikoina televisiossa, mutta taatusti niin, etteivät taustat käy mistään ilmi. Vähän samaan tapaan kuin Lapin Kansan kesätoimittaja vm. 1988 Erkki Kylmänen kirjoitti Slavoj - etsikää hatut sukunimeen itse - Zizekin vierailusta Suomessa mainitsematta Hesarin jutussaan kertaakaan, että vierailija on kommunisti.

A-Streamiin oli tannoin luikerrellut SKP-läinen kansalaisaktivisti Juha Kovanen, Aamusydämellä ohjelmaan SKP-naistaistelija Satu Kortelainen Jyväskylästä. Nyt vain odottelemme, milloin Aamusydämellä joutuu hyllylle. A-Streamia näpäytettiin jo. Panemalla nämä ihanaiset rääväsuiset nuoret toimittajat jouluhyllylle.

Valtamedian seuraaminen muuttuu päivä päivältä yhä kiehtovammaksi. Monta vuotta erilaisia riippumattomia vapaan vasemmiston listoja, megafoneja, sosialistinettejä, Tiedonantajia ja muita Fifejä seuranneena arvelen, että olen kehittänyt suurenmoisen medialukutaidon.

Osaan havaita heikot signaalit. Esimeriksi Tommi Uschanov on nyt löppänän yleisporvarin Unto Hämäläisen lempparipoika. Hesarin emeritus politiikan toimituksen esimies kirjoitti toissa sunnuntain Hesarissa, että Uschanov on yllättävä järjestelmäkriitikko. Seuraavassa Hesarissa ilmestyikin sitten Uschanovin kolumni.

Minusta Uschanovissa ei ole mitään yllättävää.

Olemme käsitelleet hänen vasemmistoanalyysinsä Mikä vasemmistoa vaivaa? Ylä-Savon maanalaisessa marxilaisessa opintopiirissä Lapinlahden Meijerin seisakkeella heti, kun se ilmestyi, emmekä saaneet siitä irti muuta kuin sen, että Uschanovia vaivaavat kommunistit.

Ymmärsin oitis. Kun ilmaisee inhonsa kommunisteja kohtaa, pääsee Hesari kolumnistiksi.

No, hyvä sentään, että joku pääsee Hesarissa sanomaan, että Paul Krugmanin viimeisimpiä tekstejä ei ole edes käännetty suomeksi.

Ai, mistäkö muuten tiedän, että Unski on löpö yleisporvari? Olen kuunnellut tarkkaan hänen entisen alaisensa nurinoita. Valitettavasti hänen entisessä alaisessaan ei taida olla jälkeäkään taistelevasta vasemmistolaisesta tai siitä, että edes isoisänsä oli punikki.

Muutama perjantai takaperin tämä luetteli kakkossivun keskiöartikkelissa kaikki elinkeinoelämän herrat, joiden kanssa seurustelee. Voi helvetin takinkääntäjä ja opportunisti, sanon minä.

Loppukevennys

Eilen tosiaan tekstarit piippailivat pitkin valtakuntaa. Kuin Pohjois-Afrikan arabikeväässä levisi kehoitus avata telkkari illalla MOT:n kellonaikaan iltakahdeksalta.

Koska lukijani Tikkisen Hannele oli juuri kääriynyt peittoonsa jonkin vallankumouksellisen kirjan kera - saattoi vallan hyvin olla hänelle lähettämäni Precarias a la dérivan Hoivaajien kapina, referoin hänelle MOT:n kulkua tekstarein. Näin teimme joulunpyhinä, kun minulla ei ollut mahdollisuutta katsoa ihan joka Niskavuori-leffaa.

Kun olin päässyt kohtaan MOT, punalippu ja katsojan vilpitön tyrmistys, Hannele tekstaroi takaisin:

"Se oon sit ny vaseemmistoon juhuulapäivä, prouva hyvä. Ku motissakin juhulapuheita piretähän."

Arvelen, että tekstari tulee lausua Aulis Sallisen säveltämää Punaista viivaa mukaellen. "Mikä-se-sellainen-kokous-oli? Jossa-puhui-suutarin-akka? Se-oli-sellainen-solisaliratti!"

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi