Pia Valkonen

Tänään kolumni ja hieman Rowlingista

ti 6.11.2012

Hyvää ruotsalaisuuden päivää! Olen kaivannut viestiä suomenruotsalaiselta porvariystävältäni jo pitkään. Tunnen hänet kohta kymmenen vuoden ajalta ja ihailen siksi, että tuntee Marxin paremmin kuin minä.

Minä puolestani tunnen syvällisemmin ja perinpohjaisemmin ideologian, jota tämä tarjoilee minulle viesteissään Jumalan sanana ja Markkinatalouden Rautaisina Lakeina. Jos lukee tämän, ottakoon minuun pikaisesti yhteyttä. Olisi taas uusia aseita hedelmälliseen väittelyyn. Sähköposti tulee perille tämän sivun alalaidassa olevasta osoitteesta.

Kirjoitan tänään kolumnia perjantain Tiedonantajaan otsikolla "Uusliberalistit tulivat ulos kaapista". Kunnallisvaalejahan minun pitäisi kommentoida, mutta uskon, että vaalit alkavat olla loppuunkaluttu aihe. Voin minä muutaman sanan vaalien jälkeisestä ajasta kolumnissani sanoa, ei sen puoleen.

Tänä aamuna iloitsin siitä, että aamuyöstä päässäni syntynyt kolumnin otsikko ja sitä myötä aihe eivät nostaneet aamuverenpainettani. Heräsin kello neljä siihen, että sydämeni tykytti, mutta se ei tavalliseen tapaan tykyttänyt kauhusta. Yleensä palkanlaskuviikkona pienyrittäjä heräilee kauhuun, tykytykseen sekä rintatienoon puristukseen.

Eihän tässä mikään hätä ole, sillä arvonlisävero pitää maksaa vasta ensi viikolla.

Toinen ilon aihe tänä aamuna oli, että aamukahdilla lukaisin Minna Supisen Image-kolumnin (47/2012) Jästikaupungin kuulumisista. Potter-Rowling on kirjoittanut kirjan The Casual Vacancy.

Kirjaa ei ole vielä käännetty suomeksi, joten joudumme toistaiseksi vain iloitsemaan Supisen suodattamista tiedon muruista. Rowlingin aikuisten kirjan lukenut Supinen on vannoutunut velhojen ystävä. Muuten Potterit ovat hänen mukaansa kevyttä kamaa.

En erityisemmin välitä fantasiasta enkä scifistä. Johtuu varmaankin siitä, että oma ja perheemme elämä on ollut ja on yhtä pitkittynyttä marquezia. Lapsenikaan eivät halunneet, että lukisin heille Pottereita iltasaduksi. Viisikotkin olivat liian pelottavia.

Supinen kylläkin narisee, että The Casual Vacancy on liian alavireinen. Britit sen sijaan pelkäävät, että Rowling pilaa sikäläisen nuorison, sillä kirjassa on teiniseksiä, huumeita ja fuck-sanoja. Vallan kauheaa! Pitää heti lukea.

Luen kirjan heti, kun se ilmestyy suomeksi. En pelkästään seksi- ja huumesisällön vuoksi, vaan siksi, että Rowling kuvaa brittiläisen pikkukaupungin väkeä happamasti. Kaupungissa asuu kitkeriä kusipäitä.

Kaiken muun hyvän lisäksi Supinen lupaa, että The Casual Vacancy on yhteiskuntakriittinen ja umpivasemmistolainen. Tilaan kirjaa piruuttani ainakin kaksi Lapinlahden kirjakauppaan ja lahjoitan toisen niistä kauppiaalle, joka suuresti ihailee Harry Potteria ja on kokoomuksen jäsen.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi