su 21.10.2012
Perjantainen Ylen pienpuolueiden vaalitentti oli mietityttävä. Tavattomasti ärsyttivät etenkin toimittaja Katri Makkosen välikiekaisut: lyhyempia vastauksia. Katri Makkonen on sisäistänyt hyvin toimittaja-ammattikoululaisen mantran.
Maailmanlopun ja pääomien sekä verotuksen analyysin on mahduttava kahdeksan rivin uutissähkeeseen.
Ristiriitaista oli, että toimittajat tiukkasivat vastaajilta koko ajan, miten nämä kaikki rahoitettaisiin, ja kun esimerkiksi SKP:n Yrjö Hakanen alkoi kertoa - pääomatulot progressiiviseksi ja pääomatuloja suoraan kunnille, toimittaja kiekaisi: "Mennäänpä takaisin kuntapolitiikkaan."
Sillä lailla. Taas jälleen kerran petyin oman ammattikuntaani.
Lapinlahdella on tilanne, jossa ulkoistettu mielenterveyspotilaiden hoitokoti Virkku pystyy jakamaan omistajilleen osinkoja. Tämän oli kaivellut esille varpaisjärveläinen vassariehdokkaamme Pirjo Halonen. Nostan Pirjolle hattua, sillä aivonystyräni eivät olisi moiseen tiedonhankintaan taipuneet.
Kummallinen tilanne. Hoitokoti Virkun tulot tulevat Lapinlahden kunnalta ja omistajat pystyvät muuttamaan ne pääomatuloiksi. Lisäksi voivat jakaa täysin verottomia osinkotuloja. Kuntalaisena ihmettelisin tätä.
Toivottavasti Virkun omistajat investoivat verottomat osinkotulonsa takaisin yritykseen. Näin ne koituisivat taas kuntalaisten hyväksi. Olen ymmärtänyt, että Virkun konsepti on toimiva peli. Tunnen monta tyytyväistä Virkun asukasta.
Tosin tunnen myös monia, jotka kuuluisivat Virkkuun hoitoon, mutta eivät päihdeongelmansa hoitamattomuuden vuoksi sinne pääse. Kunnan palveluketju ontuu kaikkein ongelmaisimpien kyseessä ollen, mistä olenkin koettanut pitää meteliä.
Virkun mielenterveyskuntoutujat asuvat päätukikohdan läheisyydessä tukiasunnoissa ja koti toimii yhteisöhoitoperiaatteella.
Ja toivottavasti ei käy niin, että Lapinlahden kunta höyrypäisyyksissään kilpailuttaa mielenterveystyön avopalvelut taitamattomasti. Se, että jostain tulee kansainvälinen ketju ja alkaa lappaa verotulomme suoraan veroparatiiseihin, ei tee hyvää Lapinlahden paikallistaloudelle.
Sain pyyhkeitä Matti ja Liisa -lehden yleisönosastolla Anu Sorjoselta (kok.). Olisi nyt maininnut nimeni suoraan - siten olisin saanut vastineoikeuden seuraavaan lehteen. Toivoinkin Anun vetävän keskustelumme lehden palstoille, mutta nyt en tiedä, ehdinkö saada vastausta enää läpi. Toisaalta voin odottaa vaalien jälkeiseenkin aikaan. Eiväthän nämä kysymykset vanhene.
Irvailin blogissani kokoomuksen yhteisöllisyydelle. Irvailullani tarkoitin juuri sitä, mitä rivien välistä oli luettavissa. Kokoomus vaatii yhteisvastuuta ja Anu Sorjonen kiittelee yleisönosastokirjoituksessa Lapinlahtea yhteisöllisyydestä, mutta sisimmässään kokoomuslaiset haluavat, että käytännön toimet hoitavat vasemmistolaiset ja muut pieneläjät.
Anu Sorjonen on yleisönosastokirjoituksessaan aivan oikeassa. Lapinlahdella toimii mahtava pienporvarilinen yhteisöllisyys! Eikä kukaan toden totta ole lukenut brittisosiologi Beverley Skeggsiä ja kuulutkaan tämän Elävän luokan käsitteistä.
Sen takia olen edelleenkin sitä mieltä, että seuraavan kerran, kun kyseessä on asunnoton, sosiaalitoimen on marssitettava kyseinen asiakas Sorjosten oven taakse. Myös porvarien pitää ottaa vastuu näistä "meidän heikoimmista".
Lisään nyt tähän senkin, että presidentti Sauli Niinistön nuorisopoliittiinen vihkonen oli täynnä latteuksia. Leipokaa pullaa ja muuta sen sellaista. Niinistön nuorisonousupolitiikan on sanottu olevan kopio brittiläisestä Big Society -mallista. Vihreiden nuorisojärjestö sanoi kaikkein parhaiten: Niinistön vihkonen on keskiluokan puuhakirja.
Kyllä siinä pullaa leipoessa vallankumoukselliset ajatukset jalostuvat.
Pääministeri David Cameronin Big Society koettaa epätoivoisesti kursia kasaan sen, minkä Thatcher ja hänen jälkeensä tulleet uusliberalistit romuttivat. Samaan viittaavat kokoomuksen Bob Helsinki -vetoiset työrukkaset.
Mainostoimistoilla on haastetta siinä, miten rakennetaan se, minkä uusliberalismi murensi. Big Societyn ajatusta on syytä tutkia, en sitä sano. Onhan sekin jotain.
Eilen televisiouutisissa näytettiin Britannian mielenosoituksia. Lontoossa arveltiin olleen liikkeellä jopa satatuhatta henkeä. Kylteissä vilahti Margaret Thatcherin naama. Monessa oli teksti: "No cuts!"
Se oli Occupy Wall Street -liikkeen jatkumoa.
Täti Ruskea viittaa otsikossa Prinsessa Ruususen -sadun kummitäteihin. Koska Prinsessa Ruusunen sai karkkivärjätyiltä kummitädeiltään erilaisia kiltin tytön lahjoja, kuten kauneutta, laulukykyä ja ilomieltä, olen minä Chicagossa oppineelle kummipojalleni sellainen kammoittava äärivasemmistolainen kauhistus, joka koettaa lahjoittaa pikku prinssille - ikä yli 30 vuotta - kapitalismin analyysin hillitöntä riemua.
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]