Pia Valkonen

Mitä on politiikka?

la 20.10.2012

Vasemmistonaisten vaalipullilta Alapitkältä tulossa ja Varpaisjärvelle Ämmän Ääntä, vasemmistonaisten vaalilehteä, jakamaan lähdössä. Kiitos Ullan, että jaksoi leipoa, vaikka ajatukset varmasti olivat eilen syntyneessä tyttären tyttäressä.

Rakensimme jälleen kerran kyläkaupan pihaan pikku ilotalon. Tällä kertaa rekvisiittana olivat punaiset sateenvarjot.

Alapitkällä panin merkille kaikki myytävät omakotitalot ja kyselin Lyytisen Eijalta, missä uuden Kekkolankankaan lisäksi on vielä tyhjiä tontteja. Harjutiellä olisi pari, mutta arvelen, että Kekkolankangas on kuitenkin meluttomampi.

Kylän salaisuus on viitostie. Sitä pitkin pääsee näppärästi töihin Kuopioon, mutta jos olisin muuttamassa Alapitkälle, kävisin ensin kuuntelemassa tontin. Rengasmelu on joissain kohti helvetillinen. Pidän viitostien melualueella asumista pahempana kuin radan vartta.

Junia ei kulje koko ajan. Sitä paitsi aamuvarhaisella kulkevista junista voi tarkistaa kellonsa tai tietää, että kohta pitää herätä.

Politiikka on tätäkin. Yhteisten asioiden hoitamista. Kävin ilotalosta viemässä onnesta pyörryksissä olevan mummon pullia puutarhatontullemme, joka oli sisustanut uuden kotinsa puistonpenkillä.

Interiööri oli tyylikäs. Se oli pelkistetty. Todella feng shui. Tontulla on nyt koti sekä ympärillään yhteisö - olkoonkin, että Alapitkän rivitalojen yhteisöllisyys on steinbeckiläistä Ystävyyden talon lajia.

Politiikalla on myös konfliktiluonne. Puutarhatontun intressit erosivat ratkaisevasti Lapinlahden asuntotointa mukamas hoitavan Lapinlahden Kaskihovi Oy:n intresseistä. Kaskihovi on osakeyhtiö, jota kiinnostavat ensisijaisesti maksukykyiset vuokralaiset.

Konfliktihan siinä tuli. Taisin kirota Lapinlahden Kaskihovi Oy:n hallituksen puheenjohtajan Jukka Rönkön korvaan. Yrjö Muonan olisin mieluusti hirttänyt munistaan, mutta tilaisuutta siihen ei auennut.

Kun soittelin Lapinlahden kunnassa kaikki avainhenkilöt puutarhatontun asiassa - kunnanjohtajaa lukuun ottamatta - vastassa oli käsien levittely. Asunnottomien asia ei kuulu kenellekään. Toivottavasti nyt on tiedostettu, että jotakin on pielessä.

Matin ja Liisan yleisönosastossa kirjoitti toinen häädön saanut mielenterveyspotilas.

Toivotaan myös, että Lapinlahden päihdetyö osaa tehdä yhteistyötä Vanhusten tuki ry:n kanssa, sillä Kaskihovi pullauttelee moniongelmaisia vanhusten rivitaloihin, kun ei muuta keksi.

Joensuun SKP-toveri Ari Sulopuisto kirjoitti Ärräpäät-sähköpostilistalle seuraavan kommentin politiikka - yhteisiä asioita, konflikteja vaiko peräti kamppailua? -keskusteluumme seuraavaa:

”Älkäis ny kynämiehet vouhkakko - sanois mänttäläläine. Ohhan tos ny hiustehalonnankin aineksia. Kyl maar me voiraan hoitaa yhteisiä asioita, mutta ratkaisumallit ja periaatteet on omiamme - tai omiansa, kuka ny sitte kulloinki vallan kahvas on. Päättää kuka päättää, päätökset koskevat (melkein) kaikkia, sopii tai ei. Jos ja kun päätökset koskevat yhteisön (melkein) kaikkia jäseniä, eikös ne jollain suomen kielen ymmärtämystasolla ole silloin myös yhteisiä. Tä?”

Juuan SKP-toveri Hannu Ketoharju kiteytti näin:

Hei Pia, viime syksynä Wall Streetiltä heitettiin maailmalle tunnus "me olemme 99 prosenttia". Oliko siinä takana semmoinen ajatus, että meidän suuren enemmistön pitäisi päästä päättämään yhteisistä asioista finanssieliitin sijaan?

Siltä kantilta katsoen politiikka yhteisten asioiden hoitamisena, ei näytäkään enää hassummmalta. Meidän yhteinen koulumme, meidän yhteinen terveyskeskuksemme, meidän yhteinen vanhusten hoivakoti jne.

Ja kun päästään tänne asti, niin voidaan kysyä, että mitä pirua liikemiehet häärää niiden yhteisten palvelujen kimpussa.

Tai että miksi yhteiset työn tulokset hyödyttävät vain pientä eliittiä. Sitä yhtä prosenttia, tai jopa yhtä promillea meistä kaikista.

Toisin sanoen mikä estää meitä ottamasta haltuumme oikeiston retoriikkaa ja käyttämästä sitä oman asiamme ajamiseen. Se voisi tuottaa jopa joillekuille ahaa-elämyksen. Hannu K"

Hannu Ketoharju lupasi asiasta tänään oman blogikirjoituksen. Lisään tähän linkin, kun se valmistuu: http://hannuketoharju.blogspot.fi/

Soitin aamulla Ketoharjulle. Eilen illalla television vaalitentissä olivat pienpuolueiden edustajat. Ihmettelin, miksi Tommi Lievemaa on nyt STP:n varapuheenjohtaja. Olivat kahakoineet jostain sangen joutavasta demagogisesta kysymyksestä Yrjö Hakasen kanssa ja tulos näkyi ruudusta.

No, jotain hyvääkin. Studiossa oli komea rivi sanavalmiita äärivasemmistolaisia: Vartiaisen Mikko KTP:stä, Tommi Lievemaa STP:stä ja Yrjo Hakanen SKP:stä. Jos nämä kaikki jepet olisivat SKP:ssä, olisi lähetyksessä ollut paljon vähemmän selkeästi vasemmistolaisia.

Matti oli nähnyt aamulla uutispätkän eilisiltaisesta keskustelusta ja Tommi Lievemaan Pohjois-Korea -lausumasta. Tuumasi äsken, että toimittajat oikeasti taitavat olla tyhmiä. Valitettavasti joudun toteamaan usein samaa.

Tommi Lievemaan Pohjois-Korea -kirjoitus löytyy tästä linkistä:

http://lievemaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/105250-suhtautumisesta-pohjois-koreaan

Ja Lenin-museon johtajan Aimo Minkkisen Pohjois-Korean käynnin raportti seuraavasta linkistä:

http://www.tiedonantaja.fi/blogit/minkkinen/2012-2-5/kimien-valtakunnassa

Kumpikaan ei pidä Pohjois-Koreaa saatanan valtakuntana, mutta eivät kyllä mielestäni maata mitenkään ihannoi. Todella tuntuu siltä, että valtakunnan metia on täynnä hysteerikkoja.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi