Pia Valkonen

Karannut tonttu televisiostudiossa
ja kiroileva siili suihkutuolissa

ke 9.1.2013

Neljätoista vuotta ja yksi päivä sitten haastattelin Iisalmen Sanomien kulttuuriin vastavalittua tanssin läänintaiteilijaa Johanna Tuukkasta Kuopion Kanttilan talossa.

Kun tuli puhe siitä, että läänintaiteilijalla on muistaakseni Hollannissa syntynyt poika, jonka isä oli kaiketi jotain niin eksoottista kuin jamaikalainen tai sinne päin, alle kilon painoinen Mariani nipisti minua mahasta. Kerroin haastattelussa, että minäkin olen mamuraskaana.

Vein negat matkahuoltoon ja kiirehdin kotiin kirjoittamaan juttua. Työpöydän ääreen istahtamisen sijaan käperryin ensi sängylle ja sen jälkeen keittiön lattialle. Muistan Leonidin kumartuneena ylleni ja kauhun tämän silmissä. Mies hoki: "Älä sinä nyt kuole."

Leonidin ukrainalainen vaimo oli kuollut kuutisen vuotta sitten tämän syliin. Jompikumpi meistä soitti Pennasen Kaijalle. En ehkä minä. Kaijalla oli lapsenlapsia kylässä. Lapsenlapset komennettiin Kaijan Nissan Micran takapenkille yhteen myttyyn - muistaakseni lapsia oli kolme - Leonid viereen ja minä etupenkille tuskissani.

Lähdettiin kohti Kysiä. Eihän sitä nyt ambulanssilla. Siitähän olisi koitunut erikoissairaanhoidon kuluja.

Seuraavana yönä minusta leikattiin irti 895 gramman painoinen Maria. Kun Maria vielä oli vastasyntyneiden teho-osastolla, siivosi Leonid Turusen Tumin apuna Työnkulmaa. Tumi lahjoitti talosta perheellemme kelkan. Purskahdin kelkan nähdessäni itkuun, sillä arvelin, että tyttö ei tule ikiniä elävänä Kysistä ulos.

Tuli kuitenkin. 16. huhtikuuta 1999, pari viikkoa Marian lasketun ajan jälkeen, köröttelimme samaisella Kaijan Micralla kävelyvauhtia Kysistä kyydissämme reilun puolentoista kilon painoinen pikku keskonen kaikkine oheislaitteineen.

Samainen pieni keskonen näytti synttäriaamunaan happamalta, sillä lempparikoira karkasi eilen iltapäivällä. Kun samaisen pienen keskosen tukkaa värjätään, pyyhkeiden sisältä paistaa kiukkuinen karvapää. Aivan kuin kiroileva siili. Kova puhina pyyhekeosta kuuluukin, kun värjäys tai jokin muu juttu pukiessa tai suihkutuksessa ei mene mielen mukaan.

Maria kiroaa kuin turkkilainen, jos paita on vinossa tai puuvillakalsareiden Minni Hiiri -kuvio jää reiden etupuolelle. Arvaatte varmaan, millainen kahina ja säksätys meillä on joka aamu ennen palitaksin tuloa.

Kaikkea muuta Kajonin kanssa kestämme, mutta emme sitä, kun Matti Soininen, lapinlahtelainen varakuski, tulee ovelle viisi minuuttia ennen määräaikaa. Kerroin kaiken tämän Marian hovikuljettajalle Kajonin invataksinkuljettajalle, Markulle, tänä tärkeänä aamuna pikakelauksella. Tuota Soinis-osuutta lukuun ottamatta.

... Se todellisuudesta karannut tonttu

Kyllä nauru maittoi, kun kävin tänä aamuna lukemassa Emilia Kukkalan Pantterin puremia. Emiliahan on Suomen vaarallisin nainen. Hän järkytti Jari Sarasvuon herkkää sielua ja innovoi tämän keksimään ihan uuden pelin. Sarasvuon kilpailu on sellainen, jossa kaikki kuulema voittavat.

Talouden näkymätön käsi taasen. Sarasvuo luulee, että ilman omistamattoman luokan kamppailua talouden näkymätön käsi lappaa mannaa tai ainakin murusia myös työväenluokalle. Ei pidä paikkansa. Resurssitappeluun kuuluu olennaisesti kateus, jopa pyhä ja puhdistava viha.

Meitä uusia työväenluokkaisia syytetään kateudesta. So what, sanon minä. Ilman adrenaliinia tai aggressiota emme saa edes niitä murusiakaan. Tai koettakaa myötäkarvaan silittelemällä tulla pienyrittäjänä nyhtämään viimeisiä laskuja maksuun luovan luokan vessanpytyn asennuksesta.

Uskon, että ei onnistu.

Jari Sarasvuo koki voimakkaasti, että Emilia Kukkala rusikoi häntä verbaalisesti Ajankohtaisen Kakkosen syrjäytymisillassa. Tai ainakin demonisoi guruparan blogissaan suorastaan saatanaksi. Sen jälkeen guru terapioi itseään ainakin yhdessä Hesarin kolumnissa ja nyt eilen kokonaisen tunnin Yle Puheessa.

Tartuin eilen Sarasvuota kuunnellessani samaan kuin Emilia. Sarasvuo korotti itsensä idealistien yläpuolelle. Hänhän on vain pragmaatikko. Käykää katsomassa Emilian blogissa, kuka oli Ajankohtaisen Kakkosen syrjäytymisillan todellisuudesta karannut tonttu: http://i.imgur.com/OSJCD.gif

Oiva on myös kuva kanteletta soittavasta uusliberaaligurusta, joka niin mielellään auttaisi syrjäytyneitä nuoria, mutta pikku pirulaisten julistama luokkasota pilaa auttajien kivat fiilarit.

Hokemalla pragmaattisuuttaan Sarasvuo osoitti todeksi seikan, jonka muun muassa Robert Misik on huomannut Marxissa jokamiehelle; uusliberalistinen ideologia on tarjoiltu meille pitkin matkaa "terveen järjen" maireassa paketissa.

Ja jos joku uskaltaa sanoa jotain poikkipuolista maailman muuttamisesta, uusliberalistisille pragmaatikoille liimautuu heti naamalle ylimielinen ilme. "On sitä ennenkin koetettu tehdä hyvää ja sitten saatu aikaan vain ja ainoastaan pahaa."

Missähän vaiheessa Sarasvuo käsittää, että käytössämme on sama taktiikka kuin kiinalaisilla, jotka pommittivat alas amerikkalaisia lentäjiä? Ensin sotavangin henkinen kantti murretaan kiusaamalla tämä hulluuden partaalle. Sen jälkeen tulee "hyvä kommunisti", joka sanoo, että anteeksi, meillä on näitä pahoja kommunistejakin, mutta tässä on yksi kappale hyviä.

Sellaisen myllyn jälkeen on uusliberalistikin melko valmis kääntymään kommunistiksi.

Jari Sarasvuo nimittäin otti Emialiasta kauhistuneena yhteyttä Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Anderssoniin ja melkein itki liikutuksesta, kun tämä suostui vastaamaan.

Lopun päivän ohjelma

Tänään aivomagneettikuvaus Kysillä. Illalla SPR:n pakolaispalaveri Hoijakassa. Porvarisrouvien kirjallisuuspiirin luulin olleen tänään päällekkäin pakolaisjutskan kanssa, mutta ilmeisesti olivat kokoontuneet eilen. En tiedä. Kansalaisopiston esitteessä mielestäni oli, että kirjapiiri aloittaa kevätkautensa 9. tammikuuta.

Oli miten oli. Lupaa lukea kokoomusrouva-kirjakauppias Anu Sorjosen kirjapiiriin lanseeraaman Ruta Sepetyksen Harmaata valoa heti, kun Anu Sorjonen, suuri Potter-fani, lukee J.K. Rowlingin Paikan vapaana. Kirja on umpivasemmistolainen ja piukea kuvaus pikkukaupungin ummehtuneisuudesta.

Sisältää teiniseksiä ja muuta arveluttavaa. Sopisi kuin nenä päähän pikku porvarisrouvalle!

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi