Ihmistyötä ei pitäisi verottaa

to 3.1.2013

Vasemmistoliiton punavihreällä keskustelulistalla keskustellaan taas. Tätä olen odottanut. Lista mykistyi hetkeksi, kun sinne tunki muuan mauton ja maalainen karjakko Ylä-Savosta eikä osannut suhtautua arvoisiin helsinkiläisiin tai muihin omahyväisiin toplokkaisiin asian vaatimalla cooliudella.

Onneksi omassa blogissa ei tarvitse olla cool.

Kuitenkin. Muuan Puolueen emeritusvaikuttajanainen kirjoitti listalle omat veroteesinsä. Hänen mielestään ihmistyö on ihmisten näkökulmasta uusiutuvin luonnonvara. Ihmistyötä ei pidä verottaa raskaammin kuin muita tuotantopanoksia.

Totta, totta, teki mieleni kiljaista, mutta en kiljaissut, sillä pelkään, että saan taas osakseni operaattorin huomautuksen: "... tässähän jää tärkeitä viestejä Sinun viestitulvasi vuoksi lukematta."

Minua kiinnostavat luovan luokan palvelut. Koko Suomen yliraskautettu översiftaajien luokka huutaa uutta työväenluokkaa kuokkimaan peltoja sekä valmistamaan itselleen luomu- ja lähiruokaa, pesemään pyykkiään, leipomaan lastensa kanssa pullaa, olemaan mikrotukihenkilö, asentamaan talonsa ilmastointeja sekä korjaamaan vuotavia hanoja.

Kun nyt vallankumous ei ihan heti ole ovella, voisivat potentiaaliset kapitalistintappajat työllistyä luovan luokan palveluissa. Yhteiskuntarauhankin vuoksi.

Tiedän. Itsetietoista raksamiestä yrjöttää, kun aletaan puhua luovan luokan henkilökohtaisista palvelijoista. Voin vain lohduttaa, että niin yrjöttää minuakin. Aina välillä. Kyllähän tämä melkoiselta sutenöörin touhulta tuntuu tämä pienen rakennusliikkeen johtaminen.

Tavallinen viisikymppinen kirvesmies kun ei kelpaa kenellekään.

Ylempään keskiluokkaan itsensä asemoiva, usein pankista velkaa kinuava persaukinen pikku porvari, edellyttää, että hänen wc-istuimensa asentaa vähintään erikoisammattitutkinnon suorittanut, kielitaitoinen ja täysin kokenut sekä vielä hyvännäköinenkin nuori ammattilainen.

Karu totuus kuitenkin on, mitä suuremman laskun kirjoitan, sitä paremmat työolot pystyn rakennustyöläisilleni tarjoamaan. Kiintoisaa on, että Michel Houellebecqin viimeisin suomennetty teos Maasto ja kartta alkaa sillä, että kirjan päähenkilö, muotokuvamaalari, tarvitsee putkimiestä.

Nyt myös ymmärrän sen, mitä Jussi Vähämäki tarkoittaa Itsen alistuksella. Itsen alistus on sitä, kun itsensä työllistävä tietokykykapitalismin armoilla oleva pienyrittäjä kirjoittaa liian pienen laskun ja elää kädestä suuhun.

Vedetään itse Ford peliin

Tää on hyvä pointti Juhani Sademaalta Auvo Rouvisen www.uusisuomi.fi -puheenvuoroon ihmistyövoimasta:
“Markkinatalous tulee toimeen lähes ilman työvoimaa, mutta ei ilman suurta markkinoiden ostovoimaa. Mites tämä ratkaistaan? Sitä pitäisi tosissaan miettiä.”

Eikös se Ford miettinyt just tätä? Ja Rouvinenkin.
Vastasin tähän: "Miten tämä siirretään tähän aikaan, kun fordit tehdään nykyään Kiinassa? Mun yksi ehdotus on, että jotta ei tekisi niin kovasti mieli alkaa ampua kapitalisteja, työväenluokka pitää sitoa palvelemaan ylempiä luokkia. Niinhän esimerkiksi allekirjoittanut tekee.

Tai oikeastaan toimin sutenöörinä. Komeat raksamiehet huoraavat logon omistajille ja minä kirjoitan laskun. Kuuntelen myös sen ininän ja otan pitäjän kusipäisimmän akan maineen, kun laskutan vain, vaikka logon omistajalla olisi rahat jo loppu. Kikkelis kokkelis, mitä alkoi rakentaa, jos ei ole rahaa."

Nyt kun olen moneen otteeseen ihastellut blogissani Kiteen punikin sanomisia, puran tässä lopuksi hieman kiukkuani. Vassareiden punavihreällä listalla menee kuin isotissisen brittisosiologi Beverley Skeggsin analyyseissa.

Listan akateemiset hibiskuukkelinaiset ovat valmiita riisumaan pikku housunsa, kun työläismies, se pahuksen korpipunikki, on teksteissään karkea ja ah, niin jännittävän pistävän vulgaari.

Kun tulee työväenluokkainen nainen ja sanoo jotain samantyyppistä, onkin huonokäytöksinen. Jos työväenluokkainen nainen sanoo jotain positiivista, hän on sekä vaivaannuttavan vuolas että epämiellyttävä. Aina väärässä paikassa väärään aikaan ja väärällä sävyllä varustettuna.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi