Pia Valkonen

Meni mielenkiintoiseksi - demarit ja CIA-raha

ke 3.10.2012

Kirjoitan tämän merkinnän jo tiistaina, sillä keskiviikkona on pakko tehdä rakennusliikkeen töitä. Varustan Matin huomenna Lapinlahden vasemmiston kuntavaaliehdokastikulla. Matti saa viedä kuvat ja ammatit Offset Tuoviseen Kuopioon autolla.

Ei tässä muu auta. Zippasin äsken 24 kuvaa ja koetin lähettää Vasemmistoliitosta tulleen käsittämättömän sekavan linkki-rekisteröinti-lähetä-sähköposti -sivujen kautta jonnekin vaalikanavalle.

Saan sieltä varmasti vain laskun. Kuvat eivät koskaan lähteneet minnekään. Lähetys kyllä jauhoi ainakin 20 minuuttia latausta.

Koetin etsiä Lasse Lehtisen kirjoitusta demareiden ja jenkkien välisestä kytköksestä. Löytyi Kansan Uutisten juttu vuodelta 2009 Mikko Majanderin kirjasta: Demokratiaa dollareilla – SDP ja puoluerahoitus pulataloudessa 1945 - 1954. Otava 2007, sivuja 348.:

Tässä katkelma:

"Jay Lovestonen muistelmien mukaan CIA olisi rahoittanut Suomen sosialidemokraatteja noin 160 000 dollarilla vuosittain, mutta Majander hieman epäilee summan suuruutta. Joka tapauksessa jo 1950 alkoi CIA-rahaa tulla säännöllisesti ja se oli Majanderin mukaan aivan toista kuin shekki silloin tällöin.

Yhdysvalloissa eräänlaisena peitehahmona hääräsi Oskari Tokoi ja käytännön hommat hoiti liikemies Frank Aaltonen.

Tukholmassa lymyilleellä Arvo ”Poika” Tuomisella oli myös ”rooli taloudellisen kanavan ylläpitäjänä”, mutta Majanderin mukaan hänen merkitystään on liioiteltu.

Suomessa salaisuuksiin oli vihitty mm. puoluesihteeri Väinö Leskinen, joka itsekin kävi Yhdysvalloissa. Keskeinen henkilö oli tietysti puolueen taloudenhoitaja Paananen.

Majanderin mukaan salaisuus säilyi varsin hyvin, koska asioista tietävien piiri pidettiin pienenä."

Kenen leipää on syönyt, sen lauluja on laulanut. Paavo Lipponen muuten kuulema kirjoitutti Vasemmistoliiton sääntöihin, että sellaiset vassarit, joilla oli SKP:n jäsenkirja on erotettava puolueesta. Mielenkiintoista.

Esimerkiksi Matti Valkonen ei ole koskaan antanut takaisin SKP-jäsenkirjaansa, mistä olen ylpeä, mutta ei tätä ole siivottu vassarilistalta. Toisin kuin Sonkajärven SKP-toverit. Tosin Matti sekä Varpaisjärven Onni Savolainen ovat sitä mieltä, että nykyinen SKP ei ole lainkaan samanlainen kuin SKP ennen.

Kuulin kahden setämiehen lausuvan muuassa piirikokouksessa: "Ee oo SKP sama kuin ennen." "Ee oo.", sanoi toinen.

Jos olisin ollut siinä hoksottimet kohdallaan, olisin sanonut, että ei todellakaan ole.

Kyllä minä vähän kummastelin, kun 90-luvun alussa SDNL:ssa töissä ollessani toveri Jouko Nuutinen kertoi ylvästellen, kuinka hänet oli asetettu johonkin pääkaupunkiseudun SKP-osastoon vai olisiko ollut SKP:n metalliosastoon, en muista tarkkaan, osaston lahtaushommiin.

Vasemmistoliiton säännöissä on edelleen kurinpitopykälä. Jos on sekä vassin että SKP:n jäsen, kutsutaan piiriin nuhdeltavaksi. Pitäisiköhän kokeilla?

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi