Pia Valkonen

Oleskelijat kaivertavat Jari Sarasvuon herkkää sielua

ti 8.1.2013

Olipa tänä aamuna mukava katsoa Ylen aamutelkkaria, kun nätti naistoimittaja hieman hikoilututti Jari Sarasvuota. Silkkihansikkain toimittajatar tiukkasi, ketä Jari Sarasvuo ymmärtää Niinistön lanseeraamilla oleskelijoilla.

Kyllähän me kaikki tiedämme, kenestä on kyse. Kyse on meistä puna-vihreistä vassaripaskoista, jotka arvelemme, että perustulolla vapaudumme haitallisista töistä tärkeimpiin tehtäviin. Kuten omaishoitajiksi, kotiäideiksi, kansalaisaktiiveiksi, independent-videoiden tekijöiksi, omavaraistalousviljelijöiksi, vallan kumouksellisiksi.

Meidän - oleskelijoiden ja palkkatyöelämästä paenneiden - vuoksi sarasvuo-niinistöt ovat neuvottomia. Olemme kertakaikkisesti livenneet heidän ulottuviltaan emmekä todellakaan jää kaipaamaan heidän moralisointiaan.

Voin kertoa esimerkin Ylä-Savon subcomandante Marcosista. Marcos on Meksikon zapatistien vapaustaistelija, joka ei paljastanut kasvojaan edes kanadalaislogojournalisti Naomi Kleinille. Ette tainneet tietääkään, että näillä leveysasteilla on sellainen.

Ylä-Savon subcomandante Marcos kuvaa mieluummin independent-dokumentteja kuin palaa hitsarin maskin taakse. Hän vaikuttaa taustalla eikä kuluta kasvojaan ajankohtaisohjelmien studioissa. Ei anna haastatteluja. Eikä vastaa puhelimeen, jos ei huvita. Siihen olen monesti joutunut tyytymään. Enkä valita. Kunnioitan.

Ylä-Savon Marcos on mieluummin pari viikkoa ilman sähköä kuin lähtee palkkaorjaksi tai kapitalistien huoraksi.

Olen iloinen, että minulla on kunnia tuntea hänet.

Meillä, oleskelijoilla, on keinomme. Eikä meillä ole muuta menetettävää kuin kahleemme tai nälkäpalkkamme.

Voimme kiristää, sillä "Jo Marx pani merkille, että on olemassa eräs tavara, joka pystyy luomaan, tuottamaan, enemmän arvoa kuin sen itsensä tuottamiseen on käytetty, nimittäin ihmisen työvoima." (Robert Misik: Marx joka miehelle, Otava v. 2006)

Jari Sarasvuolla on nyt oma ohjelma-aika Yle Puheessa. Hannele lähetti tekstarin kuunneltuaan Aikamme Zarahustraa: "Nyt sain voimaa lähteä lenkille. Raivostuin, kun kuuntelin Sarasvuota."

Zarathustra korosti hymneissään vahvasti yksilön valintaa, terveyttä ja ilomielisiä ajatuksia. Aikamme Zarahustran ilomielisten ajatusten tielle ovat nyt asettuneet ainakin Emilia Kukkala, Hannele Tikkinen, Ylä-Savon subcomandante Marcos ja tämän blogin pitäjä.

Koetin äsken kuunnella Jari Sarasvuon ohjelman Ylen Areenalta, mutta ei vielä ollut sinne netissä kuultavaksi pantu. Sarasvuo koetti heittää Areenan kävijöitä facebookiin tykkäämään ohjelmastaan. En tykännyt enkä kommentoinut, sillä ensin haluan tietää, mistä ohjelmassa oli kyse.

Sillä aikaa, kun kyselin Hilkalta Kestilän joulu- ja mummokuulumisia puhelimessa, Hannelelta tuli tekstari: "Sarasvuo rinnasti aggressiivisen idealismin inkvisitioon ja fasismiin. Ärsytti. Ostin lenkkimatkalla purkin kormaa. Mihin sitä käytetään?"

Nyt menen katsomaan netistä, mihin käytetään kormaa ja vastaan Hannelelle, jolla ei ole nettiä. Maksettavat laskut pinosin Hilkan puhelun aikana. Meinasin ne maksaa ja jossain vaiheessa teen työnantajasuoritusilmoitukset sekä verottajalle että Eläke-Fennialle. Aivan tavallinen päivä tämä.

Ohoh, kissa oksentaa. Anna ja Amppu pelaavat lastenhuoneessa lentopalloa.

klo 17.25

Haa, nyt Jari Sarasvuon tunnin puhe on nyt Areenalla. Siinä Sarasvuo käy läpi Emilia Kukkalaa Ajankohtaisen Kakkosen nuorisoillassa. Alanpa kuunnella. Sarasvuo on ohjelmassaan hämillään, sillä hän kokee olevansa Emilian mielestä arkkisaatana suorastaan. Mielenkiintoista!

Emilia Kukkala sai Jari Sarasvuon lähestymään Li Anderssonia, Vasemmistonuorten puheenjohtajaa. Nyt Sarasvuo lainaa Li Anderssonilta pyytämäänsä vastinetta. Tämähän käy äärimmäisen mielenkiintoiseksi.

En jaksanut katsoa Ajankohtaisen Kakkosen nuorisoiltaa kovinkaan pitkälle. Näin vain vihan, jota Sarasvuo huokui Emilia Kukkalaa kohtaan.

klo 17.55

Sarasvuo puhuu yritysjohtamisesta. Näin Näimälän Lähikkälän pienen halveksittavan ja vekselivetoisen rakennusliikkeen johtajana kuuntelen korvat höröllä.

Trainer´s Housin vai-mikä-helvetti-se-nyt-on-yrittäjä oli torpannut jonkin miljoonien kehityshankkeen sillä perusteella, että hanke oli unohtanut ihmisen.

Käänne on käsillä. Sanoo Sarasvuo.

Käänne todella on käsillä, sillä ihmiset ovat lakanneet taputtamasta markkinaliberalismille. Ymmärrän nyt, kipeäähän se tekee, kun joku pikku plikka pudottaa yhteiskunnan hegemonisesta norsunluutornista. Näin taisi käydä Sarasvuolle. Uusliberalismin aika on ohi.

No niin. Tuleehan se sarasvuolaisuus sieltä ohjelman lopuksi! Jos on heikko autettava, on tietenkin mukavampi auttajalle, että heikko ponnistelee. Pitää joka tapauksessa olla hyveellinen, potentti. Pitää koko jaksaa juosta, jotta pysyisi edes paikallaan. Ei tässä puutu enää kuin se, että Sarasvuo sanoisi ui tai uppoa, thät´s it.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi