Pia Valkonen

Työpäivä

la 8.12.2012

Työpäivä tänään. Laskutus.

Matti lähti viemään Lapinlahden Vedon lentopallo-D-tyttöjä Kangaslammille mitaliturnaukseen. Nukkui autossa makuupussiin kääriytyneenä sillä aikaa, kun Annan joukkue voitti ensimmäisen ottelun.

Tekisi mieleni sanoa Vasemmistoliiton puna-vihreän asiakirjan kohtaan numero kuusi, jossa on Muu teema, jotain luokkakeskustelusta.

Vaikka näin:

"Ehdotan, että punavihreän asiakirjan kohdaksi numero 9 muu teema otetaan luokkakeskustelu. Viittasivathan siihen Kansan Uutisten kolumnisti Li Andersson (otsikko Luokkakeskustelun sietämätön vaikeus, KU 7.12. s. 11) sekä lehden säkenöivät luokkakeskustelijat yleisönosastossa - tohtori Anu Suoranta, erikoismaalari Johanna Elonen, taisteleva metallimies Ilpo Haaja sekä muaan paksu maalaisnainen Ylä-Savosta.

SDP:n kansanedustaja Mikael Jugner puhui samasta taannoin Pressiklubissa, kun sanoi, että keskiluokka on heräämässä. Vaikka keskiluokkainen koettaisi kuinka koulutyttö- tai -poikamaisesti tehdä kaiken oikein, kapitalismin saatanallinen mylly jauhaa kappaleiksi sellaiset, joilla ei ole terävät kyynärpäät tai hyeenan kulmahampaat.

Tai no. Ei Jugner käyttänyt polanyiläistä termiä saatanallinen mylly, mutta ajatus oli sama. Tiesittekö muuten, että Mikael Jugner paikkasi klubilla juankoskelaislähtöistä taistelevaa uusmarxilaista Emilia Kukkalaa?

Keskiluokalle on käymässä köpelösti. Emeritusprofessori Pertti Suhonen on laskenut, että luovasta luokasta on kadonnut 150 000 henkeä. Missä he ovat? Mikseivät he ole jo Vasemmistoliitossa?

Keski-ikäisen asemastaan ja toimeentulostaan huolissaan olevan keski-ikäisen lihansyöjämiehen olemme porvariston hillityssä charmissamme jo menettäneet persuille, kuten puoluesihteeri Sirpa Puhakka ansiokkaasti Perin suomalaisessa jytkyssään huomasi.

Eikös nyt pitäisi viritellä luokkapuhetta? Sillä mikään ei ole niin liikuttava olento kuin keskiluokassa kynsin hampain sinnittelevä ja jotenkuten toimeentuleva surkimus.

Uusimmassa Hesarin Kuukausiliitteessä Unto Hämäläinen oli haastatellut Tampereen yliopiston brittiprofessori David Arteria. Vaikka David Arter valitettavasti tuntui ihailevan Paavo Lipposta, kehotti tämä kuitenkin vasemmistoa voimistumaan kaikessa rauhassa. Hiljaa hyvää tulee, uskokaa pois.

Vaikka jutun otsikko oli sitä samaa porvarikamaa kuin Hesarista voi olettaakin "Onko punainen katoamassa Suomesta?", ei otsikko ollut väite. Se oli kysymys. Jopa.

Ei se minnekään ole katoamassa. Vasemmisto vetää henkeä. Kouluttautuu. Jossain vaiheessa pääsemme varmasti jopa Marxiin.

David Arteria on lainattu www.sosialismi.netin vasemmiston kriisikeskustelussa:

"Skandinavian politiikkaa tutkivan David Arterin mukaan Vasemmistoliiton kehitys on seurannut läheisesti Itä-Euroopan entisten hallitsijapuolueiden kehittymistä. Postkommunistiset puo­lueet ovat sosiaalidemokratisoituneet -- ja samanaikaisesti Länsi-Euroopan sosiaalidemokraatit ovat uusliberalisoituneet.

"Erityisesti Vasemmistoliiton osallistuminen Lipposen hallituksiin muovasi mielikuvia puolueesta ennemminkin vallitsevan järjestyksen tukijana kuin vastustajana. Arter katsoo, että Suomen puoluejärjestelmää leimaa eliittien yhteistyö yli vasemmisto-oikeisto-jaon. Jakolinjan ylittävät koalitiot istuivat hallituksena 1987-1991 ja 1995-2003. Vasemmistoliitto ei asettunut vastustamaan Euroopan unionin jäsenyyttä, vaan antoi kritiikin kanavoitua lähinnä perussuomalaisten (ja muutamien omien kansanedustajiensa) kautta."

"Puolue on pyrkinyt uudistumaan heittämällä kommunismin ja työväenluokan menemään ja lähentymään laajempaa äänestäjäkuntaa. Puolueen kannatuspohja on kuitenkin vahvasti työväenluokkainen. (Arter 1999, 119; 2002, 3, 7, 19-20; 2006, 60, 262; Raunio and Tiilikainen 2003, 44.)"

Hiljaisuudessa on hyvä pysytellä. Astutaan julkisuuteen vasta, kun meillä on kieli, jolla puhua. Tunnustan, että olen itse huono taktikko.

Juuri surkeasta taktikoinnista saan jatkuvasti palautetta Kiteen Punikki Auvo Rouviselta Ärräpäät-sähköpostilistalla. Rouvinen ei uskaltanut tulla edes Vasemmistoliiton Eurooppa-seminaariin Helsinkiin, sillä pelkäsi, että allekirjoittanut hyppää seminaarissa pöydälle, repii rintaliivinsä ja huutaa suureen ääneen: "Tappakaa kapitalistit!"

Porvarisnainen pikkuisen vulgaarina

Kävin taas Panu Rajalan blogissa. Tyrskähdin seuraavalle itsenäisyyspäiväjuhlien kommentille: "Puvuista en puhu mitään, mutta olivathan Maria Ylipää, Laura Voutilainen ja rouva von Hellens ja tietysti läpikuultava Eija-Riitta kuten aina lumoavia."

Eija-Riitta Korhola (kok.) oli läpikuultavuudessaan sananmukaisesti lumoava, sen voi sanoa. Sen sijaan, että kotikatsoja olisi tuijottanut tämän kasvoja miettien, kukas porvarisrouva se tässä, kiinnittyi huomio johonkin ihan muuhun.

Korholan olemus todella kuulsi sifongin läpi. On hienoa, että kokoomusrouvatkin voivat joskus olla hieman julkean vulgaareja.

PS.Vulgaari tarkoittaa rahvaanomainen, kansanomainen, karkea, moukkamainen.

Koska ei millään tekisi mieli lauantaipäivänä laskuttaa, olen seikkaillut pitkin nettiä. Ja huomasin, että kappasta vain. Panu Rajala ja Hannu Rautkallio ovat kirjoittaneet kirjan Arvo Poika Tuomisesta. Petturin testamentin. Kirjoitin täällä aiemmin syksyllä SDP:stä ja CIA-rahoituksesta.

Muuan CIA-rahoitettu oli Arvo Poika Tuominen ja Kremlin kellot niillä varoilla kirjoitettu.

Salla Paajanen ja Schubak

Joskus tulee mieleen, että en ihan oikeasti edes halua tietää, mitä samaan aikaan Tampereen yliopiston toimittajatutkinnossa opiskelleet ajattelevat. Kävin äsken Milla Jurvan Kansan Uutisisten Nurkkapöytäkirja-blogissa ja Milla Jurvan kirjoitukseen Shubakin sanomisista oli seuraava kommentti Jussi Jaloselta:

"Ajankohtaisen Kakkosen toimittaja Salla Paajanen ehätti suoralta kädeltä toteamaan peräti arvostavansa Schubakia, koska tämä on ”järkijätkä”, joka ”laukoo mielipiteitä” ja ”herättää keskustelua”."

Lentopallo-ottelu etenee

Kangaslammilla Annan lentopalloturnaus etenee. Vähän aikaa sitten puhelinkeskustelun taustalta kuului kiljunta. Aivan kuin olisi porsaita teurastettu. Matti sanoi tyynesti, että teurastettavana oli Sonkajärven Kalsi.

Matti soitti äsken turnauspaikalta ulkoa. Oli pitänyt lähteä jäähdyttelemään pihalla, sillä valmentaja Tero Nousiainen oli pannut Annan kärkiviisikkoon pelaamaan. Mattia jännitti niin, ettei voinut katsoa.

Pelaavat nyt kultaottelun. Ei kauhean pahalta tuntuisi sekään, jos saisivat hopeaa.

Klo 15.27

Lapinlahden Vedon D-tytöille tuli lentopallossa kultamitali. Kangaslammilta kotiin tulee kultamitalisti. Pitäisiköhän leipoa kultamitalistille piparkakkutalo tai -lentopallo? Pakastimessa olisi valmistaikinaa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi