Pia Valkonen

Jugoslavia, Josip Broz Tito, Kroatia ja Lohtu

to 15.9.2012

Arvatkaa, mitä tässä firmassa sanotaan, kun toinen rakennusmestari lähtee lemmenlomalle Kroatiaan?

Sen sijaan, että työantajan sanoisi: "Hyvää lomaa!", se sanookin hajamielisesti, vähän haikeasti jopa: "Kroatia? Kuulostaa aivan sisällissodalta.

Niinpä palkkalaskelman mukana panen kirjekuoreen Mostar and its surroundings -matkaoppaan ajasta, jolloin Marco Casagrande ei vielä ollut Luca Moconesin nimelläkään kirjoittanut Mostarin tien liftareita.

Löysin matkaoppaan sisältä nätin kortin. Siinä on Ivan Lackovicin Kukankantaja -grafiikkatyö. Taulu oli ainakin kortin painatusvuonna 1984 Jugoslavian kulttuurikeskuksessa.

Itse kortti mainostaa Sarajevon olympiakisoja.

Jugoslavian hajoaminen alkoi jo Josip Broz Titon kuolemasta 1980-luvun alussa. Itse sota puhkesi nimenomaan Kroatian serbialueelta vuonna 1991. Vuodelta 1999, kun Maria syntyi, muistan ainoastaan ahdistavat uutiskuvat traktorein pakenevista Kosovon albaaneista.

Bosniassa ja Kroatiassa kuoli ehkä noin 300 000 henkeä, 60 000 naista ja lasta raiskattiin sekä pari miljoonaa karkotettiin kodeistaan. Luen parhaillaan Tommi Melenderin Lohtua. Melender kirjoittaa kirjassaan myös äärioikeiston noususta.

Pietarinlaakson lähiö, jossa kirjan kertoja asuu, on lyhyttukkaisten, maihinnousukenkäisten nuorukaisten vallassa. Kansallinen edistyspuolue ei aja minkään yhteiskuntaluokan tai edes ryhmittymän etua, vaan on ominut ja mystifioinut Suomen kansan. Kukaan nyt ei taida muistaa Jugoslavian sotaa ja kansamyyttejä, ei edes Ruandaa ja vuotta 1994.

Nyt kuulen voihkintaa. Blogisti tahtoo Neuvostoliiton, Jugoslavian ja Afrikan unionin alulle saattajan Muammar Gaddafin takaisin. Huomautan kuitenkin tässä yhteydessä, että Jugoslavian ja Neuvostoliiton välit menivät poikki jo vuonna 1948.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi