Pia Valkonen

Telinekuorman kanssa suoraan teknologiatalolle

pe 26.10.2012

Saavuimme eilen Sulkavan legendaarisen huoltoaseman kautta Lapinlahdelle juuri ennen Lapinlahden yrittäjien yritystuki- ja vaali-iltaa. Kurvaus teknologiatalon eteen täysiperävaunurekan pituisella rakennustelinekuljetuksella oli komea.

Etelä-Savon-lomallamme ensimmäinen kontaktimme oli huoltoaseman pitäjä Jouko Sipilä. Päästi meidät taloon ja antoi juoda kahvit, vaikka kello oli jo viittä vaille kuusi maanantai-iltana. Silloin oikeastaan päätin, että tästä pitäisi oikeastaan tehdä juttu.

Jos ei muualle, niin omille nettisivuille. Seuraavana aamuna Lintusalossa idea vahvistui. Vuokramökkiemäntämme pihassa oli kaivuri ja paikallisia pienyrittäjiä ihmettelemässä katkennutta kaapelia.

Kaapelinkatsoja oli tulossa.

Mitäs nyt tuosta, ajattelee moni. Mutta kun me luulimme, että Puumala tai koko Etelä-Savon turistiajan ulkopuolella täysin kuollutta. Hätinvirran lossilla tuli vastaan porakaivoauto ja Ponssen metsäkone teki töitä Lintusalon toisessa päässä.

Lapinlahden yrittäjien illassa meitä yrittäjäkunnallisvaaliehdokkaita oli kosolti: kokoomuksesta kaksin kappalein - vai pitäisikö sanoa kolmin, sillä Jukka Kuosmanen ja hongkongilainen puolisonsa odottavat vauvaa. Sorjosen Anulta kysyin, aikooko sanoa minulle vielä päivää.

Demareiden Matti Katainen oli paikalla ja kristillisten Hilkka Eskelinen. Hilkka Eskelinen uutena lomamökkiyrittäjänä painii nyt samojen asioiden kanssa kuin puumalalaiset kollegansa. Kerroin, että tulin tilaisuuteen suoraan Puumalasta, jonka Niinisaaressa on matkailuyrittäjä-viinitila-sepän toimiva kolmiyhteisö.

Lapinlahdella vanha kepu yhdistettynä muutamalla demari -valta-asema on selkeästi järisemässä. Entiset vallanpitäjät vikisevät nyt, sillä liitoskuntien yhdistetty valtuusto tuntui ilmeiseseti kovin riitaisalta.

Riitaisa se on varmasti ollutkin, mutta käsittääkseni suuri osa mölystä on ollut ainoastaan sitä, että kun ennen kuului vain status quon ääni, nyt ainakin muutaman äänekkään persun.

Saa nähdä, miten sunnuntaina käy. Veikkaan, että kepun yksinkertainen enemmistö menee kirkkaasti nurin. Se on kaksissa viime vaaleissa ollut yhden valtuutetun varassa.

Kävi meille vasureille miten kävi, näissä kekkereissä pitää ehdottomasti olla mukana. Vammaisneuvosto jatkaa joka tapauksessa vaalien jälkeenkin ja Lapinlahden asunnottomjien sekä päihdeongelmaisten puolesta metelin pitämisen pitää jatkua.

Eilen illalla aloin hahmotella sanoiksi sitä, että oikeastaan tahtoisimme vaihtaa laatusertifioijamme PKY-Laadun johonkin rakennusalan laatujärjestelmään. Ylä-Savon Kehityksen Sari Karhu lupasi selvittää minulle asiaa.

Luulisi esimerkiksi Ysaon rakennusalan kouluttajana olevan kiinnostunut myös rakennusalan laatukoulutuksesta. PKY-Laatu on periaatteessa ihan hyvä johdon ja hallinnon ryhdistäjä, mutta nyt kaipaamme laatutarkastajia ja -sparraajia työmaille.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi