Pia Valkonen

Kokeile Marxia, toimii hyvin!

ke 26.9.2012, kirjoitus tarjolle Kiteen betoniraudoittaja-punikin, Uusi Suomi -fi:n blogistin Auvo Rouvisen vaalilehteen.

Jos haluat letkeän keskustelutunnelman hyytymään totaalisesti, kokeile tätä. Mainitse Marx ja sano, että tyyppi oli oikeassa. Ei tarvitse edes hyppiä tasajalkaa ja huutaa: ”Tappakaa kapitalistit!”

Kokeilin Marxin vaikutusta yrittäjäin Menesty myyntityössä –kurssilla. Marx toimi hyvin. Hiljaista tuli. Sitten alkoi persupainoitteinen mutina: ”Eihän se ole toiminut missään.” ”Mutta kun Neuvostoliitto…”

Mielenkiintoista on, että täydellisiksi Marx-asiantuntijoiksi asettuvat hyvin mielellään pienyrittäjät, joiden asema ei juuri palkkatyöläisestä eroa. Myös munkki Serafim kirjassaan Vapaus on vakaasti sitä mieltä, että marxilaiset eivät ymmärrä edes vapautta oikein:

”Lopputulos oli sekä vapauden että uskonnon irvikuva ja perimmäisenä syynä oli materialistisen maailmankuvan kapea-alaisuus.” (Munkki Serafim Vapaus s. 32-33)

Patristiikan professorina tunnettu munkki sai kirjastaan Vuoden kristillisen kirjan palkinnon sekä televisiossa melkein märän pusun europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholalta (kok.).  Sellaista se Marxin tutkiminen munkin kammiossa teettää.

Oikeastaan pienyrittäjän asema eroaa kyllä palkkatyöläisen asemasta, sillä palkkatyöläisellä on vielä puolustajansa, ammattiyhdistysliike. Suomen yrittäjät tunnollisesti rahaa mukanaan maakuntien viheliäisiä ja vekselivetoisia pienyrittäjiäkin, mutta aina vain kokoomus lisää esimerkiksi arvonlisäveroa.

Olen ihmetellyt sitä, miksi Suomen yrittäjät eivät aja verotuksen progressiota. Mitä suurempaa palkkaa yrittäjä maksaa työläiselleen, sitä suurempi progressio ja sitä enemmän rahaa valtion kassaan vaikka huolehtia pienyrittäjien sosiaaliturvasta.

Ensimmäisenä ajatuksen progressiivisesta verotuksesta heitti muuten ohimennen Kansojen varallisuuden isä Adam Smith. Mutta eiväthän Menesty myyntityössä –kurssin yrittäjät – munkeista tai muista mystiikan professoreista puhumattakaan - kansantaloustieteen klassikkoja oikeasti lue. Teeskentelevät vain niin tosissaan Marx-tuntijoita, poloiset.

Suojaton pienyrittäjä sinnittelee omillaan.  Sosiaaliturvasta tai hyvinvointivaltiosta viis. Olemmehan haaveissamme osuuskaupan, Euroopan tai pääoman omistaja.

Haaveissamme vain. Tosiasiassa kapitalisti on eri asia kuin yrittäjä. Kapitalistilla on pääomaa. Joko omaa, perittyä tai lainattua.

Pienyrittäjällä ei tavallisesti ole pääomaa kuin oma pää ja ehkä parhaimmassa tapauksessa kädet, jos ei satu olemaan käytännön töissä suorastaan kädetön uustyöläispienyrittäjä.

Pikkuruisella uustyöläispienyrittäjällä on tekevien käsien sijaan hartiajumi tai hiirityöskentelyn vuoksi tukkeutuneet rannehermokanavat. Allekirjoittaneella molemmat ja lisäksi ajoittainen infernaalipäänsärky.

Pienyrittäjällä ei oikeastaan ole muuta isoa kuin hurja halu samaistua porvariin. Pienyrittäjä on persaukinen ja hiimailee porvarien liepeillä koettaen samaistua joukkoon.

Sijoittaja on olemassa sen vuoksi, että tekee rahalla lisää rahaa. Ja vieläkin enemmän rahaa. Kuplaksi asti. Sitten tulee kapitalismin luova tuho tai polanyiläinen saatanallinen mylly ja panee kaiken uusiksi. Ne, joilla rahaa on paljon, luikahtavat veroparatiiseihinsa kaivelemaan shampanjavispilöillä ongelmia napanöyhdästään.

Finanssikapitalisti ei investoi tuotantoon kuin sen verran, että saa pumpattua jostakin perinteisestä yrityksestä rahat ulos. Yrittäjä on yrittäjä sen vuoksi, että maailmassa tarvitaan esimerkiksi kenkiä, asuntoja, ruokaa tai jätevesiratkaisuja.

Yritys liittyy yleensä reaalitalouteen.

Paitsi tietysti A-studiossa kesällä esiintyneet virolaiset uusyrittäjät, joita ohjaa ainoastaan menestymisen ja rahan teon eetos – ilman konkreettista ideaa siitä, mitä alkaisi tuottaa tai tehdä.

Paljon on myös lyöty rympua Aalto-yliopiston yritysinnovaatiohautomosta, jossa hurjan aivomyrskyn tuloksena olivat design-sukat palovaroittimien kaunistukseksi.

Pia Valkonen

PS. Kirjoittaja marxilainen rakennusliikkeen toimitusjohtaja Lapinlahdelta, jonka ei tarvitse vapaa-aikanaan harrastaa benji-hyppyä. Samanlaiset kiksit saa, kun yrittäjäkurssilla herättää keskustelua Marxin teorioista.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi