Historian kummallista havinaa

la 15.12.2012

Pitäisi olla kolmessa paikassa yhtä aikaa. Mariaa vahtimassa kotona, SPR:n pakolaiskoulutuksessa kunnantalolla ja Ylä-Savon työväen raittiusyhdistyksen pikkujouluissa Meijerillä.

Koetan priorisoida. Vien Heikkisen Aarolle Meijerille Pentti Haanpään kirjeet. Aaro on Haanpää-tuntija ja jotta pysyisin iisalmelaisanarkistin kanssa keskustelutasoissa, lupaan lukea myös Stephen Hawkinin ja Leonars Mlodinowin Suuren suunnitelman.

Odotin tätä merkintää kirjoittaessa Mattia öljyväripiiristä, jotta tämä tulisi Mariaa päivystämään. Nyt Matti meni hakemaan lapsille ruoka-annokset Matin ja Liisan asemalta. Kohta lähden pakolaiskoulutukseen ja vien Meijerille mennessäni Aaron kirjapaketin.

Torstainen puhelinkeskustelumme Aaron kanssa lipsahti sisällissodasta, Lapuan liikkeen "Andersson"-Mannerheimista sekä historioitsija Martti Ahdista metafysiikkaan. Sitten rymisteli Matti kotiin ja alkoi vaatia vaimonsa huomiota - ihan oikeutetusti. Metafysiikkaan jäi pureutumatta.

Lapuan liike ja Mäntsälän kapina kiehtoo muun muassa sen vuoksi, että yhteiskunnallisilta asenteiltaan melkein vastakkaiselta puolelta oleva isoveljeni Kosti Sorjonen asuu Mäntsälässä Ohkolan kylällä. Kostin 50-vuotispäiviä 12 vuotta sitten juhlittiin Ohkolan maamiesseuran talolla.

Mäntsälän kapina alkoi 27. helmikuuta Ohkolan metakalla 1932 juuri samaiselta maamiesseuran talolta. Nykyinen kyläläisten yhteinen pitojen järjestämispaikka oli vielä 1930-luvun alussa työväentalo.

Ohkolan työväentalolla 27. helmikuuta 1932 puhui sosialidemokraattien Mikko Erich. Työväentaloja oli naulattu kiinni jo saman vuoden tammikuusta lähtien ja Erichin puhetilaisuuden keskeytti Mäntsälän kapinoitsijoiden luutnantti Terä lausuen:

"Kuinka sinä, joka olet vapaussodan sankareiden patsaspuhuja ja -paljastaja, käyttäydyt näin? Lupaatko, ettet enää tämän jälkeen Mäntsälään tule?".

Mikko Erich vastasi: "Lupaan" ja poistui paikalta poliisisaatossa. Oikeistokapinalliset inhosivat Mikko Erichiä erityisesti, sillä tämä oli loikannut sosialidemokraatteihin kokoomuksesta. Lisänä seudulla vaikuttivat vielä sisällissodan arpeutumat.

Minulle tuli aina nuorena tyttönä sähköjunalla eri suuntiin Järvelästä junaillessa mieleen häivähdyksenomaisesti sisällissodan historia. Hennalan pysäkillä oli oma kaikunsa ja Mommilasta tulivat mieleen veriteot. Kiukuttaa, kun meille ei kukaan kertonut perinpohjaisesti, mitä kaikkea oli tapahtunut.

Isällä kyllä oli kirjahyllyssä Keijo Kylävaaran Vuosi seitsemäntoista, mutta jostain syystä en osunut sitä lukemaan. Onneksi sentään luin kotikirjastosta Väinö Linnan Pohjantähdet keskenkasvuisena. Jotain sentään tarttui irokeesini alle kouluiässä.

Kun Matti ja minä menimme naimisiin Seinäjoella Lakeuden ristissä toukokuussa 2005 ja juhlimme häitämme Lapualla Kustaa Tiitun kotitalossa, oli jotenkin ilmeissä pitelemistä. Hääjuhlatalomme nykyinen emäntä alkoi kertoa Tiitun talon historiaa.

Pieni hääseurueemme oli enemmän tai vähemmän vasemmalle kallellaan, mitä emme hienotunteisuudessamme onneksi korostaneet. Myönnettäköön, että morsian pureskeli sekä kieltään, huultaan että poskeaan alustuksen aikana.

Olimme historian alkuperäislähteillä. Onneksi osasin olla hiljaa ja kuunnella.

Kustaa Tiitu, Tiitun maatilamatkailutilan nykyisen emännän appiukko, oli perustamassa alkuperäistä Lapuan liikettä, mutta sanoutui irti sen kehityttyä väkivaltaiseksi. Tiitu oli maalaisliittolainen, mutta tuki P. E Svinhufvudia vuoden 1931 presidentinvaaleissa, vaikka maalaisliiton omana ehdokkaana oli Kyösti Kallio.

Varsinainen Lapuan Liike ry otti mallia muun muassa Italian fasisteista ja on eri asia kuin kansanliikkeen omainen Lapuan liike, josta maalaisliittolaiset ja maltilliset oikeistolaiset vetäytyivät. Ymmärsin Heikkisen Aaron puhelinalustuksesta, että historioitsija Martti Ahti puhuu suoraan Mannerheimin osallisuudesta Lapuan Liike ry:n masinoinnissa. Mannerheim oli kuulema mystinen peitenimi "Andersson", joka hääri Mäntsälän kapinan taustalla.

P. E. Svinhufvud ei ollut todellakaan kommunistien ystävä, mutta rahoitti maan pitämällä radiopuheen Mäntsälän kapinallisten hillitsemiseksi. Osuutensa lienee ollut myös viinalla, sillä kapinoitsijat sössivät lopullisesti kuvionsa toikkaroimalla kännissä.

Kiintoisia ovat kyseisen ajan Moskovan kätyrit. Otto-Wille Kuusinen asettui 1920-luvun alussa  Arvo Poika Tuomisen taakse. Kuusinen tiivisti Tuomiselle:"Sinä hoidat asiat Suomessa, minä Moskovassa."

Arvo Poika Tuominen liittyy Lapinlahden vasemmistohistoriaan sen vuoksi, että tuore valtuutettu, vasemmistodemari Jorma Rannio sanoo esikuvakseen Arvo Poika Tuomisen. Kiinnostavaa on se, miksi Tuomista pidetään petturina, jos tämä vain kertoi - CIA:n rahoituksella kylläkin - sen, minkä Stalinin ajan Neuvostoliitossa näki.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi