Pia Valkonen

Lapinlahtelaisuus

ma 21.1.2013

Käymässäni puhelindialogissa arvostamani Seniorivaikuttajan kanssa minua häiritsi muuan seikka. Seniorivaikuttaja sanoi, että ennen - jos ymmärsin oikein SKDL:n aikaan - kaikki puolueet olivat mukana vaikuttamassa Lapinlahden kunnan parhaaksi.

Mietin jälkikäteen, miksi mieleni teki tarttua kohtaan. Keskustelu kuitenkin polveili puolelle ja toiselle sellaista vauhtia, että Hämeessä kasvaneena en ehtinyt reagoida.

Reagoin nyt. Minulle ei oikein ole olemassa mitään mystistä lapinlahtelaisuutta, kuten ei ole rintapieliä kohottavaa suomalaisuuttakaan. Koen kaiken sellaisen nationalismiksi ja sitähän juuri persut ajavat. En olen lapinlahtelainen syntyjäni eikä minua sellaiseksi koskaan hyväksytäkään.

En itse sitä edes halua. Jossain vaiheessa onnistuin hankkimaan itselleni tasan nolla ääntä Iisalmen ortodoksisen seurakunnan valtuustonvaaleissa, kun sanoin, että olen mieluummin maailmankansalainen kuin suomalainen. Tarkoituksella en kirjoittanut, että kosmopoliitti, vaikka tarkalleen ottaen se tarkoittaa juuri samaa: ihminen, joka on kotonaan useissa eri maissa.

Sanan kosmopoliitti biologinen selitys on hurmaava. Biologiassa kosmopoliitti on eliölaji, joka on levinnyt hyvin laajalle, joskus jopa koko maapallolle. Koko maapallolle levinnyt eliölaji kuulostaa juuri siltä. Voisihan sen ilmaista näin, että ihminen on rottien ja torakoiden lailla lisääntyvä globaali syöpä, mutta ei mennä nyt tässä väestöräjähdykseen.

Ihminen on biologiselta olemukseltaan kosmopoliitti. Mutta jos sanoisin blogissani, että olen kosmopoliitti, silloin lukijani oksentaisivat niin kuin minä lukiessani Ralf Sundin puoluelobbarielämäkertaa tai kokoomusrouva Kristiina Kouroksen kolumnia. Kosmopoliitti kuulostaa Esa-Pekka Saloselta. Kosmopoliitti asuu monessa maassa. Lisäksi eliöllä on suuret tulot ja hän on kuuluisa.

Miksiköhän paperittomia siirtolaisia ei sanota kosmopoliiteiksi?

En halunnut Lapinlahden tarkastuslautakuntaan kunnan parhaaksi, vaan sen vuoksi, että voin sieltä käsin valvoa niiden kuntalaisten perusoikeuksien toteutumista, joita koen edustavani ja joita arvelen 27 äänestäjäni tarvitsevan. Kyse on perusoikeuksista, jotka ovat usein säädetyt lailla.

Konfliktit ovat monet. Muuan poliittisen konfliktin muoto on kunnan rahasäkin päällä istuvien virkamiesten ja kuntalaisten välinen. Asian konfliktoitumisen vuoksi kuntalaiset tarvitsevat kipeästi lainopillista koulutusta.

Olen vammaisneuvoston jäsenenä päässyt vammaispalvelulakikoulutuksiin ja sulkana hattuun otan senkin, että Lapinlahden vammaisneuvosto on suonut samaa herkkua myös virkamiehille vammaispoliittisiin ohjelmiin liittyvine erilaisine foorumeineen.

Seuraava urakka on kouluttaa kuntalaiset lukemaan vanhuspalvelulakia. Toisen kunnioittamani seniorivaikuttajan Pekka Turusen (sdp) mukaan ainakin demareissa on siihen herätty. Samoin vasemmistolaisessa Eläkeläiset ry:ssä.

Soitin nimittäin viime viikolla Rautavaaran uuden valtuuston puheenjohtajalle Matti Matikaiselle (vas.) Paavo Arhinmäen seudulle kutsumisasiassa ja samalla juttelimme Eläkeläiset ry:n koulutuskiertueesta. Kiertue koskee uutta lakia.

Vaikka en usko mystiseen Lapinlahden kunnan yleisetuun, olen kuitenkin sitä mieltä, että keskittäminen on pahasta. Meidän on saatava pitää oma kunnallinen kusitolppamme - sori kunnanjohtaja Marko Korhonen, lainasin kusitolppa-ajatuksen Sinulta - mahdollisimman lähellä.

Vaikea tosiaan olisi esimerkiksi huonosti liikkuvien kanssa lähteä Iisalmeen vammaispalvelujohtajan työhuoneeseen asioita setvimään.

Nationalismista Ärräpäihin

Vielä nationalismin epäilyttävästä aatteesta sen verran, että heräsin asiaan jollain lailla, kun Ärräpäät-sähköpostilistalla Rauni Ahonen alkoi miettiä, ettei sen kummemmin pidä Venäjästä - toisaalta ei hän pidä länsinaapuristammekaan. Ei mitenkään erityisesti. Olin itsekin miettinyt monta kertaa, mitä oikein mahdan tarkoittaa, kun sanon, että lapseni ovat puoliksi venäläisiä.

Eivät ole. Yhtä lailla heissä virtaa isänsä äidin puolelta tsuvassi-hylkeentappajien veri tai vaikuttavat minun äitini puolelta huonot sorbigeenit. Sorbit ovat pieni ja olematon kansa jossain Tsekin ja Puolan rajamailla. Joku sorbi lienee lähtenyt ammoin Kannakselle ja istuttanut meihin surkean perimän.

Latinalaisessa Amerikassa asuva kaukainen serkku on tämänkin asian selvittänyt hermostuttuaan MBO:honsa.

Ärräpäät-listan isä Pentti Stranius on kirjoittanut listan viisivuotistaipaleesta: http://blogit.kansanuutiset.fi/oisinajattelija/viisi-vuotta-arrapaita/

Jahah, pitääpä katsoa, millainen keskustelu on Ärräpäistä virinnyt Kiteen punikin heittämään Taloussanomien linkkiin: http://www.taloussanomat.fi/ajatukset/2011/12/23/lepsu-moraali-kaataa-talouksia/201119618/145

Kiteen punikin www.uusisuomi.fi -nettikolumnit olivat kuulema päässeet Niklas Herlinin karuselliin. Herlinin karuselli on blogisivuston oikeassa ylälaidassa pyörivä kolumnisuositus. Kiteen punikki kirjoittaa karusellissa suositetussa kolumnissaan otsikolla Kapitalistin ja yrittäjän ero.

Kiteen punikki kiteyttää läheisesti tuntemani rakennusalan seuraavasti: " Rakennuksilla ei ole vakituisia työsuhteita, palkka neuvotellaan aina työsuhteen alussa ja töitä on silloin kun on. Jos taloille on ostajia, töitä on. Ellei ole ostajia, ei ole myöskään töitä. Piste. Markkinat määräävät, ei mikään valtion virkaehto tai politiikan hyvä veli järjestelmä." http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/130215-kapitalistin-ja-yrittajan-ero

Me Matin kanssa olemme todellisia yrittäjiä - ainakin Kiteen punikin arvostelman mukaan: "Yrittäjä on henkilö joka omistaa yrityksen ja johtaa sitä. Hän voi myös työskennellä omassa yrityksessään työläisenä. Hän kuitenkin kantaa vastuun ja riskin, saa myös mahdollisen voiton. Tosin pääsääntöisesti voittoa ei tule, yleisin yrittämisen seuraus on konkurssi tai sairaseläke. Yrittäjä toimii useimmiten kapitalistin rahalla. Hänellä siis ei ainakaan yrityksen alkuvaiheissa ole omaa rahaa vaan lainattua. Joitakin poikkeuksiakin on, tosin vähän."

Tämäkin on Kiteen punikilta naulan kantaan: "Arvonlisävero on pois myyntitulosta, kuluttajat ostavat tietyllä summalla palveluja, jos alv vie osan, yrityksen tulorahoitus pienenee. Siitä siis kärsii yrittäjä."

Kiteen punikin nettikolumni on saanut 39 kommenttia. Pitää ne vielä lukea, mutta ei nyt. Lähden hiihtämään.

Äsken minut sai kiinni LVI-Dahlin myynnin kehittäjä. Olipas mukava puhelu. Vaikka me emme enää huolehdikaan Lapinlahden Kaskihovi Oy:n lvi-huolloista, oli mukava kertoa yritykselle, kuinka se voisi kehittää laskutustaan. Jossain vaiheessa nimittäin olin vähällä katkaista Kaskihovin huoltosopimuksen yksinkertaisesti ja yksipuolisesti siihen, kun kyllästyin naputtelemaan 0,5 euron suuruisia lvi-nippeleitä läpilaskuihin.

Puolen euron lvi-nippelistä oli nimittäin tällaisen shitjobbarin palkka noin 0,025 euroa. Muutaman osan sain näpytellä laskuun, jotta olisi pentujen kevytmeetwurstit kasassa.

Olemme helpottuneita siitä, että meillä ei enää ole vuokrataloyhtiön lvi-huoltoa. Voimme nimittäin rauhassa viettää esimerkiksi joulumme sulattelemalla omia vesiputkiamme. Olemme niin helpottuneita, että voimme myös keskittyä Ollikaisen Riston neuvonantoon. Tämä kun tuli valituksi Kaskihovi Oy:n hallitukseen.

Hallituksen puheenjohtajaksi on tulossa Matti Karppinen. Karppinen ei valitettavasti ole mikään älymystödemari, mutta onneksi sellaisiakin demarikuvioissa nyt on.

Tämä yrittäjä lähtee nyt ladulle, sillä eilen tuli tehtyä, tulostettua ja kopioitua Kuopion-työmaan miehille ja Ullalle lomautuslaput.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi