Pia Valkonen

Siisti piha

su 14.10.2012

Parasta unilääkettä on fyysinen työ. Nukahdin eilen iltauutisten aikaan koirasohvalle. Mutta piha on nyt kohtuusiisti. Rakennustelineet eivät mahtuneetkaan liikenneympyrämme keskiosasta uuteen katokseen, sillä katos pitää säästää hirrenveistotilana, jos nyt erään saunan veisto tulee osaksemme.

Telineet jäivät nurmikolle. Ne saavat seuraa, jos alamme veistää saunaa katoksessa. Telineitä on tulossa vielä kaksi kertaa pihassamme rönöttävä määrä Varkauden kartanotyömaalta.

Tonttimme on teollisuustontti, joten sen sijaan, että pihassamme kasvaisi kivoja perennoita, se kaavan mukaan saa kukkia alumiinista ja puutavarasta.

Sain ihastuttavan kortin Annukka P:ltä, jonka sukunimi on edelleen minulle itäsuomalaisperäiselle vaikea kirjoittaa tähän. Annukka P on A-lehtien myyjä, joka sai minut tilaamaan Apu-lehden, vaikken lehteä kovasti tajunnut edes kaipaavani.

Kiitti saamastaan palautteesta. Minusta puhelinmyyjän työ on niin haastavaa, että jos kohdalle osuu hyvä myyjä, on syytä antaa palautetta.

Annukka P lähetti kuvapostikortin, jossa sattumoisin oli kuva perheemme lempivalokuvaajalta William Wegmanilta. Kävimme katsomassa Wegmanin koirakuvanäyttelun Kuopion VB-valokuvakeskuksessa joskus takavuosina.

Viimeisimmässä Avun numerossa oli pari juttua, jotka luin mielenkiinnolla - muutakin kuin kuntakierrokseen liittyvää. Riikka Pulkkisen haastatteluun tartuin heti. Olihan se Hilkka Ahteen haastattelukin luettava, sillä Timo Räty on Lapinlahden Minna Canthin Minna Kettusen serkku.

(Minna Kettunen oikaisi sähköpostilla marraskuun 2012 alussa, että Timo Räty on hänen pikkuserkkunsa. Saarnaaja Aku Räty oli Timo Rädyn isoisän veli. Tämä oikaisuna ja pahoittelen levittämääni väärää tietoa sekä sitä, että en muista väärän tiedon alkuperäislähdettä.)

Hyvä, että luin Hilkka Ahteen haastattelun. Menin Ahde-sivuille luontaisesta kiinnostuksestani juoruiluun, mutta haastattelussa olikin ylllättäen pitkät pätkät siitä, mitä globaalitalous tarjoaa AKT:n jäsenille. Kurjistumista ja huononevia työehtoja.

Siitä tulikin mieleen, että pitäisi alkaa selvitellä Relink Oy:n ja Kajon-bussien taustoja. Relink Oy voitti Lapinlahden kunnan koulukyydit sekä vammaispalvelulain mukaiset kuljetukset. Jos oikein ymmärsin, Espoon kaupunki on sanonut Relinkin sopimuksen irti seuraavista syistä:

"Viime keväänä kaupunki purki sopimuksen edellisen kuljetusyrityksen kanssa, jolla oli optio kuljetusten jatkamiseen.

– Yritys korotti hintaa sopimuksen vastaisesti ja lisäksi sen palvelun laadusta ja ajamattomista vuoroista tuli paljon valituksia, Suihko perustelee."

Pätkä on lainausta Länsiväylän jutusta, joka koskee sitä, että uusi yrittäjä ei ainakaan lukukauden alussa saanut kyytejä sekä aikataulutusta pelittämään. Sama ongelma oli Relinkillä Lapinlahdella.

Juttu löytyy netistä: http://www.lansivayla.fi/artikkeli/125073-koulukyydit-eivat-viela-suju-takkuilematta

Sen sijaan vakavammat syytökset koskevat sitä, että Relinkillä olisi jäänyt palkkoja maksamatta eikä kuljetusliike noudattaisi AKT:n työaikamääräyksiä. Näitä huhuja kylällä liikkuu. Joskus on syytä tutkia asioita eikä vain kuitata kylän juttuja kylän jutuksi, kuten Lapinlahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Antti Hämäläinen tuntuu helposti tekevän.

Soitin Antti Hämäläiselle sen jälkeen, kun Relink Oy oli saanut vammaispalvelukuljetukset ja sanoin, että katsokaas vähän perään, Relink Oy varmasti tarjoaa koulukyytejäkin. Antti Hämäläinen oli enemmän kuin penseä.

Antti Hämäläinen oli sitä mieltä, että kunta ei voi tarkistaa sitä, noudattaako tarjouskilpailuun osallistuva yrittäjä esimerkiksi AKT:n tesiä tai työaikamääräyksiä. Nämähän ovat itsestäänselvyyksiä, sanoi Hämäläinen. Jokaisen pitää niitä noudattaa.

Niinpä niin. Vaikkapa Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla voi käydä tsekkaamassa, noudattavatko raksafirmat Suomen raksaliiton sopimuksia.

Kai sitten jää Relinkin taustojen tutkiminen minulle. Olenhan Lapinlahden vammaisneuvoston puheenjohtaja ja vammaiskyytejä on meillekin annettu. Tosin emme niitä käytä, sillä hankimme jossain vaiheessa itsellemme vanhan Rexin invataksin. Nyt Rexin taksi on ajettu varaosiksi ja vuorossa on yksiön kokoinen Ducato, joka toimii myös aviomiehen omana tilana.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi